Poëtische Valentijnswandeling maken in het centrum van Alphen

Cultuur
Lars Ferwerda: “De poëtische Valentijnswandeling biedt tevens een unieke kans om iemand de liefde te verklaren."
Lars Ferwerda: “De poëtische Valentijnswandeling biedt tevens een unieke kans om iemand de liefde te verklaren." (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen Taal houdt op zondag 12 februari vanaf 13.30 uur een poëziewandeling en staan er op mooie plekken in het Alphense centrum dichters klaar om voor te dragen uit eigen werk. Tijdens de wandeling, die in het teken staat van Valentijnsdag, proberen zij de liefde te vangen in prachtige woorden en beelden.

Marieke Roggeveen

De wandeling voert langs gebouwen, bruggen, leuke steegjes en enkele kerken in het centrum van Alphen en is voor wie van poëzie en taal houdt. Met oud-stadsdichters en onbekendere dichters is er een verschillend palet aan poëzie. Huidig stadsdichter en voorzitter van Alphen Taal Lars Ferwerda is de organisator van het evenement. Hij is de gids van de wandeling en introduceert iedere dichter aan het publiek. Ook draagt hij zelf op een mooie plek een gedicht voor.

Stichting Alphen Taal

Stichting Alphen Taal zet zich in voor poëzie en taal in de gemeente Alphen aan den Rijn. Elke derde zaterdag van de maand organiseert zij open podia, en ook de stadsdichtersverkiezing valt onder de portefeuille van Alphen Taal. De poëtische Valentijnswandeling is één van de eerste activiteiten die Lars Ferwerda als nieuwe voorzitter van Alphen Taal op touw zet. Lars vertelt dat hij in 2018 is begonnen met dichten. “Tijdens een tussenjaar op de Vrije Hogeschool in Zeist volgde ik poëzielessen en werd ik hierdoor ‘gepakt’. 

‘Soms voelt het alsof ik in mijn poëzie kan wonen’ - Lars Ferwerda

Sindsdien is dichten een onderdeel van mijn leven. Soms voelt het alsof ik in mijn poëzie kan wonen, hier kan ik elke dag in wegzakken. Poëzie heeft mijn leven echt verrijkt; dichten is voor mij een manier om mij te uiten en heeft een dagboekfunctie voor mij.”

Slogan

“Mijn slogan is: ‘Breng poëzie naar de mensen toe’”, vervolgt Lars, “daarom wil ik naast de maandelijkse bijeenkomsten van Alphen Taal, ook andere activiteiten organiseren. Zoals de Alphense Poëzieweek die ik in de laatste week van januari heb gehouden, tegelijk met de landelijke Poëzieweek. Dit was een groot succes waaraan tien verschillende schrijvers hebben meegedaan die ook regelmatig op het open podium van Alphen Taal voordragen. 

Op mooie plekken dragen vijf dichters hun gedicht voor

En nu dus de poëtische Valentijnswandeling waarbij meerdere dichters op verschillende plekken in het Alphense centrum hun gedicht voordragen.”

Mooie plekken

De poëtische Valentijnswandeling begint om 13.30 uur bij Barista Café Juul in de Julianastraat waarna Lars de belangstellenden naar de overige locaties begeleidt. Op mooie plekken, zoals het wandelbruggetje bij de Aar, de Adventskerk, de Rijnkade en de Remonstrantse kerk in de Samuel Aardewerksteeg, zijn in totaal vijf dichters te horen. Qua afstand komt de wandeling neer op een halfuur. Doordat iedere dichter een aantal gedichten voordraagt, duurt de wandeling in totaal één tot anderhalf uur. Naar verwachting sluit Lars rond 15.00 uur de Valentijnswandeling dichtend af.

Iemand op het oog?

Geheel in het thema van Valentijnsdag doet Lars tot slot nog een leuke oproep aan i wie ‘iemand op het oog’ heeft en op zoek is naar een uniek moment om diegene de liefde te verklaren. Lars: “Deze poëziewandeling is hiervoor een uitgelezen kans! Laat het ons weten via info@alphentaal.nl en wij gaan hier graag mee aan de slag!”