Programma Filmhuis Purmerend

Cultuur
In All of us strangers draait het allemaal om de eenzame veertiger Adam.
In All of us strangers draait het allemaal om de eenzame veertiger Adam. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend draait in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdagavond 26 en dinsdagmiddag 30 april 

All of us strangers – Andrew Haigh, Verenigd Koninkrijk, 2023, 105’.

Het verhaal draait om de eenzame veertiger Adam, die als scriptschrijver in Londen woont. Hij is veel bezig met zijn ouders die dertig jaar geleden omkwamen bij een auto-ongeluk. Wanneer hij op een dag z’n ouderlijk huis bezoekt ter inspiratie voor een schrijfopdracht, gebeurt er iets bijzonders: z’n vader en moeder zijn daar. Ze zien er precies zo uit als toen ze dertig jaar geleden stierven, net als Adams oude kinderkamer en de eighties-meubels in de woonkamer. Pa en ma ontvangen Adam met open armen, alsof ze al die tijd op hem hebben gewacht. Belangrijk is dat deze reünie Adam de kans geeft om z’n verdriet eindelijk te verwerken, door te dealen met zijn pijn en z’n verdrietige verleden en misschien eindelijk in staat te zijn om gelukkiger te zijn in het heden.

Zaterdagavond 27 april en woensdagmiddag 1 mei 

Ferrari – Michael Mann, Verenigde Staten, 2023, 131’.

Enzo Ferrari is minder behendig in het schakelen tussen privéleven en carrière. Een naderend faillissement hangt over zijn autostal en zijn huwelijk met Laura (een weergaloze Penélope Cruz) staat onder extreme spanning na het verlies van hun zoon Dino. Terwijl hij rouwt om zijn eerste kind, dringt ook de verantwoordelijkheid voor zijn buitenechtelijke zoontje uit een affaire met Lina Lardi (Shailene Woodley) zich op. Met uiterste precisie verkent Mann de emotionele turbulentie in Ferrari’s leven en duwt hij het uitdijende plot richting één enerverend ijkpunt: de Mille Miglia-race van 1957, die Ferrari haast móet winnen om de eer en toekomst van het familiebedrijf te herstellen. Ferrari lijkt op het eerste gezicht statig en ingetogen, maar vangt eigenlijk een totaal ontregelend moment uit de geschiedenis. Zie hoe het landschap langs de autocoureurs schiet en je beseft dat de Ferrari’s uiteindelijk richting een onzekere toekomst scheuren.

Tekst loopt door onder afbeelding


Lo Capitano. (Foto: aangeleverd)

Dinsdagavond 30 april 

Io capitano - Matteo Garrone, Italië/België/Frankrijk, 2023, 122’.

In de film ‘Io capitano’ volgt regisseur Matteo Garrone de Senegalese tieners Seydou en Moussa. De twee neven hebben gehoord dat er in Europa meer te verdienen is. Ze willen hun familie geld kunnen sturen. Samen sparen ze voor een reis naar Italië. Ze weten dat het gevaarlijk is, eerst over land, dan door de woestijn en tenslotte met de boot, het lijkt zo simpel. Na schooltijd werken ze hard. Het spaargeld verstoppen ze, want niemand mag weten wat ze gaan doen.

De regisseur baseerde het scenario onder meer op de ervaringen van Mamadou Kouassi, die een soortgelijke reis maakte met zijn neef. Het is een vaak gruwelijk verhaal, dat veel empathie opwekt voor de jonge hoofdpersonen. De jongens zijn harde werkers en helpen elkaar en anderen. Garrone verpakt de film in een soepel vertelde, fraai vormgegeven film. De levensgevaarlijke en loodzware reis is een indringend en meeslepend drama.

Meer informatie

De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur, de middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is 8,50 euro (voor vrienden 7 euro). Neem je aankoopbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand. Kaartverkoop vooraf gaat via de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt je ook informatie over de andere films. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

Scan voor het programma