Column: ‘In Westland vinden we alles gewoon’

Column
Alphons de Wit.
Alphons de Wit. (Foto: Mabel Böhms Media)

René van Dijk, de beheerder van sporthal de Wielepet, is een man naar mijn hart. Hij heeft genoeg van het feit dat er buiten het Westland badinerend over onze mooie streek wordt gesproken en wil actie. Westlanders zijn niet gewend om over alle mooie, lekkere, unieke producten die hier geteeld, bedacht en ontworpen worden, de loftrompet te steken, omdat we alles gewoon vinden. Elders in het land loopt de gezamenlijke pers te hoop als er iemand een scheet laat die net iets anders ruikt dan het doorsnee windje, maar in Westland vinden we alles gewoon.

Als Jos van Mil je vertelt over de unieke manier waarop hij zijn Tommies in de markt heeft gezet, dan haalt hij zijn schouders op en mompelt dat ‘dat toch gewoon is’. Als je Leo van Adrichem vraagt waarom hij niet een flitsende bedrijfsfilm van METAZET laat maken over de manier waarop hij goten de kas inschiet, dan lacht hij wat verlegen en zegt dat ‘dat toch niets bijzonders is’.

René ziet het goed en denkt dat de tijd rijp is om over onze eigen schaduw heen te stappen en te laten zien wat we kunnen

Waarom komen al die schitterende bedrijven niet voor het voetlicht? Gearbox met zijn unieke automatiseringsprojecten. Valk Systems met de uitgekiende bevestigingssystemen voor zonnepanelen, die inmiddels wereldwijd zijn omarmd. Waarom dragen de Westlandse telers niet uit dat ze duurzaam en biologisch 100% verantwoord hun heerlijke producten telen. Waarom beperken we de reclame slechts tot twee dagen Kom in de Kas?

René ziet het goed en denkt dat de tijd rijp is om over onze eigen schaduw heen te stappen en te laten zien wat we kunnen. Wedden dat we binnen de kortste tijd af zijn van de Klazen Knot en consorten die vinden dat de tuinbouw de langste tijd heeft gehad. Als René contact opneemt met de bedrijven, laat hem dan niet afpoeieren door de secretaresse, maar neem hem serieus, hij verdient het heren ondernemers.

Alphons de Wit