Hamza Othman opent eerste Kaasmarkt van het seizoen

Nieuws
Kaasdragers en kaasmeisjes Alkmaarse Kaasmarkt.
Kaasdragers en kaasmeisjes Alkmaarse Kaasmarkt. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De eerste Kaasmarkt van het seizoen staat weer voor de deur. De Alkmaarse acteur Hamza Othman luidt vrijdag 29 maart om 10.00 uur de bel, waarna het schouwspel van 430 traditie vol kaas en sjouwende kaasdragers kan starten. 

Burgemeester Anja Schouten is trots op de traditie waarmee de rijke geschiedenis van de stad levend wordt gehouden. ‘’De Kaasmarkt is een drukbezocht evenement door jong en oud van ver en dichtbij. Met Hamza Othman als eerste belluider hebben we de eer om een gepassioneerd jong talent te verwelkomen en te laten zien dat de samensmelting van culturen en tradities hand in hand gaan.’’

Eerste belluider

Hamza Othman is een jonge acteur. De opkomende ster in de Nederlandse entertainmentindustrie is onder andere bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden en dramaserie Sihame (KRO-NCRV). Wat deze gelegenheid extra bijzonder maakt, is dat het samenvalt met de ramadan, de heilige maand van vasten en bezinning. Hamza: ‘’De ramadan symboliseert voor mij niet alleen gezellig samenzijn en het koesteren van dierbaren, maar ook het besef van saamhorigheid, waarvoor mijn geboortestad Alkmaar een onuitwisbare rol speelt. In mijn hart blijft Alkmaar altijd verankerd, als de plek waar mijn creatieve reis begon en waar mijn ouderlijk huis nog steeds staat. Ik vind het dan ook een eer om de Kaasmarkt te openen.’’ De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593 en Het Kaasdragersgilde geldt sinds 2017 als immaterieel erfgoed. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit evenement. De Kaasmarkt is elke vrijdagochtend van 29 maart tot en met 27 september van 10.00 tot 13.00 uur. Rond de markt wordt een ambachtsmarkt vol streekproducten georganiseerd. In juli en augustus vinden de avondkaas-markten plaats op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Ruim 24.000 kazen op het Waagplein.