Bevrijdingsfestival Langedijk

Uitgaan
De toppers die tijdens het Bevrijdingsfestival zullen lopen.
De toppers die tijdens het Bevrijdingsfestival zullen lopen. (Foto: AG Heeremansphotography)

LANGEDIJK - Het bevrijdingsvuur is een nationaal Nederlands symbool ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog op 5 mei 1945. Deze traditie vindt haar oorsprong in 1948, toen de gemeente Wageningen het voortouw nam om het symbool van vrijheid door heel Nederland te verspreiden. Sindsdien wordt het vuur jaarlijks op 4 mei rond middernacht ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Vervolgens dragen lopers het vuur door het hele land, om het op 5 mei te laten branden tijdens verschillende bevrijdingsfestivals.

In 2015 vroeg Edwin Ooijevaar van loopschool Stap voor Stap aan zijn lopers wie er met hem mee wilde doen aan deze bevrijdingsestafette naar Wageningen, om het vuur naar Langedijk te brengen. Veertien van zijn lopers namen de uitdaging aan, zonder echt te weten wat hen te wachten stond. Na een indrukwekkende tocht, verrijkt door nieuwe ervaringen, werden zij beloond met soep, broodjes en een welverdiend biertje bij Café de Knip. De regen van die nacht was zo snel vergeten en er werden alweer plannen gemaakt voor het volgende jaar. En daar werd het zaadje geplant voor wat uitgroeide tot het Bevrijdingsfestival Langedijk, wat nu al tot een mooie traditie geworden is.

Bevrijdingsvuurestafette

Ook dit jaar nemen verschillende Langedijkers weer deel aan de Bevrijdingsvuurestafette, waarbij lopers de hele nacht en ochtend in estafettevorm rennen om op tijd aan te komen in Oudkarspel, waar het Bevrijdingsfestival wordt geopend. Twee teams van zeven hardlopers uit Langedijk nemen om en om een traject van 10 kilometer voor hun rekening. Naast de inmiddels vaste lopers: Jolanda en Ron Molenaar, Erik Bak, Sylvia de Rijcke, Johan Mulder, Joost Matulessy, Danny van Gent en Ron Schumacher, zijn er dit jaar ook weer zes nieuwe deelnemers: Sammy Bakker, Maarten Duijs, Michel Bos, Cees-Peter Huibers, Nicola Fanning en Connie Sleeuwenhoek. “En daar zijn we natuurlijk onwijs blij mee!” zegt Mike Jongerius, die samen met Cindy Nan en Jochem Nijssen de lopersgroep begeleidt.

Saamhorigheid

Mike Jongerius vertelt: “Het is een intensieve onderneming, vooral in de ochtend. De nacht lijkt snel voorbij te gaan, maar bij het opkomen van de zon dringt het besef door dat er nog vele kilometers te gaan zijn. Iedere loper ontmoet op zijn eigen moment de ‘man met de hamer’, soms al bij Diemen, soms op een ander saai stuk. Gelukkig is er altijd morele steun van medelopers, want samen dragen we de last. Het saamhorigheidsgevoel binnen de groep is groot; als iemand het zwaar heeft, staat de rest klaar om aan te moedigen of even af te lossen.”

Route

Na de kransleggingen bij De Stier en verzetsmonument in Sint Pancras op 4 mei vertrekt de groep met twee busjes naar Wageningen. Op 5 mei, rond 14.00 uur, hopen ze aan te komen bij het verzetsmonument in Sint Pancras. Hier worden ze verwelkomd door de veteranen met bijhorende voertuigen van Oorlogsmuseum Medemblik en de jeugdige vertegenwoordigers van diverse Langedijker sportclubs, die een deel van de laatste tien kilometer zullen meelopen. Via de Bovenweg en de Dorpsstraat gaan de lopers naar De Stier, om vervolgens via de Dorpsstraat naar Oudkarspel te gaan. Voor de lopers is het geweldig als iedereen de vlag uithangt langs de route en op straat gaat staan om de stoet aan te moedigen.

Unieke ervaring

“Het laatste stuk, als we in colonne met de veteranen en de jeugdleden van de diverse sportverenigingen lopen, dan heb ik dik kippenvel.” vertelt één van de lopers Ron Schumacher. “En de aankomst bij De Knip is geweldig. Als je door allemaal juichende mensen wordt binnengehaald en je vrienden en familie staan daar, dan heb ik wel waterige ogen hoor! Het blijft al met al een unieke ervaring. Daar draait dit hele evenement ook om hè, dat we ons bewust zijn van het feit dat wij de vrijheid kunnen vieren. Een feestje is altijd leuk, maar het verhaal van de bevrijding moeten we blijven vertellen.”

Het hoogtepunt volgt rond 15.15 uur bij Café De Knip, waar de fakkel wordt overgedragen aan een van de oorlogsveteranen in aanwezigheid van burgemeester Maarten Poorter, die ook het laatste stuk met de lopersgroep zal meefietsen. Samen ontsteken zij het Langedijker bevrijdingsvuur, waarna het Bevrijdingsfestival Langedijk losbarst met muziek van The Lost Seventies Band en later op de avond neemt Alle Tijd het stokje over. Tijdens de pauzes zorgt DJ Jacco Silver ervoor dat niemand stil blijft staan met zijn aanstekelijke energie.

Voor de kinderen zijn er weer diverse springkussens en is er een draaimolen beschikbaar, waardoor het bevrijdingsfeest een feest voor jong en oud is.