Kenneth Taylor helemaal op zijn plek bij Ajax

Algemeen
Kenneth (l) en trotse broer Jim.
Kenneth (l) en trotse broer Jim. Foto: Aangeleverd

HEILOO - “Ik heb net een huis gekocht in Amsterdam”, zegt de 18-jarige Kenneth Taylor trots. Na ruim elf jaar heen en weer reizen tussen Heiloo en het roemruchte trainingscomplex De Toekomst van Ajax zet de middenvelder die ooit begon bij De Foresters een nieuwe stap als basisspeler in Jong Ajax, het voor de club zo belangrijke elftal van de beloften. “De verlenging is tot en met 2024, dus de club ziet wel wat in me geloof ik”, zegt hij bescheiden door de telefoon tegen Nieuwsblad Heiloo. Want vanwege corona kunnen er geen interviews plaatsvinden rond de velden waar Ajax z’n talenten laat groeien.

‘In Jong Ajax voelen we ons concullega’s’

Dat talent werd al heel snel gezien. Door wie hij nou precies al zo jong is gescout kan Kenneth niet zeggen. “Het ging gewoon zo. Ik was was als jongetje al fan van Ajax en dan is deze ontwikkeling natuurlijk geweldig. Bij De Foresters stond ik als jochie in de spits, bij Ajax ben ik van lieverlee meer naar de achterkant van het veld geschoven. De trainer had op een gegeven moment een verdediger nodig. En dat ben ik geworden. Nu voetbal ik wel meer als controlerende middenvelder en dat past me prima.” Hij heeft nu een zo goed als vaste plek in Jong Ajax, dat in de eerste divisie van de vaderlandse competitie voetbalt. Maar we zijn gewoon met elkaar een team, ook als we reserve zijn. We zijn elkaars concullega’s, allemaal gebrand om verder te komen. Mijn vriendin weet het al: verliefd worden op een profvoetballer is weten dat alles in dienst staat van het spel.”

Meteen uit school

En verder komen: het eerste van Ajax is natuurlijk de grote droom van iedere voetballende jongen. Kenneth gaat soms al wel mee met het eerste. “Bij Ajax op dit niveau voetballen is een baan, waarvoor je wordt betaald. Goed genoeg om je zonder zorgen te kunnen ontwikkelen. Met meestal twee trainingen per dag en dan nog alle andere dingen die de club vraagt en aanbiedt, ben je de hele week echt wel zoet.”

Onverstoorbaar

Zenuwachtig voor een wedstrijd zegt Kenneth nooit te zijn. “Ik heb gewoon veel vertrouwen in mezelf. Voor een wedstrijd veel koolhydraten eten en dan alles geven.” Hij is heel tevreden over Mitchell van der Gaag, de trainer van Jong Ajax. Eerder trainde hij onder John Heitinga, ook prima. Kenneth toont zich onverstoorbaar. Hij is natuurlijk ook al zijn hele jongenstijd gewend aan het circus dat Ajax heet. Kenneth zat in Heiloo op de Willibrordusschool en in Alkmaar op het Willem Blaeu College.

‘Voor een wedstrijd veel koolhydraten eten en dan alles geven’

“Vanuit school werd ik zowat iedere dag opgehaald of door mijn ouders gebracht en dan ’s avonds om negen uur was ik weer thuis. En dan om half negen de volgende dag weer op school. En toch heb ik veel vrienden gemaakt in Heiloo.” Het dorp waar hij als 1-jarige kwam wonen en waar iedereen nu razend benieuwd en meelevend is: rijst de ster van Kenneth Taylor tot in het eerste van Ajax, tot op Europese velden?

We houden onze dorpsgenoot goed in de gaten!

De 18-jarige Kenneth Taylor heeft een basisplaats in Jong Ajax.