4 mei-fietstocht in en rond De Lier en lezingen over de Oranjebuurt

Historie
De Tweede Wereldoorlog was een periode die ook in De Lier diep in het leven van de mensen ingreep.
De Tweede Wereldoorlog was een periode die ook in De Lier diep in het leven van de mensen ingreep. (Foto: PR)

De Timmerwerf in De Lier laat weten dat een geplande lezing over De Lier in de Tweede Wereldoorlog die op 4 mei gepland stond niet doorgaat, omdat degenen die de lezing zouden geven verhinderd zijn. Jan den Hoed geeft wel om 13.30 en 14.30 uur aan de hand van kaarten en foto’s een lezing over de Oranjebuurt, die dit jaar 100 jaar bestaat. De aanleiding, de ontwikkeling en bouw van deze oudste Lierse wijk wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken.

Museum De Timmerwerf in de Hoofdstraat vormt het historisch hart van De Lier en bewaart graag de plaatselijke geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog was een periode die ook in De Lier diep in het leven van de mensen ingreep. Er zijn veel plekken waar kleine en grote gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, nog afgezien van de problemen in het dagelijks leven. 


Heel wat huizen en boerderijen staan als stille getuigen nog steeds in de dorpskern en het buitengebied

Heel wat huizen en boerderijen staan als stille getuigen nog steeds in de dorpskern en het buitengebied, andere zijn in de loop van de tijd verdwenen. Het museum heeft een fietstocht in en rond De Lier samengesteld met verhalen van wat zich hier en daar heeft afgespeeld. Het is een klein boekwerkje geworden, dat belangstellenden op zaterdag 4 mei tegen een kleine vergoeding bij het museum kunnen ophalen. De fietstocht is ongeveer 15 km lang, maar hij kan halverwege ingekort worden of in twee keer worden gefietst. “Opdat wij niet vergeten”, aldus De Timmerwerf.