Programma herdenkingsceremonies Haarlem 4 mei 2024

Nieuws
Sint Bavokerk in Haarlem op 4 mei.
Sint Bavokerk in Haarlem op 4 mei. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM – Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht op 4 mei. Ook in Haarlem zijn verschillende herdenkingsplechtigheden om hierbij stil te staan. 

De start hiervan vindt plaats om 18.00 uur in de Sint Bavokerk op de Grote Markt. 

Daar wordt de plechtigheid ingeleid door een orgelspel van organist Anton Pauw en dameskoor Cero Dos Tres. Voorzitter van het 4 mei comité Haarlem, Koen Sturm, zal een welkomstwoord houden en ook gastspreekster Noémi Prent komt aan het woord. 

Vervolgens zal om 19.10 uur een stille tocht vertrekken vanaf de Sint Bavokerk naar het monument aan de Dreef. 

Daar zal om 20.00 uur eerst twee minuten stilte worden gehouden, waarna een leerlinge van de Dreefschool een gedicht voor zal dragen en er vervolgens kransen worden gelegd. Burgemeester Jos Wienen zal ook aanwezig zijn. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen duizenden mensen in verzet, onder wie ook veel vrouwen. Tot op heden is voor hun rol hierin weinig aandacht geweest. Omdat juist ook vrouwen een cruciale rol hierin speelden, is dat dit jaar het thema van de dodenherdenking in Haarlem. 

Naast de herdenking in de Sint Bavo en aan de Dreef, zullen ook op andere locaties herdenkingsdiensten plaatsvinden. Bij het verzetsmonument aan het Jan Gijzenpad, het oorlogsmonument De Treurende vrouw aan de Westergracht en bij het monument in het Burgemeester Reinaldapark wordt stilgestaan bij de herdenking. Hier worden twee minuten stilte gehouden en kransen gelegd.