Aanleg natuurgebied Noord-End bijna voltooid

Nieuws
Als de vele heesters die geplant zijn uitlopen zal het gebied er kleurrijk uitzien.
Als de vele heesters die geplant zijn uitlopen zal het gebied er kleurrijk uitzien. (Foto: Henk de Reus)

CASTRICUM – De afgelopen weken is door het lokale loon- en aannemingsbedrijf Hes hard gewerkt aan de aanleg van het natuurgebied aan de oostkant van de wijk Noord-End. De werkzaamheden bestonden uit het graven van een waterberging, het aanleggen van dijken en oevers, het aanbrengen van een ijsvogelwand en het plaatsen van twee houten bruggen. De vrijgekomen grond is binnen het terrein verwerkt om hoogteverschillen te maken.

Door Henk de Reus

Wie vanaf de N102 over het gebied uitkijkt ziet een, nu nog kaal, afwisselend landschap bestaande uit een waterpartij, omringd door heuvels en een wandelpad dat deels is aangelegd. Peter Hes van het gelijknamige aannemingsbedrijf zegt dat er nog anderhalve kilometer verhard wandelpad wordt aangelegd dat geschikt is voor rolstoelgebruikers. ‘’De wandelroute verbindt Noord-End met het Hendriksveld. Als dit gereed is heb je een mooie wandelroute om Castricum heen waarbij de natuur centraal staat. De vele regen van de afgelopen tijd heeft er echter voor gezorgd dat de aanleg van het pad vertraging heeft opgelopen. Inmiddels zijn er duizenden heesters en honderden bomen geplant. Als deze binnenkort uitlopen zal dit een fraai gezicht bieden. Het gebied is ingericht voor vogels en amfibieën. Er zijn plas- drasoevers aangelegd en er worden nog bloemrijke graslandmengsels en oeverplanten gezaaid“, aldus Hes.

Na afronding van het geheel zal het nog even duren voordat het gebied open is voor publiek. Dit komt omdat het pad tijd nodig heeft om goed uit te harden. Zodra alles klaar is (naar verwachting in juni) kan iedereen genieten van wandelingen in dit mooie stukje natuur.

Foto’s: Henk de Reus.


De bankjes op de wandelroute bieden een mooi uitzicht over de waterpartij en de flora en fauna. 


Onderdeel van de wandelroute zijn twee houten bruggen die de oevers verbinden. 


Een deel van het natuurgebied vanuit de lucht gezien. 


Een van de twee houten bruggen.