Gemeenteraad roept college op om sluiting dorpsscholen te voorkomen

Politiek
Meerdere scholen in de dorpskernen dreigen te sluiten. De gemeenteraad wil dit koste wat het kost voorkomen. Foto ter illustratie.
Meerdere scholen in de dorpskernen dreigen te sluiten. De gemeenteraad wil dit koste wat het kost voorkomen. Foto ter illustratie. (Foto: Arthur Krijgsman)

ALKMAAR – Een emotionele raadsvergadering, dat was het maandag 18 december voor ouders en dorpsbewoners. De St. Michaëlschool in Zuidschermer sluit per 1 januari en vanwege een fusie dreigt ook de W.J. Driessenschool in Grootschermer te sluiten. “Het wordt tijd om tegen ISOB te zeggen: stop hiermee”, aldus een inspreker.

Halverwege het schooljaar een school sluiten vanwege een bestuurlijke keuze, dat vinden de vijf insprekers, allen dorpsbewoners uit de Groot- en of Zuidschermer, verschrikkelijk. Er is onbegrip omdat onderwijsorganisaties Blosse en ISOB (Intergemeentelijke stichting openbaar onderwijs) het niet eens konden worden over de gewenste vorm van samenwerking tussen de St. Michaëlschool, W.J. Driessen en De Overhael. Als gevolg werd de St. Michaëlschool gesloten. Mogelijk wordt de W.J. Driessenschool in Grootschermer ook gesloten en worden kinderen overgeheveld naar De Overhael in Driehuizen.

“Er wordt gesproken over leerkrachten tekort,” zei een inspreker, “maar we hebben het over één juf die we tekort komen op de W.J. Driessenschool. Dat is nu ons probleem. Dat probleem hebben we al drie jaar. Moeten we daarvoor onze school sluiten?”

Ook het overhevelen van kinderen naar De Overhael in Driehuizen of scholen buiten de dorpen vinden insprekers geen goed idee. “De school in Driehuizen zit al vol. Uitbreiden kan niet”, zei een bezorgde ouder. “De school is niet goed bereikbaar. Ouders staan op een donkere dijk om de kinderen af te zetten. Automobilisten kunnen dan niet passeren, dat is gevaarlijk. ” 

Ouders vinden het niet uit te leggen aan hun kinderen waarom iemand hun veilige en vertrouwde school sluit en ze hun vriendjes en vriendinnetjes wellicht niet meer kunnen zien. Een ouder: “De school is een plek om elkaar te ontmoeten, het verbindt ons als dorp. Daar wordt niet naar gekeken.”

Sluiting voorkomen

De gehele raad stemde die avond in met een voorstel van onder andere Leefbaar Alkmaar om het college op pad te sturen met één belangrijke taak: ga in gesprek met onderwijskoepels en voorkom sluiting van de dorpsscholen. 

“We willen niet wachten, maar nu ingrijpen”, zei raadslid Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar. “Er is één school gesloten, maar misschien kunnen we proberen om de andere te redden. Het is te gek voor woorden allemaal.” Willem Peters van de Alkmaarse VVD riep het college om op “alles uit de kast te halen en te knokken voor het behoud van de school.”

Wethouder Nieuwenhuizen van Onderwijs moest realistisch blijven: “Ik kan geen duidelijkheid geven of de W.J. Driessenschool in Grootschermer open blijft. Ook weet ik niet of het mogelijk is het besluit van de St. Michaelschool terug te draaien. Dat is een definitief besluit van het schoolbestuur dat niet in onze handen ligt. Wat wij kunnen doen is het schoolbestuur aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Die rol pakken wij op. Wij zullen ons als college maximaal inspannen om de scholen in onze dorpen open te houden.”

Onzekerheid over de toekomst zal voorlopig nog wel blijven. Het college gaat in gesprek met de schoolbesturen en zal de gemeenteraad tijdig informeren over de voortgang. Ook de gemeenteraad wil nog in gesprek met de organisaties. Wanneer dit gesprek zal plaatsvinden is nog niet bekend.