Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (4 tips)

Algemeen
Hoe help jij vogels de winter te overleven? 3 tips!
Hoe help jij vogels de winter te overleven? 3 tips! (Foto: Corine Bliek)

REGIO – Niet alleen wij mensen hebben het soms zwaarder in de winter dan zomers, ook voor vogels is het niet hun favoriete tijd van het jaar. Hoe help jij vogels de winter door? We geven je 3 tips om vogels te helpen overleven tijdens de koude winterdagen.

Wintervoer vogels

Om zichzelf warm te houden verbruiken vogels in de winter veel energie. De beestjes bijvoeren is dus geen overbodige luxe. Ook omdat het korter licht is – en vogels dus minder lang de tijd hebben zelf voedsel te zoeken. 

Nu heb je natuurlijk vele soorten vogels zoals een koolmees, maar over het algemeen worden ze blij van dit wintervoer voor vogels:

  • Vetbollen (zonder netje! Daar kunnen ze in blijven hangen)
  • Zonnebloempitten
  • Pinda’s (ongezouten) aan een ketting
  • Noten
  • Vogelpindakaas

Zorg ook altijd voor een schaaltje met vers water – waar de kat niet bij kan. 

Tekst gaat door onder de foto

vogels winter overleven tips
‘De merel op zoek naar eten.’ - Aangeleverd

Waar slapen vogels in de winter?

Vogels hebben in de winter een plek nodig om te schuilen voor het barre weer. En om te slapen. Want ook een veilige, zo warm mogelijke slaapplek kunnen vogels ’s winters goed gebruiken. Waar slapen vogels normaal in de winter? Vaak op de plekken waar ze overdag ook zijn. Denk aan een tak, verscholen tussen de bladeren of op het water (in het geval van watervogels).

Ook jij kunt gemakkelijk een veilige slaapplek regelen voor vogels. Zorg bijvoorbeeld voor een nestkastje of plant een mooie boom of struik. Hier trekken vogels zich tijdens winterse temperaturen graag terug. En het staat nog gezellig ook!

Laat de boel de boel

Grote kans dat jij ook liever je tuin in het voorjaar of de zomer aanpakt – en vooral niet in de winter. Dan hebben we goed nieuws, want vogels (maar bijvoorbeeld ook egels en insecten) zijn dol op tuinrommel. Veeg dus alle takken en bladeren lekker de hoek in en de natuur profiteert graag van jouw iets minder bijgehouden stuk tuin!

Met bovenstaande tips help jij vogels in de winter overleven!

Winter: zo kun je vogels in de tuin lokken

En als je dan een warm bad hebt gecreëerd met een veilige plek en voer voor de vogels in de winter, hoe lok je vogels dan in de winter naar jouw tuin? Kijk allereerst naar welke vogels je wil lokken. Zo kunnen vinken en mussen bijvoorbeeld vooral bruin brood en gemengd strooivoer waarderen, vinden winterkoninkjes en roodborstjes ongekookte havermout het lekkerst, en komen mezen vooral af op ongezouten pinda’s, vetbollen en zonnebloempitten. 

Zorg behalve voor het juiste voer ook voor nectarrijke planten waar insecten op afkomen om vogels naar je tuin te lokken ‘s winters. Vogels zijn namelijk gek op insecten. Bezoek gegarandeerd! 

Met deze bovenstaande tips kun jij vogels in de winter een handje helpen!