“Wacht niet te lang om praktische zorg voor dierbare met dementie in te schakelen.”

Zorg
Janneke en Bas Leijden van Amstel
Janneke en Bas Leijden van Amstel (Foto: Evert Ruis)

De professionals van Home Instead ondersteunen iedere dag mensen met dementie en hun mantelzorgers. De organisatie zet zich niet alleen in om mensen met dementie zo comfortabel mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten blijven, maar draagt ook bij aan het vergroten van kennis rondom dementie. Bestuurder Janneke Leijden van Amstel: “Beperk mensen met dementie niet tot hun ziekte. Ze zijn veel meer dan dat.”  

“Als we samen door de stad lopen en we komen een van onze medewerkers tegen die met een van onze klanten een boodschappenrondje maakt en ze steken allebei lachend hun duim op, worden we daar heel blij van. Dan zijn we trots op wat we samen met het team tot nu toe hebben bereikt. Zeker met de wetenschap dat de mantelzorger van die klant waarschijnlijk een moment voor zichzelf heeft. Dat is zo belangrijk!” Janneke en Bas Leijden van Amstel staan als partners gezamenlijk aan het hoofd van de organisatie Home Instead, divisie Zaanstreek-Waterland. De bestuurders wonen en werken in het verzorgingsgebied dat de gehele regio bestrijkt en Purmerend als vestigingsplek heeft. 

44 vestigingen

Vorig jaar vierden zij het vijfjarig bestaan van het bedrijf dat onderdeel is van de landelijk organisatie. Bas: “Dat we als Home Instead met 44 vestigingen in heel Nederland actief zijn, biedt veel voordelen. De klant is op iedere plek verzekerd van solide, professionele en uniforme zorg. De structuur en herkenbaarheid is zeker voor mensen met dementie ongelofelijk belangrijk.” Hij vervolgt: “Tegelijkertijd zijn onze medewerkers verzekerd van een sterke organisatie die achter hen staat, trainingen worden gegeven en waar onze zorgcoördinator op iedere vraag een deskundig antwoord heeft. Dat vergroot het werkplezier.” 

Werkplezier

Met dat werkplezier zit het goed, want het team dat ruim zeventig mensen telt, krijgt alle middelen en tijd om de klanten te begeleiden. De klant heeft op zijn of haar beurt de warme zorg van één vast, en dus vertrouwd, gezicht. Janneke: “Als specialist in de dementiezorg bieden we met gezelschap en individuele begeleiding, ondersteuning in en om het huis, persoonlijke verzorging. Alle onze taken zijn erop gericht dat mensen zelf de regie houden.” 

Home Instead kan onder andere worden ingeschakeld via de Wet langdurige zorg. Bas: “Er zijn veel mogelijkheden en financieringsvormen. Voor advies daarover kunnen mensen altijd bij ons terecht.” Janneke en Bas benadrukken hoe belangrijk het is dat mantelzorgers tijdig hulp inschakelen. Janneke: “Die zorg is intensief en wordt naarmate de tijd vordert vaak steeds zwaarder. Hoe eerder je ervoor zorgt dat professionals jou en je dierbare ondersteunen, hoe groter de kwaliteit van leven. Voorkom dat je te lang doorgaat en het een uitputtingsslag wordt. Dat zien we helaas nog te vaak. Geef de praktische zorg uit handen zodat je ruimte hebt om met jouw dierbare de dingen te doen waar je samen blij van wordt.”  

Vliegende start 

Janneke is in haar functie als bestuurslid van Alzheimer Nederland Zaanstreek-Waterland nauw betrokken bij de ziekte waar op dit moment een op de vijf mensen mee te maken krijgt. Janneke: “Met de toenemende vergrijzing zal dat aantal nog verder oplopen. Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Dat doen we met onderzoek, ondersteuning, belangenbehartiging en voorlichting. Door informatie te geven vergroten we kennis en begrip. Daarvoor organiseren we ook bij Home Instead regelmatig Alzheimer CARE bijeenkomsten voor mantelzorgers.”

“De eerstvolgende bijeenkomst is op 11 juni en vindt plaats in Purmerend van 17.30 tot 20.00 uur. Het programma is gratis en bestaat uit onderwerpen als verschillende vormen van dementie, technieken om met veranderd gedrag om te gaan en het bieden van een veilige leefomgeving. Alle mantelzorgers zijn welkom, ook als je geen klant bent bij onze organisatie. Samen zorgen we ervoor dat mensen zo lang mogelijk hun plek blijven behouden in de samenleving. Beperk mensen met dementie niet tot hun ziekte. Want ze zijn veel meer dan dat!”