Feestelijke aftrap MAAKgemeenschap De Hoop

Nieuws
Volop creativiteit bij de Hoopening!
Volop creativiteit bij de Hoopening! (Foto: Maakgemeenschap De Hoop)

ZAANDAM - Het gaat dan echt gebeuren: de feestelijke opening van MAAKgemeenschap De Hoop. Wethouders Touria Meliani (Amsterdam) en Wessel Breunesse (Zaanstad) geven de officiële aftrap.

Op zaterdag 7 oktober 13.30 uur gaan de deuren open op locatie Barndegat 6 (Zaandam zuid/ aan de rand van de Achtersluispolder) en laten de kunstenaars en makers van De Hoop zien wat ze allemaal in petto hebben.

Het thema dat centraal staat op deze dag is vooral de gezamenlijke viering van het makerschap en het belang van de creatieve rafelrand in de moderne stedelijke samenleving. Aansluitend aan deze opening organiseert MAAKgemeenschap De Hoop een publiek debat over de rol van maakindustrie en creatieve maakgemeenschappen in de stadsvernieuwing. Het debat begint om 14.00 uur.

Atelierdorp

De voormalige kartonfabriek op Het Barndegat wordt op dit moment door een groep enthousiastelingen van de Crealisatie Coöperatie (CC) klaargestoomd tot een uniek modulair atelierdorp. Maakgemeenschap De Hoop streek vijf jaar geleden neer midden in de rafelrand tussen Amsterdam en Zaandam. In de open loods van 10.000 m2 bouwden ze in anderhalf jaar tijd zo’n 170 ateliers, studio’s en werkplaatsen die gebruikt worden door ruim 200 kunstenaars en creatievelingen. Inmiddels is De Hoop een levendig atelierdorp maar een openingsfeest liet nog even op zich wachten… tot nu!

Open atelier

De lassers, hackers, meubelontwerpers, architecten, schimmelaars, muzikanten, weddingplanners, lasercutters, decorontwerpers, fashion designers, beeldend kunstenaars, snoep fabrikanten, street artists, graphic designers, hoarders en verzamelaars heten je welkom een kijkje te nemen in hun atelier.

Kakelverse kunst

Naast de open ateliers is er nog veel meer te beleven: kom overdag genieten van workshops, een debat, talks en tours of koop je suf aan kakelverse kunst direct van de fabrikanten. In de avonduren gaan de voetjes van de vloer met bandjes en DJ’s op verschillende plekken door de loods heen. Er zijn lekkere hapjes en drankjes, goede sfeer en oneindig veel hoekjes om in te verdwalen.

Workshops

De open atelierroute met workshops beginnen om 13.00 uur. Kijk op maakgemeenschap-dehoop.org voor de volledige dagprogramma van De Hoopening

De voormalige kartonfabriek wordt door een groep enthousiastelingen klaargestoomd tot een uniek modulair atelierdorp.
De honden vliegen laag vandaag...