Oud-AZ’er Erik Falkenburg is nu assistent trainer bij AZ Onder 14.
Oud-AZ’er Erik Falkenburg is nu assistent trainer bij AZ Onder 14. (Foto: Ed van de Pol)

Falkenburg en De Vogel over trainer zijn: “Als speler meer met details bezig”

Algemeen

Met Erik Falkenburg en Wouter de Vogel lopen in de AZ Jeugd twee nieuwe stagiaires met een verleden als (jeugd)speler rond. Ze hopen de ervaring over te brengen die ze in het betaald voetbal hebben opgedaan. “Als je zelf voetbalt, heb je toch minder in de gaten wat er allemaal bij de technische staf van een jeugdteam komt kijken.”

Ervaringen overdragen

Falkenburg (34) en De Vogel (31) hebben het desgevraagd samen over de manier waarop ze hun ervaringen uit het betaald voetbal nu overdragen aan de AZ Jeugd. Eerstgenoemde stond van 2010 tot en met 2014 bij AZ onder contract. Hij speelde ruim vierhonderd wedstrijden als prof. De Vogel stroomde in bij AZ Onder 17 en stapte in 2011 over van Jong AZ naar ADO Den Haag. Door blessureleed moest hij zijn profcarrière al in 2016 gedag zeggen. Met ruim honderd duels in het betaald voetbal achter zijn naam stopte hij in 2018 als speler van FC Lienden met voetballen.

Vruchten plukken van profcarrière

Sinds deze zomer zijn beide oud-profs meerdere keren per week op het AFAS Trainingscomplex te vinden. Falkenburg loopt stage als assistent-trainer bij het AZ Onder 14 van Bas van Baar. De Vogel heeft plaatsgenomen aan de zijde van Michael van Zijtveld, die bij AZ het Onder 17-team onder zijn hoede heeft. Ze hebben te maken met trainers zonder ervaring als prof, maar plukken dáár juist de vruchten van.

Erik Falkenburg als assistent-trainer bij AZ Onder 14. (Foto: Ed van de Pol)

Falkenburg: ‘Meer naar het geheel kijken’

“Bas en ik vullen elkaar goed aan”, vertelt Falkenburg. “Hij kan heel goed uitzoomen. Ik kan wat meer uit eigen ervaring inzoomen op de details, wat ik gewend was als speler. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ook ik ga leren wat meer naar het geheel te kijken in plaats van de details. Trainer zijn is echt een vak, iets heel anders dan op het veld staan. Ik denk dat Wouter dat ook wel kan beamen.”

De Vogel: ‘Nieuwe situatie bij nieuwe club’

“Als je zelf voetbalt heb je inderdaad minder in de gaten wat er allemaal bij de technische staf van een team komt kijken”, stelt De Vogel. “Ik doe daar nu veel ervaring in op. Toen ik vier jaar geleden moest stoppen met voetbal, ben ik vrijwel gelijk als jeugdtrainer aan de slag gegaan bij Koninklijke HFC. Van Caspar Dekker, die vroeger ook jeugdtrainer bij AZ was, heb ik de eerste kneepjes van het vak geleerd. Dit is voor het eerst dat ik weer ergens anders ben. Je komt ineens in een nieuwe situatie bij een nieuwe club. Ik vind het heel knap hoe het er bij AZ aan toegaat. Michael, maar ook de andere jeugdtrainers bij AZ, zijn vanuit de clubvisie heel duidelijk en geven de groep veel zelfstandigheid. Iedere trainer is goed in het managen van alles wat binnen én buiten het veld gebeurt.”

‘De groeileeftijd is superinteressant’

Falkenburg kwam als dertienjarige in de opleiding van Sparta terecht. Toevallig op precies de leeftijd van de jongens met wie hij nu werkt bij AZ. In zijn profcarrière speelde hij naast Sparta en AZ voor NEC, Go Ahead Eagles, NAC Breda, Willem II, ADO Den Haag en Roda JC. “Veertien jaar is een heel interessante leeftijd”, weet hij. “Het is een groeileeftijd. Dat vind ik superinteressant. Vorig seizoen heb ik hier al een paar keer meegekeken. Als ik dan zie hoe ze zich in zo’n korte tijd ontwikkelen, vind ik dat heel mooi om te zien.”

‘Toen trainden ze nog bij Flamingo’s’

De Vogel ontwikkelde zich als speler goed in de AZ Jeugdopleiding. Hij trainde met de selectie van AZ 1 toen Louis van Gaal er nog aan het roer stond. De oefenmeester werd in het seizoen 2008/2009 kampioen met AZ. Uiteindelijk speelde De Vogel voor Telstar, ADO Den Haag, FC Den Bosch en FC Oss. “Ik heb nog bij AZ gespeeld toen ze op het complex van Flamingo’s trainden. We zaten toen net in de verhuizing naar ’t Lood. Nu ik weer terug ben, valt me op dat er nog best wat mensen uit ‘mijn’ tijd hier werken. Van de buschauffeurs tot de fysio.”

Wouter de Vogel als assistent-trainer bij AZ Onder 17. (Foto: Ed van de Pol)

‘Andere kant van de medaille gezien’

Door het vroege einde van zijn profcarrière kwam hij in eerste instantie in de vishandel te werken. Hij moest vaak om half vijf ’s ochtends op. “Wat dat betreft heb ik ook de andere kant van de medaille gezien”, zegt hij. “Met die wetenschap breng ik ook wel wat mee naar de spelers. Dat je ook die kant van het leven hebt gezien.” Falkenburg springt gelijk bij. “Kun je nagaan wat voor mindset je nodig hebt om elke dag zo vroeg op te staan. In die zin is het ook te vergelijken met voetbal. Je moet de mindset hebben om het op te brengen om bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan.”

‘Bij AZ is het een lifestyle geworden’

Falkenburg en De Vogel zien allebei best wat verschillen met de opleiding van nu en hoe het vroeger was. Bij AZ draait alles tegenwoordig om de combinatie van onder meer voetbal, school, voeding, slaap en bewegingsscholing. Falkenburg geeft een voorbeeld. “Dan ga ik heel oud klinken, maar in mijn tijd was het wel anders. Wij waren op woensdag vrij en trainden één keer per dag. Toen ik vanuit de jeugdopleiding doorstroomde naar het eerste elftal, werd de combinatie van voetbal en school net wat serieuzer. Er werd bij ons wel naar school gebeld of je geen goede cijfers haalde, en als het slecht ging dan trainde je niet. Maar het is nu vele malen doorontwikkeld. Bij AZ is het gewoon echt een lifestyle geworden. Je wordt veel breder opgeleid.”

‘Heb gezien wat voor mij prettige manier is’

De Vogel: “Wat mij vooral bijblijft van mijn carrière als voetballer is dat ik heb geleerd hoe je omgaat met spelers. Ik heb gezien wat voor mij een prettige manier is waarop ik spelers wil behandelen, mochten ze langdurig geblesseerd zijn zoals ik dat was. Maar verder blijft natuurlijk ook bij wat je dagelijks meemaakt in een groep, hoe je jezelf voorbereidt op wedstrijden. Ik denk dat het in onze situatie fijn is om te bedenken hoe je dat destijds zelf als speler hebt beleefd.”

Tekst: AZ Media / Cas Broxterman
Foto’s: AZ Media / Ed van de Pol

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gemeente zet in op naleving alcoholverkoop jongeren Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Papieren afvalkalender geen standaard meer Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Voor échte Alkmaarders: Waagtoren in je kerstboom Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Daklozen krijgen onderdak bij vorst Algemeen 1 dec, 01:02
Afbeelding
Grote brand Mesdaglaan Alkmaar (update) 112-nieuws 30 nov, 14:37
Afbeelding
‘Ieder kind moet mee kunnen doen’ Algemeen 30 nov, 08:51
Afbeelding
Stedelijk Museum Alkmaar: ‘Plantage Alkmaar biedt handvatten voor bewustwording’ Cultuur 30 nov, 02:24
Afbeelding
Festival UPfest gaat voor groen Uit 29 nov, 15:41
Afbeelding
Energiebeurs in Buurthuis de Wachter Algemeen 29 nov, 13:29
Afbeelding
Lichtjesactie voor patiënten Noordwest Algemeen 29 nov, 13:26
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Juffenballet in Theater De Vest Algemeen 29 nov, 08:41
Afbeelding
Zanger en gitarist Paul van Kessel in De Brouwerij Algemeen 29 nov, 08:29
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief