Taboe doorbroken in Alphen: mannen op naaldhakken

Cultuur
De expositie Boys in Heels van Henk Veldhuizen: vlnr Arno Klos, Lennart Nederlof, Orwin Gomes, Pascal Nahuis en wethouder Anouk Noordermeer
De expositie Boys in Heels van Henk Veldhuizen: vlnr Arno Klos, Lennart Nederlof, Orwin Gomes, Pascal Nahuis en wethouder Anouk Noordermeer (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – Mannen op hakken? Ja, waarom niet? Vrij om te zijn wie je bent en te dragen wat je wilt. In het Alphense gemeentehuis opende 11 november de expositie Boys in Heels van fotograaf Henk Veldhuizen. Zelf kon hij er niet live bij zijn, maar modellen en sympathisanten waren er wel, op hakken. 

Morvenna Goudkade

In het gemeentehuis is een hoek ingericht als expositieruimte. Daar staan dertien portretten van mannen op hoge hakken. Vrijdagmiddag arriveren er gasten uit het hele land, want de modellen van Henk Veldhuizen komen overal vandaan. Pascal Nahuis (32) komt uit Varsseveld; hij is professioneel ruiter en model. Op zijn portret draagt hij een lange ketting en hoge pumps. Ook bij de opening heeft hij stiletto’s aan. “Ik sta heel erg achter dit project”, zegt Nahuis, die collegamodel Lennart Nederlof begroet. “Ik heb een handicap, waardoor ik niet lang kan staan en lopen op hakken”, vertelt Nederlof (30) uit Papendrecht, werkzaam in de autobranche. “Mijn ene been is korter dan het andere. Daarom draag ik nu geen hakken, maar dat ik model voor mijn foto heb mogen staan, maakt me blij en trots.”

‘Met mijn serie wil ik een taboe doorbreken’

Week van respect

Aanleiding voor de expo is de Week van Respect, waarbij het gaat om ‘mogen zijn wie je bent’. En dan blijkt dat we nog vaak in hokjes denken, want mannen die hakken dragen vinden we niet echt normaal. “Het is vreemd dat we zo geconditioneerd zijn”, zegt Henk Veldhuizen (64), voorafgaand aan de expositie. “Want waarom zou het niet kunnen, mannen op hakken? Met mijn serie wil ik een taboe doorbreken. De mannen zijn niet gefotografeerd als dragqueen, niet in travestie. Ik wil laten zien dat het normaal moet zijn om hakken te dragen.”

Fred van Leer

Een bekende Nederlander die regelmatig met hakken verschijnt is stylist Fred van Leer. Wat vindt hij daarvan? “Nou prima, Fred combineert het gewoon met een jeans en een jackje. Met dagelijkse kleding dus.”

Enkele uren voordat de opening van start gaat, test Veldhuizen positief op corona en is daarom niet persoonlijk aanwezig. Via een videoverbinding kan hij een beetje meekijken. Danser Orwin Gomes (30) uit Rotterdam geeft een dansperformance op hakken, waar ook burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Anouk Noordermeer bij aanwezig zijn. 

‘Mijn foto maakt me blij en trots’

Gomes loopt vaker op hakken, maar zit nog niet in de fotoserie. Ook bezoeker Niels Dekker uit Amsterdam, op hooggehakte laarzen, is nog niet gefotografeerd. “Ik zou het wel graag willen”, zegt Dekker. “Mijn bijnaam is Niels on Heels, haha.”

Wethouder Noordermeer, van kunst, cultuur en inclusie, opent de expositie. Op naaldhakken. “Ik vind dit geweldig”, zegt Noordermeer. “Natuurlijk moeten mannen hakken kunnen dragen. Zelf ben ik ook een fervent hakkenfan.”

Regenboog Alliantie

Arno Klos (61) uit Alphen heeft ook hakken aan. Hij is medeoprichter en woordvoerder van de Regenboog Alliantie Alphen. “Ik ben laatst gefotografeerd door Henk, voor de serie”, onthult hij. Veldhuizen bevestigde eerder dat de serie nog niet afgerond is. Klos kleedt zich graag een beetje ‘androgyn’, zegt hij. “Een mix van mannelijk en vrouwelijk. Stoer met iets elegants.”

‘Tolerantie en acceptatie zijn er niet altijd’

Tussen de gasten die een drankje nemen, in gesprek gaan en de portretten bekijken, loopt ook Fons (25). “Ik woon sinds maart in Alphen en studeer in Leiden. Waarom ik hier ben? Omdat ik het fijn vind om mensen uit de regenbooggemeenschap te leren kennen. Ik ben ook naar de Regenboog Community in de bibliotheek geweest.” Tolerantie en acceptatie zijn er niet altijd, heeft Fons ervaren. “Maar dat in Alphen de vlag wordt gehesen op Coming Out Day, dat vind ik heel positief.”

Expositie

De expositie Boys in Heels blijft tot 5 december in het gemeentehuis en gaat daarna op tournee door Alphen.