Tesselschade bestaat 150 jaar

Algemeen
Dankzij TAA Tesselschade kon Marije Brinkkemper de opleiding tot doktersassistent volgen. Inmiddels heeft ze een baan bij de huisartsenpost.
Dankzij TAA Tesselschade kon Marije Brinkkemper de opleiding tot doktersassistent volgen. Inmiddels heeft ze een baan bij de huisartsenpost. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR – TAA (Tesselschade Arbeid Adelt) viert haar lustrumjaar met vele bijzondere activiteiten. Zo is er zaterdag 20 november een jubileumfair met prachtig handgemaakte producten in The Fallon Hotel in Alkmaar. Deze feestelijke jubileumfair op 20 november wordt geopend door burgemeester Anja Schouten. Vanaf 11.30 uur is er een vrij inloop. De afgelopen 150 jaar ondersteunde de vereniging met een studiefonds ongeveer 11.000 vrouwen naar financiële onafhankelijkheid. Zo ook de Alkmaarse Marije Brinkkemper. 

Door: Loen van Gulick

Ongeveer 49% procent van de vrouwen in ons land is niet financieel onafhankelijk. Het volgen van een opleiding is een belangrijke schakel naar onafhankelijkheid. Tesselschade geeft financiële ondersteuning aan vrouwen die zelf niet de middelen hebben om een studie te betalen. Marije Brinkkemper zat tien jaar geleden in deze situatie: “Ik woonde zelfstandig met twee kleine kinderen, en wilde graag doktersassistente worden. Van studiefinanciering alleen mijn vaste lasten kunnen betalen. Tesselschade heeft toen mijn studiegeld en mijn boeken betaald. Hierdoor was studeren toch mogelijk voor mij.”

Huisartsenpost

Voordat ze begon aan de opleiding tot doktersassistente bij Horizon Alkmaar, had Marije een uitkering. Ze wilde aan het werk om het goede voorbeeld geven aan haar zoon Romario en dochter Jurainy, destijds 5 en 3 jaar. Via het re-integratieprogramma van de sociale dienst kreeg ze een baan in een callcentre. “Dit beviel niet, ik kon veel meer! Ik wilde mijn capaciteiten benutten en startte met steun van Tesselschade aan de opleiding tot doktersassistente.” 

Geweldige tijd

Na de opleiding kwam Marije in dienst bij Huisartsenpraktijk Nienke Smit in het Emmakwartier. “Hier heb ik een geweldige tijd gehad. Later combineerde ik het met het werk bij de Huisartsenpost, waar ik inmiddels volledig werk. Het is superleuk en heel afwisselend. Zo neem ik de telefoon op, zie ik patiënten, geef ik injecties en verzorg ik wonden.”

‘Elke vrouw verdient een goede opleiding voor haar toekomst’

De missie van Tesselschade: vrouwen helpen naar financiële onafhankelijkheid. Dat is Marije inmiddels. “Het is superfijn dat ik mijn eigen geld verdien. Met mijn kinderen, nu 15 en 13, kan ik zelfs op vakantie. En laatst waren we gezellig naar de Efteling, dat soort uitjes konden vroeger niet. Ook heb ik inmiddels mijn rijbewijs kunnen halen.”

Nederlandsche Vrouwenvereeniging

TAA Tesselschade is vernoemd naar de 17e-eeuwse Maria Tesselschade Roemer Visscher, die een groot deel van haal leven in Alkmaar woonde. De A’s staan voor het motto Arbeid Adelt. Bovendien mag de vereniging sinds 17 oktober het predicaat ‘Koninklijk’ dragen. Momenteel zijn er 148 leden, het doel voor komend jaar is om 50 nieuwe leden te werven. Met het lidmaatschap van 15,- per jaar kunnen vrouwen de situatie van andere vrouwen verbeteren. Elke vrouw verdient namelijk een goede opleiding voor haar toekomst.

Arbeid Adelt Winterfair

Tesselschade blijft in het leven van Marije. “Mijn begeleider van Tesselschade kom ik nu tegen op professioneel gebied, ze is een van de patiënten bij de huisartsenpraktijk. Ook ga ik altijd naar de markten van Tesselschade.” Binnenkort is er weer zo’n markt, de Arbeid Adelt Winterfair in The Fallon Hotel, wat de meeste Alkmaarders kennen als de voormalige gevangenis in park de Hout.