Wat te doen in Alkmaar? De 5 beste tips!

Nieuws
Het Waagplein in Alkmaar
Het Waagplein in Alkmaar (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Alkmaar biedt een unieke mix van historische pracht en moderne flair. Met haar sfeervolle grachten, goed bewaard gebleven monumenten en bruisende culturele scene, trekt Alkmaar jaarlijks duizenden bezoekers. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, winkelen of culinaire geneugten, deze stad heeft naast de populaire Kaasmarkt veel te zien! In dit artikel delen we vijf tips.

Wat is er te doen in Alkmaar? Vijf van onze favorieten voor ‘wat te doen in Alkmaar’ vind je - in willekeurige volgorde - hieronder:

  • Bezoek de Kaasmarkt Alkmaar
  • Verken de Oude Stad
  • Geniet van de musea in Alkmaar
  • Maak een boottocht door de grachten van Alkmaar
  • Pak een terrasje op het Waagplein

Tip 1: Bezoek de Kaasmarkt Alkmaar

Een bezoek aan Alkmaar is niet compleet zonder de beroemde Kaasmarkt te ervaren. Die hoort dus zeker in dit ‘wat te doen in Alkmaar’-lijstje! Van april tot en met september vindt elke vrijdagochtend dit kleurrijke spektakel plaats op het Waagplein. Bewonder hoe kaasdragers in traditionele klederdracht de kazen dragen en verhandelen, terwijl de kaasmeesters de kwaliteit keuren. Het is een traditie die al eeuwen teruggaat en een fascinerend schouwspel biedt.

Tip 2: Verken de Oude Stad

Wat te doen in Alkmaar, tip 2: Wandel door de smalle straatjes van het historisch centrum van Alkmaar en ontdek de rijke geschiedenis van de stad. Het Fnidsen, de Hekelstraat, de Appelsteeg en de Mient waren in de 19e eeuw het winkel- en ambachtscentrum van Alkmaar. In de smalle, karakteristieke straatjes vind je tegenwoordig een aantal bijzondere en gespecialiseerde winkeltjes. Bewonder de prachtige gevels en charmante panden. Lees hier meer over de route: Oude Stad Alkmaar Winkelroute (alkmaarprachtstad.nl) . Zeker dus een voor op je ‘wat te doen in Alkmaar’-verlanglijstje!


Waagplein - Vincent de Vries

Tip 3: Geniet van de musea in Alkmaar

De musea in Alkmaar: voor de kaasliefhebbers onder ons is een bezoek aan het Kaasmuseum een absolute must. Ook dus een zeer terecht punt in deze ‘wat te doen in Alkmaar’-opsomming. In het Kaasmuseum leer je alles over het kaasmaken en de rol van kaas in Alkmaar. Wil je meer weten over Alkmaar en haar geschiedenis? Ga dan eens langs het Stedelijk Museum van Alkmaar. Leer hier meer over de rol van de Spanjaarden in Alkmaar en Alkmaar in de Gouden Eeuw. Wat te doen in Alkmaar? Met deze musea vermaak je je in elk geval zeker een poosje!

Tip 4: Maak een boottocht door de grachten van Alkmaar

Dan gaan we naar ‘Wat te doen in Alkmaar’- tip 4. Ervaar Alkmaar vanaf het water tijdens een ontspannen boottocht door de grachten. In Alkmaar heb je meerdere punten waar je een bootje kunt huren. Geniet van het uitzicht op de mooie gevels, bruggen en groene oevers terwijl je langs de historische bezienswaardigheden glijdt. Je kunt kiezen voor een rondvaart met een gids die je meer vertelt over de geschiedenis van de stad, of zelf een boot huren en op eigen tempo varen.

Tip 5: Pak een terrasje op het Waagplein

Breng wat tijd door op het levendige Waagplein, waar je gezellige terrasjes, restaurants en winkels vindt. Het Waagplein is het bekendste plein van Alkmaar en staat vooral bekend om de wereldberoemde kaasmarkt. 


De Kaasmarkt - Vincent de Vries

‘wat te doen in Alkmaar? De geschiedenis van het Waagplein

Het Waagplein en de kaasmarkt hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en mogen we dus zeker niet overslaan in deze tiplijst van ‘Wat te doen in Alkmaar’-activiteiten.

Al in 1365 had Alkmaar een kaasweegschaal, maar het was pas in 1622 dat het Kaasdragersgilde werd opgericht, wat het begin markeerde van de kaasmarkt in Alkmaar. In de 17e eeuw vond de kaasmarkt plaats van mei tot Allerheiligen op vrijdag en zaterdag. Later, in de 18e eeuw, werd de markt vier dagen per week gehouden. Destijds was de kaasmarkt een serieuze handel en werd er gemiddeld 300 ton kaas per marktdag verhandeld. In die tijd duurde de markt zelfs tot één uur ‘s nachts.

Tegenwoordig wordt de Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein gehouden van april tot september, elke vrijdagochtend. Tussen 10:00 en 12:00 uur wordt het plein omgetoverd tot een authentieke kaasmarkt, waar handelaren en kaasdragers de kazen wegen en verhandelen. Het is een traditie die nog steeds in ere wordt gehouden en een unieke ervaring biedt voor bezoekers.

Met zijn rijke historie en bruisende sfeer blijft het Waagplein en de bijbehorende kaasmarkt een van de hoogtepunten van een bezoek aan Alkmaar. Mis deze unieke culturele belevenis niet wanneer je de stad bezoekt!

Alkmaar heeft een overvloed aan bezienswaardigheden om te verkennen. Van de wereldberoemde Kaasmarkt tot de historische straatjes en charmante grachten, deze stad zal zeker indruk op je maken. Of je nu een dagtrip maakt of een langer verblijf plant, Alkmaar biedt een onvergetelijke ervaring voor iedereen die op zoek is naar cultuur, geschiedenis en natuurlijk, kaas!