Sandra Beckerman (SP): ‘Nationaliseren van de energie is géén onzin’

Politiek
Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid namens de SP, vertelde over de volkspetitie 'Nationaliseer de energie'.
Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid namens de SP, vertelde over de volkspetitie 'Nationaliseer de energie'. (Foto: Thomas van der Meer )

ALKMAAR – Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid namens de Socialistische Partij (SP), gaf vrijdag 18 november een lezing in Wijkcentrum Overdie. Tegenover een volle zaal vertelde zij over de volkspetitie voor het nationaliseren van de energiemarkt en de vijf koopkrachtknallers van de SP.

80% van de Nederlanders is vóór nationaliseren

“Wie heeft moeite om elke maand de huur, energie, benzine, eigen risico en boodschappen te betalen?” vroeg Beckerman aan de aanwezigen in de zaal. Diverse handen gingen omhoog. Alkmaarders hadden te maken met verdubbeling van de energierekening en een flinke stijging van de maandelijks huur. Ook is tanken vooral een zoektocht naar kortingsacties geworden en zijn basisproducten zoals vlees een luxeproduct. “Dit is het gevolg van politieke keuzes,” zei Beckerman op de verhalen uit de zaal. “Nederland heeft nu de hoogste gasprijzen van Europa. Dat komt door de oorlog in Rusland, zeggen mensen terecht. Dat is absoluut waar. Maar voor die oorlog had Nederland de één na hoogste gas- en belastingprijzen van Europa. Laten we dus niet alleen wijzen naar de oorlog. Nederland heeft namelijk veel meer dan andere Europese landen van de energie een markt gemaakt.”

‘Het is het gevolg van politieke keuzes’

De overheid heeft volgens Beckerman geen grip meer op de prijzen en bedrijven liggen dwars bij initiatieven zoals het prijsplafond. “Bedrijven willen ook nog winst maken. Daarom verhogen zij de prijzen. Nog nooit waren de winsten zo hoog en nog nooit waren de rijken zo rijk, terwijl de rijen bij de voedselbank alleen maar groter worden.” Inwoners en partijen die Beckerman door heel het land heeft gesproken reageren sceptisch op het nationaliseren van de energiemarkt, maar uit een pol van Maurice de Hond blijkt dat 80% van de Nederlanders vindt dat het privatiseren van energiebedrijven fout is geweest en dat energiebedrijven niet in commerciële- maar in overheidshanden zouden moeten zijn. Toch heeft maar 5% er vertrouwen in dat het kabinet dit gaat doen. “In de landen rondom Nederland gebeurt het wel. Daar kopen ze energiebedrijven op. Als banken failliet gaan kunnen we ze ook redden door ze in staatshanden te nemen. Ook andere partijen zien steeds meer in dat het kan. Zo pleitte het CDA ervoor om wamtenetten in publieke handen te krijgen. Nu moeten andere partijen nog overstag gaan en daarvoor hebben wij de volkspetitie gelanceerd.”

Noodplan voor koopkrachtcrisis

De SP komt op korte termijn met een noodplan, de zogenaamde ‘koopkrachtknallers’, om burgers te helpen tijdens de koopkrachtcrisis. Zo moet volgens de SP de winstbelasting voor aandeelhouders van supermarkten omhoog en de BTW omlaag, de tijdelijke belasting op gas moet naar nul, de accijns voor benzine en diesel moeten verder omlaag, BTW op openbaar vervoer moet worden afgeschaft, de huren moeten worden verlaagd of bevroren en niet meer verder omhoog, het eigen risico moet worden afgeschaft en de zorgpremie moet inkomensafhankelijk worden. Gemeentes kunnen volgens Beckerman hierin bijdragen door inwoners te helpen hun woningen goed te isoleren, maar vooral door plekken te faciliteren waar mensen warm kunnen zitten, zoals in de bibliotheek of buurthuizen. Daar kunnen ze gebruik maken van internet, koffie halen en een praatje maken. “Zorg goed voor deze voorzieningen; houd ze in leven,” aldus Beckerman.

Langs de deur

De SP Alkmaar wil graag in gesprek met mensen over de koopkrachtcrisis en wil horen welke lokale oplossingen mensen aandragen. Daarom gaan zij zondag 27 november en zaterdag 10 december langs de deuren om met mensen in gesprek te gaan. Weten in welke wijk ze langskomen? Ga dan naar www.alkmaar.sp.nl.

Kamerlid Sandra Beckerman vertelde over het noodplan van de SP.