Slag om de Zaan: ‘We roeien ons de blaren op handen én billen’

Sport
Dit jaar nemen 77 teams deel aan de Slag om de Zaan. Kom je ook kijken?
Dit jaar nemen 77 teams deel aan de Slag om de Zaan. Kom je ook kijken? (Foto: Menno de Haas)

ZAANSTREEK – “We roeien ons de blaren op de handen én billen, maar je vormt als team echt een broederschap. Met elkaar ervoor gaan is gewoon schitterend om te ervaren”, zegt Roland Lindner. Hij hanteert niet alleen de voorzittershamer bij de stichting Zaanslag maar is ook enthousiast deelnemer aan de sloeproeiwedstrijd Slag om de Zaan. Op zaterdag 15 april wordt de achttiende editie gehouden.

Zaterdag 15 april achttiende editie 

Wat ooit bedacht is door de Zaanse roeiverenigingen is nog steeds springlevend. Dit jaar doen er 77 teams mee aan de sloeproeiwedstrijd over de Zaan. “De teams komen uit het hele land. Van Friesland tot Limburg worden de sloepen op de trailers geladen en naar Zaandam gereden”, vertelt Roland Lidner. De start én finish is ter hoogte van het parkeerterrein bij de oude Verkadefabriek aan de Westzijde in Zaandam. Daar komen de teams ook samen en is het feestterrein.


Dat kan harder! (Foto: Menno de Haas)

“Normaal gaat het om 12,5 km roeien op de Zaan tussen de Prins Clausbrug (de brug tussen Wormerveer en Wormer) en de sluis in Zaandam. De noodbrug in Wormerveer die er nu ligt omdat de Zaanbrug wordt vervangen, is echter te laag voor sommige sloepen. Daarom is de route nu ingekort ter hoogte van de Bartelsluis. We varen nu in een lus op de Poel bij ’t Kalf. Dan wordt weer de terugtocht gemaakt langs de Zaanse Schans. Ook een mooie plek voor het publiek om te komen kijken”, licht de voorzitter toe.

‘Sloeproeien leert je fysiek én mentaal doorzetten’

Ook de Slag om de Zaan doet mee in de landelijke competitie sloepvaren. Roland Lidner mag het dan als enorm leuke teamsport typeren, het is natuurlijk ook een loodzware klus. Want de wedstrijden duren tussen de ruim één uur je helemaal in het zweet werken over een afstand als de Slag om de Zaan, tot vijf uur lang de hoge golven en sterke stroming trotseren op de Waddenzee in de befaamde sloeprace Harlingen – Terschelling.


Even rust... (Foto: Menno de Haas)

Ontstaan

“Maar we trainen er voor”, zegt hij met Zaanse nuchterheid. “Het sloeproeien in ontstaan vanuit de marine. De kadetten van de zeevaartscholen leerden zo in teamverband roeien als de nood aan de man kwam. Het is een sport waarin je fysiek én mentaal leert doorzetten. Hoe hard je gaat, hangt ook af van met welke sloep je vaart. Er zijn sloepen die 8 km/uur halen maar ook 11 km/uur. Je hebt teams die zes man/vrouw sterk zijn maar ook tien of twaalf roeiers.”

Omdat de sloepen met verschillende aantallen bemanning en bootsoorten gelijktijdig van start gaan, is er een manier bedacht waarmee er een gelijkwaardige berekening gemaakt kan worden wie als eerste over de finish gaat. Dat hoeft dus niet de eerste boot te zijn.


Het gaat gelijk op. (Foto: Menno de Haas)

GPS-startborden laten zien wie er aan kop ligt

“Wie wint is soms voor toeschouwers lastig te volgen”, geeft Roland toe. “Zo worden de sloepen één keer per vijf jaar gesleept om de ‘waterweerstand’ te meten. Daaruit volgt een ‘wattage’ berekening. Samen met onder meer zaken als stroming en het aantal roeiers wordt er zo een ‘werkelijk geroeide tijd’ berekend. Allemaal onderdelen waarmee de beslissing wordt gemaakt wie de eindelijke winnaar wordt.”

Nieuwe techniek gaat echter al deze factoren berekenen en simpel in beeld brengen door middel van GPS-startborden. Daarop moet te zien zijn wie echt aan kop ligt. De bedoeling is dat deze borden ook in gebruik zijn bij de Slag om de Zaan.

Gemoedelijke sfeer

De voorzitter benadrukt dat iedereen welkom is om eens uit te proberen of het wat voor hem/haar is. “Het lijkt misschien een ontoegankelijke sport, maar sloeproeien is om verschillende redenen aantrekkelijk. Wat ons vaak samenbrengt is de passie voor watersport. Het is een teamsport waarbij er in de boot een hiërarchie geldt. Maar waarbij de sfeer gemoedelijk is. Spreek ons gewoon op 15 april maar aan als je wilt kennismaken.”


Feestband Hastalavista zorgt voor de nodige muzikale sfeer. (Foto: Ron Koffeman)

‘Zo kom je nog eens ergens’

Tussen het aan de riemen trekken tot het snot je voor de ogen staat, kan Roland ook genieten van wat hij onderweg ziet. Want de deelnemers doorkruisen het hele land. Zo brengt de sloeproeikalender van dit seizoen de deelnemers onder meer van het Veerse Meer in Zeeland tot de Amsterdamse grachten. “Zo kom je nog eens ergens op een manier die je nooit zal ervaren als je de plek als toerist bezoekt. En vergeet de feesten na afloop niet”, lacht Roland.

Feestlocatie

Ook bij de Slag om de Zaan is het feest. De locatie daarvoor is het start/finish terrein aan de Westzijde. De start is om 11.00 uur met het startschot voor de damesteams. Om 14.00 uur gaan de heren aan de bak. In de ochtend zorgt een dj voor de muzikale ondersteuning, vanaf 13.00 uur speelt de Good, Bad & Ugly band. Terwijl vanaf 16.00 tot 19.30 uur de feestband Hastalavista optreedt. Er zijn ook de nodige versnaperingen te koop en voor de kinderen is er een springkussen.

De prijsuitreiking is rond 18.30 uur. De toegang is gratis.

En gaan, gaan, gaan!
Even rust...
Feestband Hastalavista zorgt voor de nodige muzikale sfeer.