Wie wordt de voorleeskampioen van Noord-Holland?

Nieuws
Bo Weijer uit Castricum (links) en Sterre Hof uit Hoogkarspel (rechts) strijden om de titel van Provinciale Voorleeskampioen.
Bo Weijer uit Castricum (links) en Sterre Hof uit Hoogkarspel (rechts) strijden om de titel van Provinciale Voorleeskampioen. (Foto: Foto van Dana)

HOOGKARSPEL / REGIO - Dit jaar streden ruim 300 Noord-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Tijdens de voorrondes lazen schoolkampioenen uit de hele provincie een fragment voor uit een zelf gekozen boek. De provinciale winnaar gaat door naar de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op 22 mei. De provinciale finale van Noord-Holland wordt gehouden op 17 april in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

In totaal zullen zes voorleeskampioenen van diverse basisscholen uit de provincie Noord-Holland strijden om de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2024’. De finalisten zijn afkomstig uit Castricum, Hoogkarspel, Haarlem, Velserbroek en Amsterdam (2x). De ouders, klasgenoten en leerkrachten zijn van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen. Een jury van deskundigen bepaalt wie het beste en boeiendst voorleest. Alle voorleeskampioenen gaan naar huis met een boekenbon en een oorkonde. De winnaar van de provinciale finale krijgt tevens een grote prijzenbeker. De presentatie van de provinciale finale is in handen van actrice, zangeres en theatermaakster Irene van der Aart. Zij verzorgt tevens de entr’act tijdens het juryberaad samen met pianist Ed Boekee.

Landelijke finale

De Provinciale Voorleeskampioen gaat Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale op 22 mei in TivoliVredenburg Utrecht. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie de Kinderboekenambassadeur, bepaalt wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2024 mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar. Ga voor meer informatie naar de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.