Jitske Kramer en Dolf Jansen met All Inclusive naar Cool Kunst en Cultuur

Uitgaan
Jitske Kramer en Dolf Jansen komen naar Cool.
Jitske Kramer en Dolf Jansen komen naar Cool. (Foto: Janita Sassen)

DIJK EN WAARD - Antropoloog Jitske Kramer en cabaretier Dolf Jansen komen op woensdag 8 mei met een bijzondere show naar Cool Kunst en Cultuur in Heerhugowaard. Een show waar je bij zou moeten zijn. Wij spraken het duo over de voorstelling die All Inclusive heet.

All Inclusive is een satirisch theatercollege over verschillen, overeenkomsten en vooral over samen mens zijn. In dit bijzondere programma onderzoekt antropoloog Jitske Kramer samen met cabaretier Dolf Jansen wat het betekent om samen mens te zijn. Hoe kun je een goed mens zijn? Hoe ga je om met macht, insluiting, uitsluiting en privileges? Wat betekenen woorden als woke en inclusie? Jitske vertelt haar persoonlijke verhaal en deelt antropologische inzichten over de dynamiek van verschil. Dolf Jansen reageert op de vragen die opgeworpen worden en geeft zijn ongezouten mening. Met een speciale aandacht voor de gelijkheid en ongelijkheid die speelt tussen mannen en vrouwen in onze samenleving.

Wetenschapper en cabaretier 

Allereerst vragen we ons af hoe een serieuze wetenschapper en een drukke cabaretier samen tot een theatershow zijn gekomen. Jitske: “We kwamen elkaar een jaar of acht geleden op een conferentie tegen. Dolf presenteerde het en ik sprak over mijn werk. Dolf bleek veel van de thematiek die ik behandelde in zijn oudejaarsconferentie te gebruiken, dus we raakten meteen in gesprek. Dat contact werd steeds leuker en inmiddels zijn we partners. Het was dus logisch om dit programma samen te doen.”

Verschillen centraal 

Macht, inclusie, privileges. Dit zijn best pittige onderwerpen en het lijkt ons lastig in te kaderen voor een show. Jitske vervolgt: “Ik heb er negen boeken over geschreven, maar uiteindelijk gaat het over hoe je allemaal samen kunt leven en een cultuur kunt vormen. Het ervaren van verschillen is ook een vorm van cultuur. Wij praten juist over hoe je kan omgaan met die verschillen, hoe verschillende mensen elkaar kunt ontmoeten en hoe je daarvanuit een samenleving organiseert. We hebben het dan over man/vrouw, zwart/wit, jong/oud. Hoe kun je alles samenbrengen? Daar spelen we mee in de show. Dolf en ik zijn man en vrouw en dat buiten we extreem uit in de show. Inclusie gaat over veel meer dan zwart/wit of cultuur. Je hebt misschien een tante, een neef of iemand op je voetbalclub die totaal anders denkt dan jij. Als we elkaar begrijpen, accepteren en samen stappen maken, als we ons eigen aandeel onder ogen zijn komt er meer begrip en minder ruzie.“

Afspiegeling

Het theaterpubliek in Dijk en Waard is niet per definitie een afspiegeling van ‘gemiddeld’ Nederland. En toch is het een bewuste keuze om het programma naar theaters te brengen: “Dit is mijn werk. Ik behandel dit soort onderwerpen al jaren op allerlei plekken. In het onderwijs, voor grote en kleine organisaties en in het theater bereiken we weer een ander deel van de samenleving.” 

Interactief 

Wat kan de bezoeker van Cool verwachten? Is het puur een wijze les, alleen zware kost of is het interactief? Dolf neemt het woord over: “Het is zeer interactief. Het interessante is dat we constant en elke dag met dit onderwerp te maken hebben, maar dat er eigenlijk geen cursussen voor zijn. Mijn rol is om de interactie aan te gaan met Jitske én met de zaal. Het onderwerp is zeer herkenbaar, dus ik stel vragen, ik gooi ideeën op en ik kom met herkenbare vooroordelen en voorbeelden. Ik heb een glanzende carrière in satire, dus ik heb de vrijheid om grappige en incorrecte antwoorden te geven. Zo probeer ik uit te vinden hoe ver ik kan gaan, hoe mensen daar mee omgaan en hoe mensen denken. Het is veel inhoud, ook satirisch en interactief en het zet mensen zeker tot nadenken.”

Satirische grenzen

Dolf denkt even na en vervolgt: “Satire is spannend en zet de boel op scherp. Soms schuurt het en dat kan ook leuk zijn. Maar waar ga je een grens over en waar kan je satire hebben? Ik weet het niet precies en dat maakt het spannend.” 

Een lach en een traan 

Ten slotte vragen we wat Jitske en Dolf verwachten van hoe het Cool-publiek de zaal verlaat. Jitske neemt het laatste woord: “Hopelijk met wat inzicht van wat er zich afspeelt in de dynamiek van de verschillen en welke rol een macht er in heeft. We hebben allemaal een mening , maar wat betekent het en hoe breng je het goed over? Wat is jouw rol en plek in bepaalde problematiek? De show zet mensen aan het denken, mensen worden geraakt en we zien soms zelfs tranen. Maar alleen kennis is saai, er is veel humor, dus de avond is geslaagd als we een lach én een traan zien.”

Kaarten 

All Inclusive vindt plaats van 20:15 tot 22:30 uur. Kaarten bestel je via www.coolkunstencultuur.nl

Door: Chris Dekker