Patrick (vooraan) en Rory in de Ninento gamehoek. Links vooraan ligt de VR-bril waarmee je een virtuele wereld in kunt gaan.
Patrick (vooraan) en Rory in de Ninento gamehoek. Links vooraan ligt de VR-bril waarmee je een virtuele wereld in kunt gaan. (Foto: Dirk Karten)

‘Tijdreis van nostalgische jaren ‘80/90 naar VR-tijdperk van nu’

Algemeen

ZAANDAM – Je kunt er Mario Kart spelen op de Nintendo 64. Heerlijk old school het shooterspel Time Crisis II spelen op de originele kasten uit 1997 of andere retro Arcade games. De ene na de andere herinnering ophalen aan de hand van de vele unieke game- en nostalgische accessoires die zijn verzameld. Maar vooral een ultieme virtual reality (VR) ervaring beleven die ongekend is. En dat gewoon in ‘good old’ Zaandam. 

Rory en Patrick maken VR-gamedroom waar in Epix Arcade aan Stormhoek 

Met Epix Arcade, te vinden aan de Stormhoek 45 (links van het gebouw De Machinekamer), presenteren Patrick Stam en Rory Servaas een ‘experience center’ als hypermodern alternatief voor het (duffe) bowlen en karten als bedrijfsuitje.

Doe mee aan lezersactie en maak kans op gratis virtual reality ervaring t.w.v. 60 euro 

Ze hadden het tij niet mee. Corona zorgde voor een start met hindernissen. Na twee maanden verbouwen opende het duo op 7 augustus 2020 hun 500 m2 grote VR experience center. Om vervolgens van december 2020 tot juni 2021 weer te moeten sluiten.


Hoe goed ben jij in ‘old school’ gamen? 

“Toen was de zomer en warm, minder geslaagd voor een binnen-activiteit. Vervolgens volgde weer een lockdown in oktober 2021. De start ging goed en zo’n zestig procent van onze bezoekers kwam terug. Maar na iedere lockdown moesten we weer van nul af aan beginnen. En nu hebben we weer een bloedhete zomer achter de rug waarbij mensen liever buitenactiviteiten deden… We zijn al twee jaar open, maar zo voelt het niet”, verzucht Rory.


Street Fighter maar ook bordspellen.

Uniek concept

Bij de pakken neerzitten deden de inwoners uit Zaandam niet. En stoppen komt in hun woordenboek al helemaal niet voor. Dan maar een baan erbij nemen om de lopende kosten af te dekken. Want wat ze hebben bedacht, moet succesvol zijn. Het duo heeft eerst de nodige ervaring opgedaan bij andere VR-centers voordat ze hun droom hebben waargemaakt. Zorgvuldig is er een uniek concept uitgewerkt waarin je op ultramoderne manier kunt gamen in een (h)eerlijke nostalgische omgeving. Want los van de sfeervolle loungehoeken waar je je kunt vermaken met nostalgische games zijn er (bord)spelletjes en kun je herinneringen ophalen aan wat je vroeger verzamelde (zoals Flippo’s). Of gebruikte om mee te gamen zoals floppy’s. Dit naast de twee moderne VR-arena’s. 


De mini-arena. 

VR-beleving

“Met Epix Arcade bieden we een tijdreis van de nostalgische jaren ‘80/90 naar het VR-tijdperk van nu”, lichten de ondernemers toe. “We hebben een vader gehad die aan zijn kind uitlegde wat videobanden waren en dat we films huurde in videotheken terwijl het kind zijn vader meenam bij het VR-zombie schieten. Je beleeft bij ons alle kenmerken van vroeger gamen naar de VR-beleving van nu. En dan op een manier die alles overtreft.”


In de grote VR-arena loopt je helemaal los van draden een compleet andere gamewereld in.   

Totaal andere wereld

De VR-ervaring kun je opdoen bij de mini-arena en de 100 m2 grote arena. “Je wordt snel de game ingezogen. In de grote arena  kun je volledig vrij met een VR-bril rondlopen en een beleving ervaren die niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een VR-bril die je thuis heb. Deze manier van volledig vrij VR-gamen bestaat maar op twaalf plaatsen in Nederland. Je gaat echt een andere wereld binnen”, aldus Patrick.


Nostalgie richting de toiletgroep... 

Programma’s

Je stapt met maximaal vier man tegelijk de tien bij tien meter grote virtuele arena binnen en gaat in het spel Ghost Patrol spoken vangen in een ‘haunted house’. Of voor het grote werk; zombies schieten. Beleef een intense VR-ervaring in de Zombie Apocalypse. Je stapt in liften, moet puzzels oplossen, mensen evacueren en zelfs een nucleaire raket lanceren om de zombies uit te schakelen. Of op zoek gaan naar een vaccin tegen de mutatie tot zombie. Kies je voor een assault rifle of handpistolen? Speel je met meer dan vier man, dan kan de rest op een groot scherm je belevenissen in de retro lounge volgen. Dat kan zelfs lekker relaxed met een biertje/drankje in de hand op Chesterfield banken. Nostalgische sfeer in het kwadraat. 


Je kunt de verrichtingen in de grote arena volgen op het scherm terwijl je lekker relaxed in de loungehoek. 

Free-roam VR-ervaring

Rory: “Je ziet dan je vrienden raar bewegen, schietbewegingen maken en over iets heen stappen wat er niet echt is. Dat is altijd weer hilarisch om te zien! Epix Arcade wordt al bekender en gevonden door gamers uit heel Nederland. Zo hadden we laatst een stel dat helemaal uit Limburg kwam om hier de free-roam VR-ervaring te beleven. Zaandam is dan wel geen wereldstad, maar je hebt hier wel het voordeel van gratis voor de deur parkeren. Los van het gamen zelf bieden we in ons VR-café de mogelijkheid wat te drinken.”


Je kunt uiteraard wat drinken. En een Chupa Chup krijgen!

Chupa chups horen erbij

“We vergeten daarbij niet onze eigen game-ervaringen van vroeger. Bij ons hoorde daar altijd een Chupa Chup bij. Daar ging een deel van je zakgeld aan op. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook gratis lolly’s op de bar staan. Daarnaast kan je zonder bijbetaling de nostalgische spelletjes als Resident Evil en Golden Eye spelen. Of een potje tafelvoetbal”, vult Patrick aan.


Time Crisis, hoe goed ben jij in dit spel? 

Je kunt al een VR spel spelen vanaf 14,95 euro per persoon. Los van vriendengroepen, bedrijfsuitjes kunnen ook kinderen (vanaf acht jaar) op een veilige manier gamen bij Epix Aracade. Kijk voor meer informatie op www.epixarcade.nl


Cowabunga!

Prijsvraag

Ben jij een echte gamer? Zin om gratis de ultieme VR-ervaring op te doen bij Epix Arcade? Maak kans op vier keer twee VR-belevingen ter waarde van 60 euro. 

Gamen op nostalgische wijze...
Cowabunga!
Old school gamen met Resident Evil of een bordspelletje bij het wachten spelen is ook mogelijk.
Het VR café waar je drankjes vindt en even kunt bijkomen van je VR-ervaring.
De kleine arena.
Volg de belevenissen in de grote arena in de nostalgische loungehoek.
Een originele shooter...
Zo ga je de grote VR-arena in.
Door de hele Arcade kom je leuke dingen tegen.
Laden met je voeten en schieten maar zoals we vroeger moesten gamen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
De dropfabriek Uit de Fabriek Geklapt 27 nov, 07:27
Afbeelding
Nienke Veenhoven naar Jumbo-Visma Algemeen 27 nov, 07:00
Afbeelding
Vier Kerst samen met Daniël de Lange Uitgaan 26 nov, 09:38
Afbeelding
‘Doel is belangrijker dan het aantal uren’ Algemeen 26 nov, 07:00
Afbeelding
Burgemeester Hamming: ‘Mensen moeten zich veilig voelen op straat’ Algemeen 25 nov, 10:25
Afbeelding
A Christmas Carol komt tot leven in lezing Algemeen 25 nov, 09:37
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Geen Zaanse winst in Korfballeague Sport 24 nov, 09:44
Afbeelding
Zaanbocht weer prima Sintpodium Algemeen 24 nov, 09:30
Afbeelding
Jubileumjaar ZHC De Kraaien: honderd jaar jong Sport 24 nov, 07:00
Afbeelding
‘Babbels Live staat als grootste live muziekfestival van Zaanstad op de kaart’ Uitgaan 23 nov, 14:23
Afbeelding
Expositie Natuurlijk Natuur bij Galerie Staphorsius Uitgaan 23 nov, 13:56
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief