Wethouder Songül Mutluer geeft de ondertekende certificaten mee aan projectcoördinator Rosita Linssen van Stichting VoorUit.
Wethouder Songül Mutluer geeft de ondertekende certificaten mee aan projectcoördinator Rosita Linssen van Stichting VoorUit. (Foto: aangeleverd)

Succesvol jaar studenten VoorUit in Poelenburg en Peldersveld

Algemeen

ZAANDAM - Studenten van VoorUit in Poelenburg en Peldersveld hebben met succes hun eerste jaar afgerond. Het project is een samenwerking tussen VoorUit, de drie woningcorporaties Parteon, Rochdale en ZVH en gemeente Zaanstad. In ruil voor huisvesting, verzorgen zeven studenten allerlei activiteiten voor verbinding en meer leefbaarheid in de wijken. Vijf van de zeven studenten zetten hun werkzaamheden volgend jaar voort. Twee plekken komen vrij voor nieuwe Zaanse kandidaten.

Wethouder Songül Mutluer: “Met trots heb ik de welverdiende certificaten van de studenten ondertekend. Ondanks corona hebben ze mooie activiteiten neergezet en een waardevolle bijdrage geleverd aan verbinding en leefbaarheid in de wijken. Met het project passen we de prestatieafspraken tussen gemeente en woningcorporaties op een concrete wijze in de praktijk toe. We zijn als gemeente heel dankbaar voor de inzet en betrokkenheid van de woningcorporaties en Stichting VoorUit, dit is een prachtig voorbeeld van een betekenisvolle samenwerking zoals het Pact Poelenburg en Peldersveld beoogt.”

Activiteiten en resultaten

De studenten verrichten elk ongeveer 10 uur per week vrijwilligerswerk in de wijk en wonen samen in één van de drie appartementen die de corporaties ter beschikking stellen. Ook heeft iedere student een vast ‘contactgezin’ waarmee ze wekelijks tijd doorbrengen om elkaars leefwereld te leren kennen, samen eten, naar de bibliotheek gaan of bijvoorbeeld helpen met het lezen van een lastige brief.

Studenten hebben onder andere gewerkt aan de Buurttuin. Deze ziet er nu een stuk gezelliger uit en nodigt uit tot ontmoeting. Elke zondagmiddag komen mensen er samen en steeds vaker komen ook kinderen meehelpen in de tuin. Twee avonden per week organiseren de studenten voetbal-activiteiten. Gemiddeld komen hier zo’n 10 kinderen op af en dit aantal stijgt. Kinderen worden zo aangespoord om meer te bewegen en in een ontspannen sfeer elkaar te ontmoeten. Speciaal voor meiden is er een meidenclub (6-12 jaar) en ‘Girls for Girls’ (14-18 jaar). Daarnaast is er een kookclub opgericht waar wekelijks met kinderen wordt gekookt en worden er prikacties georganiseerd om afval in de openbare ruimte op te ruimen.

Student Lilian Ebbelaar studeert aan de VU in Amsterdam en woont in een van de appartementen in Peldersveld: “Ik doe de kookclub en de buurtuin en heb het echt ontzettend naar mijn zin!” Tegen de bewoners uit de wijk zegt ze: “Als je mij ziet lopen, kun je me altijd aanspreken voor een praatje. Voel je vrij om dingen te vragen!”

Twee nieuwe plekken vrij

Jongeren die woonachtig zijn in Zaanstad en ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit, kunnen voor informatie en aanmelden terecht bij VoorUit via https://vooruitproject.nl/ 

Afbeelding
Gewonde bij ongeluk op N246 bij Assendelft 112-nieuws 1 feb, 19:35
Afbeelding
Hartverwarmende reacties tijdens Sportgala op Zaans Gezonde Tochie Uitgaan 1 feb, 17:06
Afbeelding
Op de bres voor behoud dorpsblad Het Lint in Assendelft Algemeen 1 feb, 15:56
Afbeelding
Vergunning voor bouw Parel van Zuid nu rond Algemeen 1 feb, 12:27
Afbeelding
Belastingaangifte over 2022 doen: zo werkt het Algemeen 1 feb, 12:23
Afbeelding
'Schulden gaan niet vanzelf weg' Algemeen 1 feb, 09:15
Afbeelding
Happy in Holland te zien in het Zaantheater Uitgaan 1 feb, 08:50
Afbeelding
Zaanse sportsterren stralen in Zaantheater Sport 31 jan, 16:58
Afbeelding
Dino Day in Natuurmuseum Uitgaan 31 jan, 12:27
Afbeelding
'Verbod E-sigaret met smaakje werkt averechts' Algemeen 31 jan, 12:08
Afbeelding
Brons voor Zaanse Roller Club Pauwin op NK Showrijden Sport 31 jan, 11:04
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:12
Afbeelding
Nieuw kleurrijk initiatief: De Zaanse Regenboogprijs Algemeen 31 jan, 09:07
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.