Alkmaar doet mee aan NK Tegelwippen

Nieuws
NK Tegelwippen.
NK Tegelwippen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal tijdens het NK Tegelwippen. Gemeente Alkmaar wil in het komende half jaar zo veel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen. De wedstrijd is van 21 maart tot en met 31 oktober. In totaal doen dit jaar meer dan 175 Nederlandse gemeenten mee.

Het is de tweede keer dat Alkmaar meedoet aan het NK Tegelwippen. Vorig jaar eindigde Alkmaar op de vierde plek in de categorie grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) met in totaal 119.036 gewipte tegels. Sinds het eerste NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen staat zelfs in de Dikke van Dale.

Verkoeling en wateropvang

Gemeente Alkmaar helpt inwoners via verschillende acties bij het vergroenen van de omgeving. Meer groen in straten en tuinen heeft namelijk veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Meer groen zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers en vangt regenwater op tijdens grote regenbuien in natte winters. In Alkmaar werkt de gemeente veel samen met Stadswerk072. Zo zijn al diverse pleinen en straten vergroend.

Prijzen

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin vergroenen kans op de ‘Publiekswipper’ award en mooie prijspakketten. 

Het NK Tegelwippen 2024 vindt plaats van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedere inwoner kan de in zijn tuin gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. De standen worden ook op deze website bijgehouden en zijn voor iedereen zichtbaar.