Opgeleid bij NKT, nu schittert Susana Bijtelaar (23) in Jesus Christ Superstar

Cultuur
Susana Bijtelaar
Susana Bijtelaar (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Je bent 23 jaar en staat in een van de grootste musicals die momenteel door Nederland trekt. Je speelt voor volle zalen met een dijk van een cast en daarom genomineerd voor 14 musical awards. Hoe is dat mogelijk? Tegenover mij, aan de keukentafel, zit het stralende bewijs, de geboren en getogen Purmerendse Susana Bijtelaar. We bespreken haar prille carrière en de musical Jesus Christ Superstar.

Susana speelt nog tot november haar droom

“Op heel jonge leeftijd was ik een dansend en zingend meisje, niet ongebruikelijk op die leeftijd maar ik sprong er letterlijk bovenuit. Mijn oma zei op een gegeven moment misschien is het Nederlands Kinder Theater (NKT) in Purmerend wat voor jou. “Zo gebeurde het in die dagen, haar kleindochter ging op 11-jarige leeftijd naar de theaterschool. Dat bleek een gouden greep te zijn”, steekt Susana enthousiast van wal.

Op alle podia in Purmerend

Tot haar negentiende jaar heeft Susana, zoals zij zelf zegt in een warme en respectvolle omgeving, de basis gelegd voor vriendschappen voor het leven én haar carrière in de musicalwereld. Het NKT is al meer dan 30 jaar een zeer goede jeugdopleiding voor kinderen die eventueel verder willen op het toneel of hun vrije tijd willen besteden aan zang en dans. Susana heeft in veel musicals gespeeld op haar middelbare school, in P3 en de Purmaryn kortom alle podia in Purmerend. Samen met haar goede vriend en jaargenoot Sem Konijn, landelijk bekend van het veelbesproken nummer ‘Dit moet gezegd worden’. 

Van hobby naar beroep

Susana had na het NKT besloten om van haar hobby haar beroep te maken en daarom ging zij een jaar naar de vooropleiding op Codarts, een kunstvakschool, in Rotterdam. Vervolgens ging ze naar de Frank Sanders academie in Amsterdam. Hier leerde zij alle onderdelen van de theaterwereld van geluid tot belichting, make-up, kleding, choreografie, zang en dans.

Strenge audities

“In september vorig jaar had ik mijn eerste kleine productie genaamd ‘De Nieuwe Lichting doet auditie’ bij Musicalmakers in samenwerking met stichting Nanoek”, vertelt Susana. “Daar hebben we zes voorstellingen mee gespeeld. Mijn kennis en kunde werd langzamerhand groter en beter daarom besloot ik auditie te doen voor de musical Jesus Christ Superstar. Er moesten drie auditierondes gedaan worden voor het scherpe oog van een strenge selectiecommissie voordat ik werd aangenomen, met als eindresultaat een droom die uitkwam.”

Dé rockmusical van 2024

Wat maakt deze musical speciaal voor jou? “Het is mijn eerste grote musical waar ik aan mee mag doen en dan ook nog onder regie van Ivo van Hove, een wereldberoemd toneel -en operaregisseur. Dat is echt top, want wie wil er niet door hem begeleid worden! Ik speel in het ensemble, wij ondersteunen de hoofdrolspelers met zang en dans en zijn genomineerd voor een musical award. Verder is het een geweldige groep spelers met bekende namen en we worden begeleid door een fantastische liveband van 14 leden. Het is dé rockmusical van 2024; puur, rauw en ongeëvenaard.”

DeLaMar

Susana speelt nog tot november haar droom; van Leeuwarden tot Maastricht en de hele maand augustus in het nieuwe DeLaMar in Amsterdam.

Chris de Vries


Expressief ...  (Foto: Han Giskes)