Bijstandsgerechtigden mogen straks 1200 euro aan giften ontvangen

Algemeen
Bijstandsgerechtigden mogen straks voor 1200 euro per jaar aan giften ontvangen.
Bijstandsgerechtigden mogen straks voor 1200 euro per jaar aan giften ontvangen. (Foto: cottonbro studio)

ALKMAAR – De gemeenteraad stemde in met een voorstel van Partij voor de Dieren (PvdD) en ChristenUnie (CU) om het drempelbedrag voor giften aan bijstandsgerechtigden van 500 euro per jaar te verhogen naar 1200 euro. Minister Carola Schouten van onder andere Armoedebeleid wilde dit landelijk gelijktrekken voor alle gemeentes in april 2024. In Alkmaar wilden ze daar niet op wachten. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

“In talloze gemeentes is het beleid versoepeld en naar 1200 euro gebracht na het incident in Wijdemeren,” stelde indiener en fractievoorzitter Kivilcim Pinar van PvdD. Hiermee refereerde hij naar de uitkeringsgerechtigde die in december 2020 voor 7000 euro aan boodschappen die zij van haar familie had ontvangen moest terugbetalen aan de gemeente Wijdemeren. “In onze gemeente is het drempelbedrag alsnog 500 euro.” Voor de partij is er geen enkele reden om te wachten op minister Carola Schouten die het giftenbedrag landelijk naar 1200 wil brengen in april 2024. “We vinden het niet passend als iemand met een bijstandsuitkering toch wekelijks een tas met boodschappen krijgt en daarover een boete moet betalen,” vond fractievoorzitter Ronald van Veen van CU die het voorstel mede indiende. “Alles is duurder aan het worden. Ook willen we dat de leeftijdsgrens van 27 jaar wordt losgelaten. Jongvolwassenen en kinderen onder de 27 hebben het al moeilijk genoeg.”

Vragen

Veel partijen vonden het een sympathiek voorstel en gaven deze te gaan steunen, maar hadden wel nog vragen voor wethouder Jakob Wedemeijer (SP) van Armoedebeleid. Fractievoorzitter Gosse Postma van CDA wilde weten of werken wel nog zou blijven lonen als mensen zoveel toeslagen, giften en kwijtscheldingen zouden krijgen. “Werken loont dan niet meer. We moeten wel met z’n allen een activerend arbeidsmarktbeleid gaan voeren. In Alkmaar staan er misschien wel tienduizend mensen langs de kant, maar als ze gaan werken en ze gaan er tweehonderd euro netto op achteruit, waarom zouden ze dat dan gaan doen?” Pieter Dijkman van de VVD wilde weten of inwoners geen problemen zouden krijgen met de belastingdienst omdat de giften als inkomen gezien konden worden.

Onrust niet nodig

Wethouder Wedemeijer kon de onrust wegnemen. “Het is aan de persoon zelf om het [inkomen] netjes bij de belasting op te geven en om deze de gift te laten beoordelen of dit inkomen is in de zin van de IB (inkomstenbelasting, red.), maar Ik wil wel even alle onrust uit de wereld wegnemen: meestal zijn giften geen inkomen.” Wedemeijer wilde voorkomen dat alle mensen met een inkomen tot 120% op één hoop werden gegooid: “Dit armoedebeleid is niet alleen voor mensen met een uitkering, maar ook juist voor de werkende armen. Realiseert u zich ook dat heel veel mensen met een gedeeltelijke bijstandsuitkering ook werken, dus het ligt allemaal wel iets genuanceerder.” Voor de mensen die langs de kant staan en geen werk kunnen vinden of willen werken, moet volgens de wethouder zeker maatregelen worden getroffen. Maar met het voorstel om het drempelbedrag voor giften te verhogen naar 1200 euro worden ook de werkenden gesteund, vond de wethouder. Na een korte schorsing werd het voorstel unaniem aangenomen.