Premie als stimulans voor werk

Algemeen
(Vrijwilligers)werk gaat lonen.
(Vrijwilligers)werk gaat lonen. (Foto: Julia M Cameron)

ALKMAAR - Inwoners van de gemeente Alkmaar of Dijk en Waard die nu een bijstandsuitkering hebben, krijgen een uitstroompremie van 2934 euro als ze gaan werken. Ook is er een premie van 1900 euro voor mensen die uitstromen naar vrijwilligerswerk. Dat hebben de gemeenten samen met Zaffier besloten, de organisatie die zorgt voor de uitvoering van de twee premies.

Werken hoort te lonen, maar op dit moment kan het voorkomen dat mensen erop achteruitgaan als zij gaan werken. Bijvoorbeeld omdat de inkomensondersteunende maatregelen geheel of gedeeltelijk komen te vervallen. Dan is het financieel gezien niet interessant om te gaan werken. De invoering van de uitstroompremie en premie vrijwilligerswerk moet ervoor zorgen dat het loont om aan het werk te gaan. De gemeenten hebben ervoor gekozen om de maximale bedragen in te zetten, die volgens de wet aan premie uitgekeerd mag worden.

Uitstroompremie

Met de uitstroompremie kunnen bijstandsgerechtigden de extra kosten die werken met zich meebrengt beter compenseren. Om de uitstroompremie goed uit te voeren, zijn er voorwaarden. Een inwoner moet bijvoorbeeld minimaal één jaar onafgebroken een uitkering hebben en volledig uit de bijstand stromen voor minimaal zes maanden. Veel vrijwilligersorganisaties verstrekken geen vergoeding of een lage vergoeding. Daar waar dat niet gebeurt, kunnen gemeenten een premie vrijwilligerswerk geven. De maximale premie van 1900 voor vrijwilligerswerk kan één keer per jaar worden toegekend aan inwoners die langer dan een jaar een bijstandsuitkering hebben. En niet in staat zijn te werken. Ook moeten zij een minimaal aantal uur vrijwilligerswerk doen.

Iedereen doet mee

Jakob Wedemeijer, wethouder van de gemeente Alkmaar en voorzitter van het bestuur van Zaffier: “Werken moet lonen. Het inzetten van de uitstroompremie helpt daarbij. Het maakt het onze inwoners met een bijstandsuitkering makkelijker om te gaan werken. En het neemt de zorg weg dat mensen er financieel op achteruitgaan, door bijvoorbeeld het wegvallen van toeslagen. Ook mensen met een bijstandsuitkering die niet kunnen werken en met vrijwilligerswerk iets terugdoen voor de samenleving, kunnen we nu beter belonen. Met de premie vrijwilligerswerk wordt ook hun participatie gestimuleerd. Op deze manier doet iedereen mee.”