Succesvol jaar studenten VoorUit in Poelenburg en Peldersveld

Algemeen
Wethouder Songül Mutluer geeft de ondertekende certificaten mee aan projectcoördinator Rosita Linssen van Stichting VoorUit.
Wethouder Songül Mutluer geeft de ondertekende certificaten mee aan projectcoördinator Rosita Linssen van Stichting VoorUit. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Studenten van VoorUit in Poelenburg en Peldersveld hebben met succes hun eerste jaar afgerond. Het project is een samenwerking tussen VoorUit, de drie woningcorporaties Parteon, Rochdale en ZVH en gemeente Zaanstad. In ruil voor huisvesting, verzorgen zeven studenten allerlei activiteiten voor verbinding en meer leefbaarheid in de wijken. Vijf van de zeven studenten zetten hun werkzaamheden volgend jaar voort. Twee plekken komen vrij voor nieuwe Zaanse kandidaten.

Wethouder Songül Mutluer: “Met trots heb ik de welverdiende certificaten van de studenten ondertekend. Ondanks corona hebben ze mooie activiteiten neergezet en een waardevolle bijdrage geleverd aan verbinding en leefbaarheid in de wijken. Met het project passen we de prestatieafspraken tussen gemeente en woningcorporaties op een concrete wijze in de praktijk toe. We zijn als gemeente heel dankbaar voor de inzet en betrokkenheid van de woningcorporaties en Stichting VoorUit, dit is een prachtig voorbeeld van een betekenisvolle samenwerking zoals het Pact Poelenburg en Peldersveld beoogt.”

Activiteiten en resultaten

De studenten verrichten elk ongeveer 10 uur per week vrijwilligerswerk in de wijk en wonen samen in één van de drie appartementen die de corporaties ter beschikking stellen. Ook heeft iedere student een vast ‘contactgezin’ waarmee ze wekelijks tijd doorbrengen om elkaars leefwereld te leren kennen, samen eten, naar de bibliotheek gaan of bijvoorbeeld helpen met het lezen van een lastige brief.

Studenten hebben onder andere gewerkt aan de Buurttuin. Deze ziet er nu een stuk gezelliger uit en nodigt uit tot ontmoeting. Elke zondagmiddag komen mensen er samen en steeds vaker komen ook kinderen meehelpen in de tuin. Twee avonden per week organiseren de studenten voetbal-activiteiten. Gemiddeld komen hier zo’n 10 kinderen op af en dit aantal stijgt. Kinderen worden zo aangespoord om meer te bewegen en in een ontspannen sfeer elkaar te ontmoeten. Speciaal voor meiden is er een meidenclub (6-12 jaar) en ‘Girls for Girls’ (14-18 jaar). Daarnaast is er een kookclub opgericht waar wekelijks met kinderen wordt gekookt en worden er prikacties georganiseerd om afval in de openbare ruimte op te ruimen.

Student Lilian Ebbelaar studeert aan de VU in Amsterdam en woont in een van de appartementen in Peldersveld: “Ik doe de kookclub en de buurtuin en heb het echt ontzettend naar mijn zin!” Tegen de bewoners uit de wijk zegt ze: “Als je mij ziet lopen, kun je me altijd aanspreken voor een praatje. Voel je vrij om dingen te vragen!”

Twee nieuwe plekken vrij

Jongeren die woonachtig zijn in Zaanstad en ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit, kunnen voor informatie en aanmelden terecht bij VoorUit via https://vooruitproject.nl/