Lunchen in Alkmaar: 7x de beste lunchrestaurants

Nieuws
Soepp
Soepp (Foto: Instagram Soepp)

ALKMAAR - Alkmaar, de historische stad gelegen in het hart van Noord-Holland, staat bekend om zijn pittoreske grachten, charmante oude gebouwen en bruisende sfeer. Maar naast haar rijke geschiedenis heeft deze stad ook een diverse en bloeiende culinaire scene te bieden. Voor degenen die op zoek zijn naar een heerlijke lunchervaring, zijn er tal van bijzondere restaurants in Alkmaar. Of je nu zin hebt in een lichte salade, een hartige sandwich of een exotische specialiteit, Alkmaar heeft het!

Lunchen in Alkmaar: onze tips

Wil je lekker lunchen Alkmaar? Dan delen we graag hieronder onze favoriete locaties (in willekeurige volgorde)!

  • Soepp
  • De Binnenkomer
  • Sencha Lunchstore
  • Javaanse Meisjes
  • Anne & Max Alkmaar
  • Stadsstrand De Kade
  • De Koffiemolen

1. Soepp

Ben jij vega(n)? Dan moet je hier zijn! In dit restaurant zijn alle producten 100% vegetarisch en biologisch. Daarnaast wordt er bij Soepp gebruik gemaakt van lokale producten en is er een wisselend menu met seizoensproducten. Kortom, deze plek is een echte aanrader om een lekker broodje of soepje te scoren tussen de middag.

2. De Binnenkomer

Dichtbij de Grote kerk zit De Binnenkomer. Een knus, huiselijk restaurant met een relaxte sfeer. Of je nu geniet van een cappuccino, een smakelijke lunch, een borrel om vijf uur, een hapje voorafgaand aan een film of een drankje na een bezoek aan het theater, De Binnenkomer heeft voor elk moment iets te bieden. De gerechten zijn vers en verassend, variërend van Libanees brood met toppings of Rendang kroketjes tot wisselende specials.


De Binnenkomer - Facebook

3. Sencha Lunchstore

Tegenover de Grote Kerk is Sencha Lunchstore gevestigd. Naast eten en drinken is het een woonwinkel. Bijna alles wat je ziet kun je kopen en zo meenemen. Als je Sencha binnen stapt ruik je de vers gebakken koekjes en taarten. Bij Sencha kun je ook terecht met allergieën of vegan wensen. Alle food producten zijn zonder overbodige toevoegingen. Zij werken met direct trade, fair trade, streek en waar mogelijk biologische producten. 


Huisgemaakte taartjes bij Sencha Lunchstore - Instagram

4. Javaanse Meisjes

Wil je eens wat anders? Ga dan Indonesisch lunchen in Alkmaar. Javaanse meisjes is niet alleen een prachtig restaurant, ook de menukaart mag er zijn. Het restaurant voor lunchen Alkmaar zit aan het Waagplein in Alkmaar en staat vol met groene planten. Je kunt hier terecht voor Indonesisch streetfood, rijsttafels en verschillende soorten saté. Leuk weetje: het menu is samengesteld door chef-kok Ron Blaauw.


Tropische oase bij Javaanse Meisjes - Facebook

5. Anne & Max Alkmaar

Voor een meer eigentijdse en trendy lunchervaring is Anne & Max een uitstekende keuze. Gelegen aan een gezellig stukje Alkmaar, biedt dit hippe café een ontspannen sfeer en een gevarieerd menu. Van smakelijke avocado-toast tot huisgemaakte soepen en knapperige panini’s, er is voor ieder wat wils. De nadruk ligt op verse en biologische ingrediënten, waardoor elke hap een ware traktatie is. Vergeet niet om te genieten van een heerlijke kop koffie of thee om je lunch compleet te maken.

6. Stadsstrand De Kade

Zeg lunchen Alkmaar en je zegt Stadsstrand De Kade. Je waant je hier aan een tropisch strand midden in de stad. Trek je schoenen uit en loop door het zachte zand. Je vindt deze bijzondere plek in Alkmaar Overstad. Met uitzicht op het Noordhollands Kanaal geniet je hier van zomerse muziek, comfort food en heerlijke cocktails.


Stadsstrand De Kade - Instagram

7. De Koffiemolen

De Koffiemolen mag zeker niet ontbreken op de lijst met fijnste plekken voor lunchen in Alkmaar. De koffiemolen houdt van koffie. Ze krijgen dagelijks complimenten over de koffie en de arabica bonen die zij gebruiken. Naast koffie, taart en ontbijt kun je hier ook heel goed terecht voor een lekkere lunch. Denk aan broodjes, croissantjes en scones. Alles wordt vers bereid door de eigenaren en dat proef je.


De Koffiemolen - Instagram

Alkmaar is een ware culinaire schat voor lunchliefhebbers. Met zijn gevarieerde en verrukkelijke aanbod aan restaurants is er voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar traditionele gerechten, internationale smaken of gezonde opties, Alkmaar zal je niet teleurstellen. Verken de charmante straten van deze historische stad en geniet van een onvergetelijke lunchervaring in een van de vele bijzondere restaurants die deze stad rijk is.