Iedereen bij Molen De Adriaan heeft iets gemeen

Partnerbijdrage
Alle mensen in De Adriaan hebben twee eigenschappen gemeen: ze houden van de molen en ze houden ervan andere mensen te ontmoeten
Alle mensen in De Adriaan hebben twee eigenschappen gemeen: ze houden van de molen en ze houden ervan andere mensen te ontmoeten (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - De vrijwilligers in Molen de Adriaan voelen zich hier thuis, zoveel is wel duidelijk. Het groepje praat ontspannen, maakt grappen en drinkt koffie. Later komt een vrouw binnen die duidelijk respect afdwingt. Zij is niet zomaar een vrijwilliger, zij is molenaar en ze gaat zo lesgeven aan een leerling molenaar. Zo wordt het vak doorgegeven.

Ook de andere aanwezigen zijn niet zomaar vrijwilligers. Of ze nou rondleidingen geven, de molen onderhouden of achter de kassa de bezoekers verwelkomen, ze zijn onderdeel van iets groters. Allemaal draaien ze mee. De vrijwilligers variëren in leeftijd van 40 tot 60+, de oudste is 86.

De vrijwilligers variëren in leeftijd van 40 tot 60+

Combinatie

Alle mensen in De Adriaan hebben twee eigenschappen gemeen: ze houden van de molen en ze houden ervan andere mensen te ontmoeten. En dan is deze molen een gouden combinatie, met zijn historie en zijn populariteit. Dit is dan ook niet zomaar een molen. Geopend in 1779, afgebrand in 1932, 21 jaar geleden herbouwd. De molen is beeldbepalend in Haarlem. Hij staat op de funderingen van een verdedigingstoren die tijdens het beleg van Haarlem in de zestiende eeuw nuttig werk deed. Kortom, het is een historische plek. Daar is wel wat over te vertellen.

Populair

Molen De Adriaan is populair bij bezoekers. Zelfs midden in de winter, als ik er op bezoek ben, komen er geregeld mensen binnen. Jaarlijks zijn het er meer dan 20.000. En het is een heel divers publiek, zo zie ik en zo hoor ik van de mensen in de molen. Je komt hier mensen tegen van over de hele wereld: Europa, Amerika, het Verre Oosten en Australië. Die mensen komen voor een rondleiding van drie kwartier die € 7,50 kost. Gidsen zijn noodzakelijk voor de veiligheid, een molen is een gevaarlijke machine en geen plek om maar een beetje in te dwalen.

Maar met een gids zie je ook meer. ‘Een beetje informatie maakt de dingen zo veel mooier,’ zegt Henk die nu vier jaar rondleider is. Hij had een advertentie in de krant gezien en besloot zich te melden. Hij vindt het interessant dat De Adriaan het gesprek opent over watermanagement.

Interactie

Elke vrijwilliger heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij het bijzonder vindt om hier te werken. Alex waardeert de interactie en het vertellen van verhalen. Hij vindt het interessant dat je hier Engels spreekt en vaktermen gebruikt. Auke werkte thuis als ZZP’er en kende niet zoveel mensen in Haarlem. In de molen heeft hij een mooie manier gevonden om onder de mensen te komen. Irina bemenst de frontdesk, oefent haar Nederlands en zorgt voor het Instagram account van de molen. Ze noemt het easy work, interesting people.

Ambities

Bij De Adriaan denken ze goed na over vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger krijg je een interne opleiding en er is een script om je te helpen bij het rondleiden. Vrijwilliger Alex vertelt over zijn opleiding: hij heeft met een rondleider en een molenaar gesproken. Na vijf middagen meelopen met een rondleider en veel lezen was hij er klaar voor. Jan Karel vertelt dat hij geregeld ziet dat mensen uit hun schulp komen als ze eenmaal vrijwilliger worden. Dan blijken ze talenten te hebben waarvan ze zelf niet eens een vermoeden hadden. Henk zegt dat je pas als je ervaring hebt ‘dat weet ik niet’ kunt antwoorden op een vraag van een bezoeker.

Molen De Adriaan heeft ambities voor de toekomst. Zo willen ze meer samenwerken met culturele organisaties, zodat de toeristen nog dieper in Haarlem kunnen duiken. En ze willen graag meer vrijwilligers. Er zijn er nog zo’n twintig nodig. In de molen zouden ze graag meer talen spreken, zoals Spaans, Portugees en Italiaans. Maar het allerbelangrijkste voor nieuwe belangstellenden is dat ze passie en een positieve instelling hebben. De rest komt vanzelf. Geen gidservaring noch technische kennis? Geeft niet. Een korte training-on-the-job van collega’s zal je helpen het nodige over de molen te weten te komen. Wil je mensen inspireren met een unieke reis in de molen door de eeuwen heen? Kom dan kijken. Want ook jij kunt meer zijn dan zomaar een vrijwilliger. Als je wilt meedraaien, kijk dan op https://www.molenadriaan.nl/nl/vrijwilligers/..

Als vrijwilliger krijg je een interne opleiding