Maffiaboek: Zaanse bajes als broeinest van Internationale cokehandel

Cultuur
In de nieuwe maffiaroman 'Vrouw van eer' van Jessica de Jong speelt de gevangenis in Westzaan een prominente rol.
In de nieuwe maffiaroman 'Vrouw van eer' van Jessica de Jong speelt de gevangenis in Westzaan een prominente rol. (Foto: Vrouw van eer)

ZAANSTAD - In de nieuwe maffiaroman ‘Vrouw van eer’ van Jessica de Jong speelt de gevangenis in Westzaan een prominente rol. Vanuit de moderne bajes stuurt de Italiaanse maffiabaas Dino een coketransport aan. Een truck met rozen is gevuld met 1350 kilo cocaïne die razendsnel via de Zwitserse Alpen naar Milaan moet.

‘Over de gevangenis in Westzaan doen natuurlijk al veel wilde verhalen de ronde’, vertelt schrijfster Jessica de Jong. ‘Dat wakkerde mijn fantasie aan. Hoe zou het zijn als vanuit deze gevangenis een belangrijke drugsbaas zijn troepen nog aanstuurt?’

In het verhaal ‘Vrouw van eer’ ontvangt de gevangen Italiaanse maffiabaas Dino via drones zijn spullen en weet hij via een verstopte telefoon zijn manschappen aan te sturen. Als een chauffeur niet komt opdagen (of is er iets anders gebeurd?), moet Dino zijn neef Rocco inschakelen om de cruciale rit uit te voeren. Tijdens een bezoek aan het Zaanse Zandkasteel krijgt Rocco stiekem alle instructies. Maar een celmaatje van Dino lijkt een mol te zijn en weet de plannen af te luisteren.

Dino krijgt het bovendien aan de stok met zijn nicht Isabel die buiten de poorten van de bajes probeert de macht over te nemen. Ze stuurt een handlanger langs de cel van Dino om hem een stevig lesje te geven. Overleeft Dino deze ruzie om de macht?

De Zaanse gevangenis is een prachtige plek om een verhaal over te vertellen, zegt De Jong. “Het gebouw is natuurlijk heel modern en van alle snufjes voorzien, maar het oude kwaad blijkt moeilijk te verslaan.’

Vrouw van eer is een boek voor lezers met zowel een sterke maag als met gevoel voor romantiek. Verkrijgbaar in alle (web)winkels, maar ook bij Bruna in Zaandam, Damstraat 11 .