Alja Spaan leest vijf jaar voor bewoners verzorgingshuis

Algemeen
Alja Spaan leest voor een groep oudere bewoners van De Nieuwpoort.
Alja Spaan leest voor een groep oudere bewoners van De Nieuwpoort. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Het is precies vijf jaar geleden dat Alja Spaan een voorleesproject startte voor een groep bewoners van Stichting Niko. In locatie De Nieuwpoort luisteren de bewoners - in de leeftijd van 72 tot 101 jaar - naar onder meer Annie MG Schmidt, Simon Carmiggelt, Wil Bijlsma en Annegreet van Bergen, die in haar boek ‘Het goede leven’ beschrijft hoe de ontwikkelingen van de bromfiets, auto en televisie de wereld veranderden.

“Dat spreekt ontzettend tot de verbeelding, omdat deze ontwikkelingen grote indruk op ze maakten. De gesprekken en verhalen die je dan hoort zijn fantastisch. Al is het soms alleen een lach op het gezicht bij het zien van een plaatje. Je merkt dat de hersens geactiveerd worden en dat is waardevol. Niet dat er altijd 100 procent aandacht is hoor, soms ebt het weg en kijkt iemand gewoon naar buiten om ineens opmerken dat de bloemen daar prachtig zijn. Het maakt ook niet uit, want het gaat juist om de interactie die ontstaat. Ik liet een keer het bekende Beatrix-tegeltje zien. ‘Oh ja!’ werd er enthousiast gereageerd. Vervolgens word ik onderbroken door iemand die vindt dat Willem Alexander niet zo leuk meer is. De boekjes over het vroegere leven in Alkmaar doen het ook goed. Allemaal kennen ze de poeptonnetjes nog uit de tijd zonder toiletten en riolering.”

Vertrouwensband

De groep luisteraars - onder leiding van activiteitenbegeleider Pauline Bindels - kent een vaste samenstelling en er is een vertrouwensband. “Dat is belangrijk, want hierdoor durven ze meer, zoals samen zingen. Voordat ik met voorlezen begin, zitten ze al samen in de gang te wachten. Ze eten zelfs samen! Ondanks de hoge leeftijd van de bewoners, verdwijnt het jeugdige nooit helemaal uit ze. 

‘Die zag je dan zwaaien vanaf het parkeerterrein. Triest hoor.’

Vrouwen kunnen heel vilein reageren op kleine dingen toen er nog mannen in de groep waren, kreeg ik regelmatig een knipoog. Het is gewoon zó leuk om te doen en de interactie tussen de bewoners te aanschouwen. Corona hakte er wel in, want bewoners konden hun kinderen of kleinkinderen niet meer zien. Die zag je dan zwaaien vanaf het parkeerterrein. Triest hoor. 

Ik schreef toen een gedicht over een vrouw die helemaal alleen stierf. Heel treurig. Het gedicht was tekenend voor die periode en werd zelfs nog voorgelezen door Joost Prinsen in een programma van Matthijs van Nieuwkerk.” Het voorleesproject bestaat deze maand vijf jaar en Alja is niet van plan om te stoppen. “Het is gewoon een bijzondere groep mensen die een heel leven achter de rug heeft. Voorlezen aan deze groep is gewoon zó leuk om te doen!”

Nieuw voorleesproject

Alja Spaan wil bij voldoende belangstelling een voorleesproject in ontmoetingscentrum De Sociëteit starten voor ouderen in de binnenstad. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via spaanalja57@gmail.com.. 

Meer informatie op www.reuringgedichten.nl.