Frenkie de Jong: de vrolijke architect van Oranje

Oranje
Frenkie de Jong dribbelt voorbij Bartosz Bereszynski in het Nations League-duel tegen Polen.
Frenkie de Jong dribbelt voorbij Bartosz Bereszynski in het Nations League-duel tegen Polen. (Foto: ANP/Maurice van Steen)

Aanvoerder Virgil van Dijk is in het hart van de defensie de onbetwiste leider van Oranje, maar Frenkie de Jong is de architect van de ploeg van Louis van Gaal. Een hele vrolijke bovendien. Altijd glimlachend straalt hij puur speelplezier uit. In Qatar zal Frenkie er alles aan doen om met zijn dribbels en beslissende acties die lach ook op de gezichten van het Oranjelegioen te toveren.

Door Raymond Kool

“Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.” Als kind zal Frenkie de Jong de woorden van clown Bassie zeker hebben gehoord. Hij zal instemmend hebben geknikt, wetende dat het levensmotto van de tv-clown voor hem vanzelfsprekend is. De vrolijkheid van de rasvoetballer is heerlijk en viel in de F-pupillen al op. Frenkie is nooit chagrijnig, hij dribbelt met een glimlach over het veld, houdt balletjes hoog en scoort erop los. “Het kon vriezen, het kon dooien, de wind kon over ons sportpark razen, maar één zekerheid was er altijd: de lach op Frenkies gezicht”, vertelde een oud-ploeggenootje bij ASV Arkel een keer aan het AD. 


Wint Oranje het WK mede dankzij het behendige spel van De Jong? - Adobe Stock

Nu is Frenkie een wereldster bij zijn favoriete club Barcelona en ook in de harde wereld van het profvoetbal is de lach op zijn gezicht nooit weg. Bescheiden en klaarblijkelijk onbevangen als het dartele veulen bij ASV Arkel speelt hij met regelmaat de sterren van de hemel. Frenkie de Jong houdt domweg van het spelletje. Het lijkt voor hem geen werk, het is gewoon wat hij liefste doet. Lekker dribbelen met de bal hoort bij zijn vrolijke lach. En dribbelen kan hij. Sommige analisten vinden dat hij teveel dribbelt, anderen vinden zijn soms wat stroperig uitziende rushes spelvertragend, maar dat is onzin volgens de meeste voetballiefhebbers en -kenners. Volgens hen is Frenkie gewoon briljant. 

‘Alles aan hem te danken’

Bondscoach Louis van Gaal is dan ook dolgelukkig met zo’n architect. Na de puike tweede helft in de recente oefeninterland tegen Duitsland is de Amsterdamse meester lyrisch over hem. Alleen bij balbezit van Frenkie kon Oranje onder de Duitse druk vandaan voetballen. Ook verzorgde hij de voorassist bij de gelijkmaker. “We hebben eigenlijk alles aan Frenkie te danken”, sprak Louis, die met eventuele duels tegen toplanden in Qatar zich alvast in de handen wreef.

Bondcoach Van Gaal lyrisch over briljant spel van De Jong

Toch slaat de bondscoach de schrik om het hart in de aanloop naar het WK. Frenkie wordt in de zomer bij Barcelona een speelbal van de Catalaanse boekhouding. De club wil hem verkopen om de nieuwe aankopen te financieren of hem ertoe bewegen een fors deel van zijn salaris in te leveren. Manchester United wil hem hebben, maar Frenkie wil helemaal niet weg bij zijn droomclub. 

Verzekerde plek WK 2022

Het liefst wordt hij de nieuwe Messi van Barça, een kind van de club. Opgewekt als altijd staat hij de pers te woord over de kwestie. De onbevangenheid wint het van de ernstige boekhouders. Frenkie blijft gewoon, stralend onder de Spaanse zon. Barcelona-coach Xavi geeft in het begin van dit lopende seizoen de Nederlandse middenvelder weinig speelminuten en tot overmaat van ramp raakt hij in het Nations League-uitduel van Oranje tegen Polen geblesseerd aan zijn hamstring. Slecht nieuws voor Oranje met nog maar luttele weken voor de WK-start te gaan. Van Gaal geeft direct al aan dat hij hoe dan ook een plaatsje vrijhoudt voor De Jong in zijn WK-selectie, want Frenkie heeft teveel voor Oranje betekend om hem door blessureleed en gebrek aan wedstrijdritme zomaar te passeren.

Frenkie de Jong in topvorm

“Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!” Frenkie doet het ook in deze lastige seizoenstart. Zijn ogenschijnlijk onbezorgde houding sleept hem er vrolijk doorheen. Zijn blessure valt mee en inmiddels heeft hij coach Xavi weten te overtuigen dat hij naast Oranje ook de architect van Barcelona kan zijn. Zelfs in de roemloos verloren El Classico tegen Real Madrid zorgt De Jong voor een zonnestraaltje door als enige Barça-speler met de juiste intensiteit te spelen. Louis van Gaal zal het met een tevreden glimlach hebben gezien. Zijn immer vrolijke architect is fit en in topvorm voor Qatar.