Afscheid van Connexxion: MeerPlus nieuwe vervoerder in Zaanstreek-Waterland

Nieuws
Connexxion neemt afscheid van de Zaanstreek.
Connexxion neemt afscheid van de Zaanstreek. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK - “De compleet elektrische vloot van bussen komt in de loop van volgend jaar. Alle MeerPlus buslijnen zullen dan elektrische verreden worden met uitzonderingen van de zes buurtbussen. Die hadden we ook elektrisch willen laten rijden, maar ze zijn nog niet voorhanden”, aldus MeerPlus persvoorlichter Jasper Vermeer. Connexxion neemt afscheid van de Zaanstreek. Vanaf 10 december rijdt EBS in Zaanstreek-Waterland onder de naam MeerPlus. Op dat moment gaat ook de nieuwe dienstregeling in.

Nieuwe lijnen, verbeterde verbindingen en gratis reizen met kinderen tot en met elf jaar

Volgens MeerPlus rijden er dan 24 uur per dag, 7 dagen per week bussen. Met andere lijnen, nieuwe routes, verbeterde haltes, snellere verbindingen, hogere frequenties en 24/7 openbaar vervoer. Ook veranderen sommige kaarten en abonnementen in Zaanstreek-Waterland.

Geen nieuwkomer

Wie wel eens in de regio Waterland de bus pakt, weet dat MeerPlus geen nieuwkomer is. “In die regio verzorgen we al sinds 2011 het openbaar busvervoer. Via het winnen van de openbare aanbesteding gaat MeerPlus nu ook in de Zaanstreek rijden en nemen we het stokje van Connexxion over”, aldus Jasper Vermeer.

Een nieuwe busvervoerder betekent nieuwe, luxere bussen, een andere dienstregeling maar ook voordeel voor wie met een kind tot en met elf jaar reist. “Die mogen gratis met ons mee. In Nederland was al geregel dat kinderen tot vier jaar gratis mee mogen reizen. Om dat wij het principe ‘jong geleerd is oud gedaan’ hanteren, biedt MeerPlus die mogelijkheid tot en met elf jaar”, licht de persvoorlichter toe. Een proef met gratis reizen tot elf jaar is gedaan in de schoolvakanties waaruit bleek dat de bussen daardoor niet te vol raakten.

Kinderen reizen gratis

Natuurlijk kun je straks, net als nu, in alle bussen reizen met OV-chipkaart en OVpay (betaalpas). Meest opvallende verandering in het kaartassortiment is dat kinderen tot en met elf jaar gratis reizen. Kinderen krijgen het gratis kaartje van de chauffeur. Veel andere zaken blijven min of meer onveranderd. Zo blijven de Randstad Noord Zone abonnementen gewoon geldig. Wel vervallen de specifieke Connexxion-producten in de Zaanstreek. Alle details zijn te vinden op de nieuwe website meerplus.nl.

Nieuwe dienstregeling en maandenlang niet naar Amsterdam CS

Vanaf 10 december rijdt EBS voor MeerPlus een dienstregeling van 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Deze forse uitbreiding bestaat uit nieuwe verbindingen, vernieuwde haltes en een groter aanbod van bussen. De stads- en streeklijnen rond Zaandam en Purmerend rijden vaker en krijgen meer rechtstreekse verbindingen. Dit geldt ook voor verbindingen tussen Zaanstreek en Waterland. 

Uitbreiding nachtlijnen

Er rijdt een nieuwe toeristenlijn en de nachtlijnen zijn uitgebreid. De nieuwe lijn N11 rijdt naar Monnickendam/Marken. De bestaande N94 en N19 (nu N92 en N94), rijden vanaf 10 december zeven dagen per week waarbij nieuw is dat de bussen ook rijden van Zaanstreek naar Amsterdam. Als gevolg van werkzaamheden kunnen de bussen uit Zaanstreek en Waterland vanaf 10 december niet naar AmsterdamCS rijden. Alle bussen rijden dan tot Amsterdam Noord. Alleen nachtbussen en toeristenlijnen blijven, door een andere route te nemen, wel van en naar Amsterdam CS rijden. De verwachting is dat de werkzaamheden tot in september duren. Alle wijzigingen zijn per lijn op MeerPlus.nl op een rij gezet.

Nieuwe verbindingen

In Zaanstad komt een extra oost-westverbinding over de Zaan; lijn 69 rijdt via de Julianabrug en de Zaanse Schans, lijn 65 rijdt via de Bernhardbrug / Vincent van Goghweg. Vanaf Amsterdam Centraal station rijdt op zaterdag en zondag een nieuwe toeristenlijn (lijn 800) naar de Zaanse Schans en Volendam. In de zomermaanden rijdt deze lijn elke dag en ook in omgekeerde richting (lijn 801).

Vermeer: “Het klopt dat er meer bussen in de nieuwe dienstregeling gaan rijden, dus minder lang wachten. Tegelijk kun je niet iedereen tevreden stellen. Het zal ook voorkomen dat er mensen zijn die nu de aansluiting die ze hadden, nu juist gaan missen. Dat kunnen we nooit voorkomen. We verwachten met de nieuwe dienstregeling 95% van onze reizigers blij te kunnen maken.”   

R-net en M-net

In Zaanstreek-Waterland blijft de vertrouwde R-net-formule voor de lijnen waarop het vaakst gereden wordt. Nieuw is de M-net-formule, deze bussen zijn te herkennen aan de blauwe kleur en het M-net logo. M-net is vergelijkbaar met een ‘sprinter’. (zie het als een ‘ommetje door de wijk’ noemt de persvoorlichter)  Deze lijnen stoppen doorgaans op meer haltes en verbinden de wijken binnen de steden. De nieuwe bussen van R-net en M-net zullen in de komende maanden geleidelijk de oude bussen vervangen. Een deel van de Connexxionbussen wordt oivergenomen en krijgen snel de M-net uitstraling. 

Goed nieuws tenslotte voor iedereen die ‘s nachts werkt of op stap wil: Er geldt niet langer een hoger nachttarief, maar in de nachtlijnen betalen reizigers hetzelfde tarief als overdag.

Service

Bij de loketten kunnen reizigers terecht voor kaartverkoop, informatie en service. Er zijn loketten op station Amsterdam CS, metrostation Amsterdam Noord, busstation Purmerend en nabij busstation Edam. Nieuw is dat op station Amsterdam Noord en Amsterdam Centraal station vanaf 10 december 2023 ook reisassistenten aanwezig zijn om reizigers te begeleiden, assistentie te verlenen of informatie te geven. Ook kunnen reizigers na 10 december 2023 MeerPlus app downloaden in de stores. De klantenservice van Meerplus is vanaf 10 december 24/7 bereikbaar via 088 862 82 08.

Meer informatie over de dienstregeling en vertrektijden is te vinden op meerplus.nl.