Een kijkje op de biodynamische boerderij van Jeroen en Rosalinde

Duurzaam
Familie Konijn: "We moeten minder vragen van onze dieren, met minder productiestress."
Familie Konijn: "We moeten minder vragen van onze dieren, met minder productiestress." (Foto: AGHeeremansPhotography)

Biologisch-dynamisch boeren met hart voor dieren en de natuur: Boerderij Natuurlijk Genoegen doet het allemaal. Gelegen in het schitterende gebied van de Schermer telt het bedrijf een melkveehouderij, weides vol oud-Hollandse Blaarkopkoeien, een hooidroogschuur, camping én een kleinschalig boerderijwinkeltje. Eigenaar Jeroen Konijn maakte al in 2005 de beslissing om over te stappen op biodynamisch boeren, in de tijd dat schaalvergroting aan de orde van de dag was. De keuze om een duurzame weg in te slaan betaalt zich uit, want steeds meer consumenten vragen om dergelijke producten. Samen met zijn vrouw Rosalinde en drie kinderen wil Jeroen deze manier van werken in ere houden. Wij liepen een dagje mee op de boerderij tussen de rondscharrelende koeien, schapen en kippen.

Door Rosalie Buding

Jeroen Konijn heeft boerderij Natuurlijk Genoegen overgenomen van zijn ouders. In 1997 besloten zij over te stappen naar biologisch boeren en in 2005 sloegen Jeroen en Rosalinde de biodynamische weg in. Destijds merkten zij dat schaalvergroting niet de weg was die ze wilden kiezen. Jeroen vertelt: “Wij streven naar een zelfregulerend landbouwsysteem, met zo min mogelijk input van buitenaf. Wij kozen voor natuurlijke voeding van hoge kwaliteit.” De familie Konijn heeft koeien voor de productie van melk en vlees, schapen voor vlees, een aantal kippen voor eitjes en een groentetuin. 

biologisch dynamische boerderij boerderij natuurlijk genoegen Rosalie Buding
Beeld: AGHeeremansPhotography

Antibiotica 

Het belangrijkste verschil tussen regulier boeren en biodynamisch: er worden geen kunstmest of chemische middelen gebruikt en de dieren krijgen biologisch voer. Daarnaast mogen de koeien hun hoorns behouden en blijven kalfjes een paar weken bij hun moeder. Hoewel de dieren antibiotica mogen krijgen, is dat hier niet het geval. 

Jeroen: “Met eenvoudige kruiden is dat ook niet meer nodig. Kaneel, tijm en peper van peterselie werken bijvoorbeeld als natuurlijke antibiotica. Wij zoeken het juiste kruid bij het juiste dier. Doordat we een sterk en gezond ras koeien hebben is dit ook niet zomaar nodig. De koeien zijn in balans, lopen veel buiten. Ook de jonkies. Koeien zijn herkauwers en kunnen heel goed leven van de variatie natuurlijke grassen in de weilanden. Hierdoor blijven ze in balans.”

biologisch dynamische boerderij boerderij natuurlijk genoegen Rosalie Buding
Beeld: AGHeeremansPhotography

Vroeg uit de veren

Natuurlijk Genoegen levert vlees en melk aan huis en dat is letterlijk in trek; zeker sinds corona. Rosalinde: “We merken dat steeds meer mensen op zoek zijn naar gezond voedsel.” Een dag op de boerderij van Natuurlijk Genoegen betekent vroeg uit de veren. Jeroen: “We halen eerst de koeien van het land, om ze te melken. Dat is zo prachtig. Je ziet de zon opkomen en hoort de vogeltjes fluiten. Vervolgens worden de kalfjes gevoerd.” Rond acht uur verzamelt het gezin zich aan de ontbijttafel. Daarna wordt er op het land gewerkt. “Momenteel zijn we vooral gras aan het maaien om hooibalen te maken voor de winter, en we strooien mest op het land.”

Kruiden als natuurlijke antibiotica

“Om vijf uur worden de koeien opnieuw uit het land gehaald om te melken. Rond zeven uur zijn we klaar, dan gaan de dieren weer naar buiten. ’s Avonds lopen we een rondje en tellen we de kalveren en pinken (kalveren van één tot twee jaar oud, red.).” 

biologisch dynamische boerderij boerderij natuurlijk genoegen Rosalie Buding
Beeld: AGHeeremansPhotography

Kortom: een mooie avondwandeling in het gebied van de Eilandspolder, waar nog veel meer boeren zitten die stukken land beheren. Het mooiste aan zijn vak vindt Jeroen het ‘in de natuur zijn, met de dieren’. Glunderend: “Kalfjes die worden geboren, het uitzicht op de weilanden, de klavertjes zien groeien, het groene land. Ja, dat maakt blij. Als de kinderen het graag willen, mogen zij later het bedrijf overnemen. Ze zijn nu 12, 10 en 8 en helpen al met klusjes, zoals de lammeren bij elkaar drijven en hooi in de droogschuur kranen (hijsen, red.).” Familie Konijn heeft een camping naast de boerderij. Jeroen: “Gasten mogen helpen met het ophalen van de koeien, wat altijd erg leuk is. Op die manier proeven zij van het boerderijleven. Schoolklassen komen ook regelmatig langs voor een educatieve middag.”

biologisch dynamische boerderij boerderij natuurlijk genoegen Rosalie Buding
Beeld: AGHeeremansPhotography

Minder kwetsbaarheid 

Alle producten van Natuurlijk Genoegen hebben het Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. De melk wordt verkocht aan Zuiverzuivel. Familie Konijn geniet zelf ook van de eigen producten: mals vlees, melk en smaakvolle eieren. Rosalinde maakt zelf kefir. “We hebben ook een leuke groentetuin waar we heerlijk van eten. Doordat verschillende gewassen naast elkaar worden geteeld, ontstaat er een gezonde verhouding. De groenten zijn minder kwetsbaar en daardoor hebben we weinig last van plagen.” Verschillende producten worden verkocht in het kleine landbouwwinkeltje van de boerderij. 

biologisch dynamische boerderij boerderij natuurlijk genoegen Rosalie Buding  Alexandra Heeremans
Beeld: AGHeeremansPhotography

Boerenprotesten

Hoewel Jeroen voorstander is van duurzame landbouw, staat hij ook vierkant achter de huidige boerenprotesten. “De manier waarop de plannen nu worden gepresenteerd, daar kan ik me niet mee verenigen. Het stikstofverhaal is niet op feiten gebaseerd. We hopen dan ook dat dit geen realiteit wordt.”

‘Het stikstofbeleid is niet op feiten gebaseerd’

Hij vervolgt: “Ik ben ervan overtuigd dat het uitgangspunt een helend systeem moet zijn, in harmonie met de natuur. We moeten minder vragen van ons vee, met minder productiestress en een goede verhouding tussen het aantal hectares en de hoeveelheid dieren. De consument wordt daar ook bewuster van. We willen produceren tegen een redelijke vergoeding, niet tegen afbraakprijzen. Maar als wij überhaupt niet meer mogen produceren, dan ontstaat er vroeg of laat honger.”

“Als ik kijk naar de Eilandspolder, dan zie ik dat daar niet veel is veranderd. Dit zijn natuurgebieden die onderhouden worden door ons, de boeren. Hier is goed landbouwkundig beheer voor nodig. Als de boeren hier weg moeten, wie gaat er dan voor deze grote natuurgebieden zorgen? Daar moet dan weer subsidie voor worden uitgetrokken, wat betaald wordt van belastinggeld. Dit is geen systeem wat lang kan werken. Boeren werken er met bezieling aan, houden het in stand. Als dat niet gebeurt, zijn de gevolgen groot. De boel verruigt en als de weilanden te nat worden kunnen de koeien ziek worden. Dan heb je chemische middelen nodig die je juist niet wil gebruiken. Kortom: gebruik je boerenverstand en denk helder na. Dáár heeft de natuur wat aan.”


Beeld: AGHeeremansPhotography

Door Rosalie Buding

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda