Oppositie kritisch over nieuwe huisvestingsverordening

Politiek
De huisvestingsverordening werd ondanks kritiek van de oppositie door de meerderheid van de raad vastgesteld.
De huisvestingsverordening werd ondanks kritiek van de oppositie door de meerderheid van de raad vastgesteld. (Foto: Tierra Mallorca via Unsplash)

ALKMAAR – De nieuwe huisvestingsverordening maakte maandag 8 januari de tongen los bij raadsleden langs het gehele politieke spectrum. De SP kwam met maar liefst zes amendementen en één motie, die later werd ingetrokken. Groenlinks-PvdA, BAS en de VVD kwamen eveneens met moties. De linkse wijzingsvoorstellen en moties werden allen verworpen, terwijl de moties voor voorrang Alkmaarse jongeren (onder andere BAS) en een onderzoek naar de mogelijkheid voor studentenwoningen (onder andere VVD) unaniem werden aangenomen.

De nieuwe huisvestingsverordening moest nog even op zich laten wachten. Met de val van de vorige coalitie had het nieuwe college even de tijd nodig om op te starten. Coalitiepartijen BAS en de VVD maakten gebruik van de gelegenheid om vooral meer aandacht te krijgen voor jongeren en vroegen vooral steun van de raad bij hun verzoek tot onderzoek. 

Jongeren en studentenwoningen

BAS spoorde het college aan te onderzoeken naar alle mogelijke vormen van voorrang voor jongeren en of daar een pilot aan opgehangen kon worden. “Wat ik wil is dat we nu eens serieus werk gaan maken van jongerenhuisvesting”, zei raadslid Ben Bijl van BAS. “Er is al veel geregeld maar er is een extra push nodig om die jongerenhuisvesting op te lossen.” 

De VVD sloot daarbij aan door het college te verzoeken studentenhuisvesting te onderzoeken. “Juist voor studenten is de woningmarkt somtijds hopeloos geregeld”, zei raadslid Willem Peters van de VVD. “Er zijn echt wel maatregelen denkbaar die de situatie kunnen verbeteren.” 

Deze onderzoeken konden op unanieme steun rekenen van de gehele raad.

Sociale huur

De verordening bleek vooral een doorn in het oog bij de oppositie, zo bleek uit de vele amendementen die de SP indiende. Met de amendementen wilde de SP vooral opkomen voor mensen met een laag inkomen die vaak, zo stelt de partij, tussen wal en schip vallen als het om het vinden van een woning aankomt. Wat dit lage inkomen precies inhoudt, een vraag die raadslid Elly Konijn van D66 bij elk amendement en motie stelde, kon de SP lastig beantwoorden. 

“Ik snap dat die term verwarrend is”, zei Rigo Wijdoogen van de SP uiteindelijk. “We hebben het hier over sociale huurwoningen. Mensen die alleen zijn en een brutoinkomen hebben van maximaal 47.699 euro horen tot die groep. Voor meerdere personen is dit 52.671 euro. Is dit laag? Nou, het is meer dan wat ik verdien, maar over die groep hebben wij het. En zoals het er nu uitziet hoeven particuliere verhuurders die tot twintig woningen bezitten volgens de nieuwe verordening geen huisvestingsvergunning meer te hebben. Dat betekent dat de inkomensgrens vervalt. Iemand met drie keer modaal (red. 9258 euro bruto per maand) kan dus een sociale huurwoning huren die bedoeld is voor mensen die vaak geen of net een modaal inkomen hebben. Dat willen we voorkomen.”

Toeristische verhuur

Raadslid Konijn zag vooral dat de SP oplossingen aandroeg voor problemen die er niet waren. Over het amendement om toeristische verhuur tegen te gaan zei Konijn: “Het college zegt: wij nemen geen bepalingen over toeristische verhuur op, want wij zien momenteel geen knelpunten. We gaan het monitoren en als daar problemen uitkomen dan komen we er bij u (red. de gemeenteraad) op terug. De SP zegt: we gaan een verbod opleggen bij verhuur boven de 90 dagen, we gaan een meldplicht invoeren, er worden boetes opgelegd. Wat is de onderliggende gedachte van de SP om te monitoren en te handhaven als er geen problemen zijn?”

Wijdoogen wilde vooral niet wachten op problemen. “We weten dat dit speelt in andere gemeentes en dat woningzoekenden in de problemen komen omdat er te lang aan toeristen wordt verhuurd. Alleen door registratie krijg je het in kaart. Daar horen ook boetebepalingen bij.”

Woningvoorraad

GroenLinks en PvdA kwamen ook met een voorstel tot een onderzoek, maar die vonden geen aftrek bij de coalitiepartijen. GroenLinks en PvdA willen de huidige woningvoorraad slimmer inrichten. Er zijn genoeg mensen die alleen wonen in bijvoorbeeld een eengezinswoning, zo stellen de partijen, en kamers over hebben. Die kunnen verhuurd worden. Eventueel via onderverhuur of de woningbouw kan ervoor kiezen om in een woning met meerdere kamers meerdere huurders toe te laten middels een apart huurcontract. De partijen wilden dat het college dit onderzocht in samenspraak met de woningbouw.

Gino Zucotti van OPA vond het voorstel nogal gek overkomen. “Dus we gaan coöperaties vragen om in gesprek te gaan van bewoners van sociale huurwoningen om hen te helpen een deel ervan te verhuren. Daar is het systeem toch niet voor bedacht? Dat gaat extra inkomen opleveren voor bewoners of het zorgt voor een markt met onderverhuur.”

Urgentieverklaring

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen van Wonen (BAS) had er nogal een taak aan om alle moties en amendementen uit elkaar te houden. Welwillend stond de wethouder tegenover het onderzoek van BAS om te onderzoeken hoe voorrang geregeld kan worden voor jongeren. Ook personen die nu buiten de groep vallen voor urgentieverklaringen wilde hij daarin meenemen. “We moeten wel voorkomen dat iedereen straks voorrang krijgt”, voegde hij er nog aan toe. Hij gaf dan ook een negatief advies voor het amendement van de SP om nog meer doelgroepen toe te voegen aan de lijst met urgentiegevallen. “We maken beleid op veelvoorkomende zaken. Mensen die bedreigd worden door buren komt niet vaak voor. Daarvoor hebben we een hardheidsclausule ingebouwd in de verordening waardoor we voor heel specifieke gevallen een uitzondering kunnen maken.”

De amendementen van de SP sneuvelden en de verordening werd met een grote meerderheid uiteindelijk toch vastgesteld. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren waren tegen.