Iconische sportwinkel Sport 2000 sluit eind oktober deuren na bijna een eeuw

Zakelijk
Yvon en Rob van Geest sluiten in oktober de deuren van de Sport 2000 in 's-Gravenzande.
Yvon en Rob van Geest sluiten in oktober de deuren van de Sport 2000 in 's-Gravenzande. (Foto: Mabel Böhms Media)

Het iconische verhaal van de sportwinkel van de familie Van der Geest, dat bijna een eeuw geleden begon, nadert zijn einde. Ondernemersechtpaar Rob en Yvon van der Geest hebben aangekondigd dat ze de sportwinkel in ‘s-Gravenzande zal sluiten. Daarmee wordt een hoofdstuk gesloten in de geschiedenis van de lokale detailhandel.

Rob’s vader, Piet van der Geest, begon in 1929 met de verkoop van manufacturen vanaf zijn transportfiets in Roelofarendsveen. In 1979 volgde Rob in zijn vaders voetsporen en begon hij met de verkoop van mode en sport. Het was het begin van een familiebedrijf dat decennialang floreerde. In 1986 opende het filiaal in ’s-Gravenzande, gevolgd door nog een filiaal in Nieuw-Vennep

In 1999 wordt - met een grote verbouwing - de winkel omgetoverd tot een bedrijf dat zich volledig richt op sportmode en sportartikelen.

De derde generatie, vertegenwoordigd door de zonen van Yvon en Rob, Roy en Roel, lanceerde in 2011 zes gespecialiseerde webshops met sportartikelen, maar verkocht deze later op het hoogtepunt van hun succes om nieuwe carrières na te streven. Dit was voor Rob en zijn vrouw Yvon het moment om te beslissen dat het - bij gebrek aan opvolging voor de drie fysieke winkels - tijd was om te stoppen.

Sport 2000

Yvon trad in 1986 toe tot de zaak. Rob en Yvon vielen voor elkaar. Yvon onderbrak haar opleiding tot doktersassistente om bij hem in de winkel te komen. Maar, ze wilde niet als ‘vriendinnetje van de baas’ in Roelofarendsveen komen te staan. Echter, de uitbreiding naar ‘s-Gravenzande bleek een keerpunt te zijn. Daar kon Yvon haar ding doen.

‘De uitbreiding naar ‘s-Graven-zande was een keerpunt’

“Het werd al snel de best lopende winkel,” zegt Rob. Het echtpaar sloot zich rond die tijd ook aan bij inkoopgroep Sportpoint; later Sport 2000. Dat is een samenwerkingsverband van zelfstandige ondernemers in de sportbranche, waardoor ze konden profiteren van grotere merken en gunstige inkoopvoorwaarden. Sinds de overstap naar de franchise werd de focus volledig gelegd op de sportartikelen.

Het online winkelen is de laatste 10 jaar enorm gegroeid. Om sterk in de markt te staan zullen huidige en toekomstige sportondernemers lid moeten zijn van een commerciële groep zoals Sport 2000 of Intersport om merken zoals Nike, Adidas en Asics geleverd te krijgen en om de markt online te benaderen.

Met nog maar vijf jaar te gaan tot het eeuwfeest van het familiebedrijf, is de beslissing om te stoppen met de winkels een bitterzoet moment voor Rob en Yvon. “Maar er is zeker leven na Sport 2000,” zegt Rob, die van plan is om actief te blijven als vrijwilliger. Gezien de pensioengerechtigde leeftijd van Rob is het tijd om van de leuke dingen te gaan genieten, waaronder samen meer tijd doorbrengen met hun kinderen, kleinkinderen en genieten in Oostenrijk waar zij een 2e woning hebben.

Speciaalzaken

Eind oktober 2024 zal de winkel in ‘s-Gravenzande zijn deuren sluiten. Momenteel is de nieuwe zomercollectie verkrijgbaar en medio eind mei zullen er acties starten. Rob en Yvon hopen op overname voor hun winkels in Roelofarendsveen en voor die in ’s-Gravenzande, en benadrukken het belang van speciaalzaken in de regio. De eigen winkelpanden staan momenteel te huur, er zijn

gesprekken gaande met kandidaat huurders, waaronder sport detailhandel. Yvon en Rob hopen dat er voor `s-Gravenzande een sportwinkel behouden blijft.