Start onderzoek naar hoe nieuwe afvalwaterzuivering voor De Lier eruit gaat zien

Nieuws
V.l.n.r.: Peter Puttkammer (Witteveen+Bos), Pieter Janssen (Delfland), Maartje Wise-Hoevenaars (Royal HaskoningDHV).
V.l.n.r.: Peter Puttkammer (Witteveen+Bos), Pieter Janssen (Delfland), Maartje Wise-Hoevenaars (Royal HaskoningDHV). (Foto: HHDelfland)

De afvalwaterzuivering in Vlaardingen, waar onder meer het afvalwater van inwoners en bedrijven in De Lier wordt schoongemaakt, is aan het einde van zijn levensduur. Daarom wordt er een nieuwe afvalwaterzuivering gebouwd op de Vergulde Hand West. Dinsdag 23 april is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Hoogheemraadschap van Delfland en twee ingenieursbureaus, die gaan onderzoeken hoe die eruit komt te zien.

In december werd een eerste stap gezet naar de nieuwe waterzuivering: toen tekende het Hoogheemraadschap van Delfland een samenwerkingsovereenkomst met gemeente Vlaardingen. Ook werd er een koopovereenkomst ondertekend met Védégé Projecten B.V. voor de benodigde grond. Naast de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) zal er een bedrijventerrein verrijzen, vanaf de George Stephensonweg.

Volgende stap

Op dinsdag 23 april werd een volgende stap gezet richting de realisatie van de nieuwe AWZI: Delfland en ingenieurscombinatie Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. De ingenieursbureaus en Delfland gaan onder andere onderzoeken hoe Delfland kan voldoen aan de nieuwe strenge Europese richtlijnen voor het verwijderen van met name microverontreinigingen uit het afvalwater. “Andere aspecten die binnen het project worden verkend, zijn het terugwinnen van waardevolle grondstoffen, het inzetten van gezuiverd afvalwater als zoetwater voor het verbeteren van de waterkwaliteit in de nabijgelegen zwemplas of gebruik in tijden van droogte”, meldt Hoogheemraadschap van Delfland.

Juiste expertise

Delfland heeft deze ingenieursbureaus gekozen omdat ze over de juiste expertise over zuiveringstechnieken beschikken. Pieter Janssen, directeur van het hoogheemraadschap verklaart dat Delfland wil gaan voor “een afvalwaterzuivering die voldoet aan de strenge wetgeving en de uitgangspunten die ons bestuur heeft bepaald. Een duurzame zuivering die past in de omgeving. We gaan samen aan de slag om invulling te geven aan de toekomstige afvalwaterzuivering!”

Juist in ons overvolle stedelijk gebied, met een groeiend aantal inwoners en bedrijven die hun afvalwater willen blijven lozen, is het een uitdaging om een goede locatie te vinden voor de nieuwe zuivering. Deze ingenieurscombinatie kan goed inzichtelijk maken wat de milieueffecten zijn op de omgeving, hoe het gemeentelijk omgevingsplan kan wijzigen en hoe de hoofdvergunningen moeten worden aangevraagd. Want de functie van het terrein op Vergulde Hand West moet worden aangepast naar een bedrijventerrein met de functie afvalwaterzuivering. Dat gebeurt via een omgevingsplan, dat eind 2025 moet zijn gewijzigd. Dan moeten ook de benodigde vergunningen zijn verleend. In 2027 moet volgens de planning de bouw dan starten. Vanaf 2030 wordt het afvalwater uit De Lier en andere gebieden in de regio dan gezuiverd door de nieuwe installatie.

Uitdaging

Peter Puttkammer (Projectdirecteur van Witteveen+Bos) en Maartje Wise-Hoevenaars (directeur Water Technology & Resilience NL van Royal HaskoningDHV) beamen de geschetste uitdaging: “De omvang en complexiteit van het project zijn groot en er moeten veel belangrijke keuzes gemaakt worden in het ontwerpproces. Als combinatie beschikken we over een diepgaand kennisniveau op het gebied van zuiveringstechnologie. We zijn bovendien ervaren in het omgevingsproces. Een goede inpassing van de zuiveringsinstallatie in de nieuwe omgeving, waar iedereen tevreden over is, is heel belangrijk in dit project. We zien er naar uit om met Delfland samen te gaan werken aan dit maatschappelijk relevante project!”

Kijk voor meer informatie op project Waterzuivering Vergulde Hand.