‘Dát doen in een EK-finale is legendarisch!’

Oranje
"We hebben echt goede spelers en extreem veel talent," aldus Pascal Jansen.
"We hebben echt goede spelers en extreem veel talent," aldus Pascal Jansen. (Foto: Ed van de Pol)

REGIO- Pascal Jansen zit straks net als heel Nederland een maand lang aan de buis gekluisterd. Na twee eindtoernooien zonder Nederlands elftal kan Oranje eindelijk weer eens schitteren. Hoe kijkt de AZ-trainer naar dit Oranje? Wie zijn gevaarlijke outsiders, wat verwacht hij van ‘zijn’ AZ-jongens en hoe kijkt hij eigenlijk naar wedstrijden? Als liefhebber, als trainer of als AZ-trainer?

Door: Leon Vogelaar

Pascal Jansen: “Eigenlijk lopen de verschillende rollen continu dwars door elkaar heen. Als liefhebbers kijk ik bijvoorbeeld naar een jongen als Kevin de Bruyne en als coach kan ik ontzettend genieten van zo’n oefenwedstrijd Nederland-Italië, waarbij Oranje maar geen grip kreeg op de Italiaanse middenvelders. Als AZ’ers in Oranje spelen, let ik daar natuurlijk extra op. Maar tijdens een wedstrijd let je eigenlijk op alles.” Met Teun Koopmeiners, Owen Wijndal en Marco Bizot heeft AZ drie spelers in Oranje. Dat hadden er vier kunnen zijn, maar Calvin Stengs werd door zijn schoonvader Frank de Boer niet opgenomen in de selectie. Wie op een EK of WK schittert, kan zomaar eens verkocht worden aan een – buitenlandse – club, dus de vraag is of Pascal niet heel stiekem best blij is dat Stengs niet geselecteerd is.

Jansen let dit EK extra op ‘zijn’ jongens. (Foto: Ed van de Pol)

Hoogste niveau

“Haha. Nee hoor. Ik gun Calvin een prachtige carrière en Oranje is voor elke speler een schitterend podium om jezelf te ontwikkelen. Hier worden ze uitgedaagd op het allerhoogste niveau en daar wordt elke speler beter van. Natuurlijk neemt de belangstelling toe voor spelers die dan opvallen. Maar om op Calvin terug te komen; Ik hoop natuurlijk dat hij nog heel lang bij ons blijft.”

Mentaliteit

Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en België. Jansen ziet – naast Nederland – volop toplanden met zó veel goede spelers. “Door mijn achtergrond (zijn moeder is de Engels zangeres Sue Chaloner, red.) kijk ik in het bijzonder naar een extreem talent als de Engelse aanvaller Philip Foden. En België dan… De Bruyne, Tielemans; wát een spelers! Van Duitsland geniet ik ook. Altijd de kwaliteit om in een toernooi te groeien. Zo knap. Hoe dat kan? Het zit in de hun mentaliteit én de ervaring dat ze in een toernooi kunnen groeien; daar vertrouwen ze op.” Welke Oranje-momenten zijn Jansen altijd bijgebleven en waar wil hij liever nooit meer aan denken? “Oh, das een makkie. Die goal van Van Basten in ’88. Dát doen in een finale van een EK is legendarisch en zal ik nooit vergeten. De pass van Frank de Boer op Dennis Bergkamp in 1998 tegen Argentinië was trouwens ook fenomenaal. Om over de goal die daarop volgde maar te zwijgen. Historisch. Het bijbehorende commentaar van Jack van Gelder trouwens ook, haha.”

Gedoodverfde favoriet

“Wat ik nooit meer hoef terug te zien? Het verlies met 1-0 tegen Ierland. Onder leiding van Louis van Gaal misten we toen in 2002 het WK in Japan en Zuid-Korea. De uitschakeling in 1992 tegen Denemarken wis ik ook liever… in de halve finale wisten de Denen onverwacht favoriet en titelhouder Nederland te verslaan, waarna ze zelfs in de finale de gedoodverfde favoriet Duitsland versloegen.”

“Hoe ver Nederland nu kan komen? We hebben echt goede spelers en extreem veel talent. Bovendien hebben we een sterke coach die deze spelers tijdens het toernooi goed kan helpen. Het gemis van Virgil van Dijk is natuurlijk groot, maar met De Ligt en De Vrij – uitgeroepen tot beste verdediger in de Serie-A – blijft er voldoende kwaliteit over. Maar Van Dijk is een enorme inspirator en cultuurbewaker, dat krijg ik mee van onze jongens die met hem in Oranje speelden. Dit Oranje heeft alles in huis om ver te komen; ik ben heel benieuwd en heb er ongelooflijk veel zin in!”