Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023?

Politiek
Waarom stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen?
Waarom stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen? (Foto: Rowin van Diest)

REGIO – Op 15 maart 2023 zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen. Maar wat zijn het? En waarom is het slim om te gaan stemmen? Je leest er alles over in dit artikel.

Het klinkt misschien een beetje als een ver-van-je-bedshow: de Provinciale Statenverkiezingen. Toch is het – net als bij gemeenteraadsverkiezingen – van belang je stem te laten horen.

Wat zijn de Provinciale Staten?

Net zoals bij de gemeenteraad, geldt ook voor de Provinciale Staten dat ze de burgers vertegenwoordigen, alleen nu niet op gemeente- maar op provincieniveau. Diverse partijen werken hierbij samen aan een betere provincie.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn elke vier jaar. De eerstvolgende Provinciale Statenverkiezingen vinden op 15 maart 2023 plaats.

Hoeveel leden er zijn aangesloten bij de Provinciale Staten wordt bepaald door het inwonersaantal van de betreffende provincie. Zo telde de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland in 2019 in totaal 55 Statenzetels.

De leden van de Provinciale Staten (die wij nu kiezen, de Provinciale Staten kun je zien als een soort gemeenteraad) benoemen het college van Gedeputeerde Staten (vergelijkbaar met het college van B en W in de gemeente, met de Commissaris van de Koning als ‘burgemeester’).

Jij kunt dus op 15 maart als inwoner bepalen wie er in dit bestuur van de provincie komt.

Waarom stemmen voor de Provinciale Staten? 

Waarom is het belangrijk te gaan stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen? Er zijn zeven hoofdtaken waar de provincie zich mee bezighoudt:

  • Het stimuleren van de economie in de provincie
  • Financieel toezicht op gemeenten
  • Toezicht op waterschappen
  • Verkeer en vervoer
  • Natuur, milieu, water en landschap
  • Welzijn en cultuur
  • En ruimtelijke ordening (denk aan het goed- of afkeuren van bestemmingsplannen van gemeenten)

Goed om te weten is nog wel dat de ministeries allerlei grote thema’s zoals wonen en indeling van openbare ruimte delegeren en decentraliseren naar de Provincie. Dat maakt het dus zo belangrijk om te stemmen!

Invloed op jouw eigen dagelijks leven

Net als jouw gemeente gaat dus ook de provincie over zaken die voor jou belangrijk kunnen zijn in het dagelijks leven! Denk aan het behoud van dat leuke poppodium waar je regelmatig komt of aanpassingen aan wegen waar je veel mee te maken hebt. De Provinciale Statenverkiezingen zijn dus voor jou hét moment om hier invloed op uit te oefenen!

Daarbij zijn de leden van de Provinciale Staten óók betrokken bij het samenstellen van de kiescolleges, de Eerste Kamer. De Eerste Kamerverkiezingen vinden twee tot drie maanden na de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Indirect laat je tijdens de Provinciale Statenverkiezingen dus óók je stem horen voor het landelijk beleid. 

provinciale statenverkiezingen 2023 stemmen partijen wat zijn het
Foto: #ElkeStemTelt