Nieuwe ondersteuningsprogramma’s voor mantelzorgers in Enkhuizen

Zorg
Welwonen komt met drie nieuwe ondersteuningsprogramma's voor mantelzorgers in Enkhuizen.
Welwonen komt met drie nieuwe ondersteuningsprogramma's voor mantelzorgers in Enkhuizen. (Foto: archief)

ENKHUIZEN - Welwonen komt met een nieuw ondersteuningsprogramma voor mantelzorgers in Enkhuizen. Het ondersteuningsprogramma bestaat uit verschillende terugkerende contactmomenten speciaal voor mantelzorgers: Mantel Moment, Mantel Wijzer en Mantel Jeugd. De momenten vinden plaats op verschillende plekken in Enkhuizen.

Linda Bijvoet, Sociaal Cultureel Werker bij Welwonen: “In Enkhuizen zijn naar schatting van MantelzorgNL 5,6 duizend mantelzorgers. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving, maar de druk op mantelzorgers neemt toe. Daarom nodigen we alle mantelzorgers in Enkhuizen uit om deel te nemen aan onze activiteiten. Tijdens de activiteiten kunnen zij steun en begrip vinden bij elkaar en waardevolle kennis opdoen. Alle mantelzorgers zijn welkom. Of je nu zorgt voor een kind, je partner of een ouder.”

Mantel Moment

Mantel Moment is elke vierde maandagmiddag van de maand en is bedoeld voor Mantelzorgers. In de huiskamer van Huis van de Buurt IJsselzand staat van 14.00 tot 16.00 uur een groep ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar om een luisterend oor te bieden en ervaringen en kennis te delen met de mantelzorgers. Mantel Moment vindt plaats op maandagmiddag tussen 14.00 - 16.00 uur op: 22 april, 27 mei, 24 juni, 22 juli, 26 augustus, 23 september, 28 oktober én 25 november. Naast het bieden van een luisterend oor en het delen van ervaringen gaan we ook aan de slag. Wandelen met een wandelcoach, schrijven met onze vrijwilliger van de activiteit ‘schrijven op gevoel’ en er is ook aandacht voor ontspanningsoefeningen. Kennis en ervaring delen we met elkaar. De podcastserie: ‘Duurzaam Mantelzorgen’ van Amanda Minkema ondersteunt hierbij. Op 23 september komt zij over dit onderwerp voorlichting geven.

Mantel Wijzer

Eén keer in de twee maanden delen we kennis over verschillende onderwerpen die gericht zijn op mantelzorg tijdens de Mantel Wijzer. Deze bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagavond, van 19.30 tot 21.00 uur , in De Bonte Veer. De kalender en thema’s van de Mantel Wijzer zijn als volgt: 21 mei - informatieavond en workshop over ‘levend verlies, 9 juli - informatieavond over ‘zelfzorg voor de mantelzorger’, 10 september - een ervaringsdeskundige deelt praktische tips in samenwerking met Alzheimer Nederland én 12 november - (mantel)zorg van de toekomst in samenwerking met Omring.

Mantel Jeugd

Mantel Jeugd vindt één keer in de maand plaats op vrijdagavond van 19.00 tot 20.30 uur in het Tienerhonk in Huis van de Buurt IJsselzand. Deze activiteit is bedoeld voor jonge mantelzorgers. Tijdens Mantel Jeugd krijgen jonge mantelzorgers de mogelijkheid anderen te ontmoeten, leuke actvitieiten te doen met elkaar en hun verhaal te delen met leeftijdsgenoten. De bijeenkomsten zijn op de volgende data: 31 mei, 28 juni, 26 juli, 30 augustus, 27 september, 1 november én 29 november.

Initiatief

De Mantelmomenten zijn het initiatief van Welwonen en komen voort vanuit De Brede SPUK-regeling die voor alle gemeenten beschikbaar is gesteld voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040. Het ondersteunen van mantelzorgers die voor verschillende zorg en persoonlijke uitdagen staan is een van de thema’s uit de regeling.