Canadese bevrijders herinnerd en vereeuwigd

Nieuws
Mei 1995, Canadese veteranen maken.
Mei 1995, Canadese veteranen maken. (Foto: Poppe de Boer)

HAARLEM - Soldaat A.M. Grenier kerfde 20 mei 1945 zijn initialen in een beuk, A.M.G. en ook die van zijn infanterieregiment P.P.C.L.I. ofwel Princess Patricia’s Canadian Light Infantery. Hij was een van de Canadese soldaten die Haarlem bevrijdde. Vijftig jaar later werd een groep Canadese veteranen opnieuw feestelijk ingehaald.

Door Willem Brand

De beuk stond aan de westkant van het Hildebrand monument in de Kleine Hout. 

Het Canadese regiment had op 8 mei 1945 Haarlem bevrijd. Vijftig jaar later, op 8 mei 1995, schonk een groep Canadese veteranen onze stad een plaquette, die een paar weken later in de poort van het stadhuis werd opgehangen.

Daarop staat dat twee Engelse regimenten en het Canadese regiment de overgave hebben afgedwongen van het Duitse bezettingsleger en de vrijheid hebben hersteld voor de burgers van Haarlem, IJmuiden en Zandvoort. 

Het was kolonel George Rennisson die burgemeester Pop de plaquette in de Gravenzaal overhandigde. Wim Cerutti was daarbij.

Wim onderhield nog enkele jaren een correspondentie met oud-commandant Rennisson. Bij de gelegenheid op het stadhuis overhandigde Clara de Jong de kolonel een beukentakje van de door haar gedoopte Canadese boom. 

De Jong wilde ook dat er een bronzen plaquette kwam van de inscriptie. Daar is het nooit van gekomen. Wel is de inscriptie in 1984 vereeuwigd door de Belgische kunstenaar Dirk Genard.

Mei 1945, Canadese soldaten bevrijden Haarlem.