Elk beeld toont weer een eigen emotie

Algemeen
Henk:
Henk: "Hierop is 'moederliefde' te zien, hoe moeilijk het voor een moeder is om te zien wat haar kind moet doorstaan." (Foto: Marieke Roggeveen)

Marieke Roggeveen

Passie: het verhaal in 14 beelden

Onder de titel ‘Passie: het verhaal in 14 beelden’ exposeert de Alphense fotograaf Henk Veldhuizen van 23 juni t/m 21 juli in zalencentrum De Bron met een eigen versie van het lijdensverhaal.

Alphen aan den Rijn – “Het lijdensverhaal heeft altijd al indruk op mij gemaakt,” vertelt Henk Veldhuizen. “Niet omdat ik er een kerkelijk gevoel bij heb, ik ben wel katholiek maar geen actieve kerkganger, maar omdat het verhaal mij intrigeert. Waar ik ook ben, als ik een kerk zie, loop ik er altijd even in. De vreedzame rust en wat er allemaal te zien is: beelden, schilderijen, mooie ramen en in katholieke kerken de staties… Dit doet iets met mij. Al deze kunstuitingen in de kerk waren mijn inspiratie voor de fotoreeks.”

Henk ging vervolgens in zijn kennissenkring op zoek naar jonge mensen die hiervoor model wilden staan. “Vooraf wist Onno (model voor Jezus) alleen dat de fotoserie over ‘emoties en gevoelens’ zou gaan, pas na de testshoots hoorde hij dat het een project over de lijdensweg betrof. Zijn reactie was verrassend: ‘O, helemaal leuk, super!’ Daarna hebben we samen met nog vijf andere modellen de beelden gemaakt, waarbij het voor mij een uitdaging was om het lijdensverhaal met jonge mensen van deze tijd neer te zetten met voor hen en voor iedereen herkenbare emoties.”

Henk Veldhuizen is geboren in Den Haag en woont sinds 25 jaar in Alphen aan den Rijn. Na zijn opleiding en afstuderen op het conservatorium in Den Haag heeft hij dertig jaar in de muziek gewerkt: hij gaf muzieklessen in keyboard en drums, hij coachte muziekgroepen en maakte theatervoorstellingen. Op zijn zoektocht naar een nieuwe weg om met zijn creativiteit aan de slag te gaan, ontstond het fotograferen en is Henk nu sinds vijf jaar portretfotograaf. “Waarom portretten? De mens fascineert mij om vast te leggen, ik heb altijd met mensen gewerkt, ik houd van de interactie met mensen… mensen boeien mij. De rode draad in mijn werk is ‘verstilling’ en ‘mijn andere ik’, anders dan je iedere dag in de spiegel kunt zien.”

Het is precies deze rode draad die de expositie ‘Passie: het verhaal in 14 beelden’ uitstraalt: elk beeld toont een eigen emotie: van berusting naar moederliefde, van ondragelijk naar overgave en als laatste stilte. Het lijdensverhaal in een modern jasje. “Het verhaal staat voor het leven dat we allemaal hebben,’ besluit Henk, ‘Ik ben blij met het resultaat, de beelden kloppen helemaal met zoals ik het vooraf in mijn hoofd had. Ik hoop dat deze eigentijdse versie van het lijdensverhaal de bezoekers aanspreekt, ook als ze geen kerkganger zijn, en hen laat nadenken over wat ze tegen kunnen komen in hun leven, of al zijn tegengekomen.”

De tentoonstelling van ‘Passie: het verhaal in 14 beelden’ is te zien van 23 juni t/m 21 juli in zalencentrum De Bron, Troubadourweg 2, Alphen aan den Rijn. Meer informatie: www.hajeve-pictures.nl