‘De stad verrast!’: Hoornse kunstwedstrijd voor iedereen

Cultuur
Werk van Jan Floris Swagerman.
Werk van Jan Floris Swagerman. Foto: aangeleverd

HOORN - ‘De stad verrast!’ is een kunstwedstrijd die de grenzen verkent tussen kunst en erfgoed die dit jaar voor de eerste keer wordt gehouden en waaraan iedereen mee mag doen. De wedstrijd daagt iedereen uit om op een andere wijze naar het Hoornse erfgoed te kijken en dat vast te leggen in kunst - of het nu een tekening, schilderij, beeldende kunst of video is, het mag allemaal. 

Laat je inspireren door authentieke elementen in de breedste zins des woord in de stad Hoorn. De inspiratie kan komen van een monumentale voordeur, een gevelsteen, het silhouet van de binnenstad, de rijke schaduw van een kroonlijst tot de vrouwelijke lijnen van een boeg van de bruine vloot.

Duizend euro

In een speciale tentoonstelling in cultuurweekend Hoorn worden alle ingezonden kunstwerken geëxposeerd in Expoost, de expositieruimte in de Nieuwsteeg. Daar zijn de werken te zien vanaf de feestelijke opening op 7 september tot en met 6 oktober. Zowel het publiek als een vakjury kunnen nomineren: de winnaars worden bekendgemaakt tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september. De prijs van de vakjury is duizend euro. Bovendien krijgt de winnaar een persoonlijke expositie in het voorjaar van 2025. De winnaar van de vakjuryprijs krijgt in het voorjaar van 2025 een overzichtstentoonstelling in de Boterhal van zaterdag 17 mei tot en met zondag 1 juni. De publieksprijs bestaat ook uit duizend euro.

Details

Het thema dit jaar is ‘De duivel zit in het detail’: ‘Je ziet het pas, als je het doorhebt’. Deze Cruijffiaanse wijsheid gaat zeker op voor een prachtige historische binnenstad als die van Hoorn. Die zit vol met prachtige en verrassende details, die je pas opvallen als je goed je ogen de kost geeft of wanneer je er door anderen op gewezen wordt. Voor jou als beeldend kunstenaar die uitdaging. Welke details in de historische binnenstad raken jou, strelen je blik of roepen sterke associaties bij je op? Met welk detail wil jij de kijker verrassen, zodat die nooit meer op een andere manier naar de binnenstad zal kijken? Welke prikkelende duivel zie jij in al die details?

Aanmelden

Doe mee, meld je nu aan bij kunstenerfgoed@oudhoorn.nl en wie weet win jij die hoofdprijs van duizend euro en een persoonlijke expositie in de Boterhal. 

Jan Floris Swagerman

Deze tweejaarlijkse wedstrijd is ter nagedachtenis van Jan Floris Swagerman. Als autodidact drukte hij zijn liefde voor de stad Hoorn uit in schilderijen. Vrijwel alle werken betreffen Hoornse stadsgezichten in een stijl die sterk lijkt op die van Cornelis Springer. Een romantische blik op hoe Hoorn er in de zeventiende eeuw uitgezien zou hebben. De Vereniging Oud Hoorn heeft een bijzondere schenking van vijfenveertig schilderijen en een twaalftal aquarellen ontvangen. Hierbij was het de uitdrukkelijke wens van de maker, Jan Floris Swagerman, dat de mogelijke opbrengst ten goede zou komen aan de Vereniging Oud Hoorn. Zijn nalatenschap financiert deze wedstrijd op het snijvlak van Kunst & Erfgoed.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Vereniging Oud Hoorn in samenwerking met het Westfries Museum, De Blauwe Schuit, Teekengenootschap Debutade, Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken De Boterhal en Kunstkantoor Bild. De wedstrijd staat open voor alle (amateur)kunstenaars en is niet gebonden aan leeftijd of discipline. Deelnemers hebben alle artistieke vrijheid om het thema in hun werk uit te beelden. 

Alle details van de wedstrijd, het reglement, zijn te vinden op de website van de Vereniging Oud Hoorn. Het reglement is ook af te halen op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur bij de Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 in Hoorn. Meer informatie: www.oudhoorn.nl .