Wandelroutes Alphen aan den Rijn: ontdek de mooie omgeving!

Uitgaan
De leukste wandelroutes in Alphen aan den Rijn!
De leukste wandelroutes in Alphen aan den Rijn! (Foto: Unsplash)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen is een gezellige stad in het Groene Hart van Nederland. De stad is daarom een uitstekende uitvalsbasis voor wie graag gaat wandelen in de natuur. In dit artikel vind je de mooiste wandelroutes en plekken om te lunchen tijdens een wandeling in en rondom Alphen aan den Rijn!

Wandelroutes Alphen aan den Rijn

Wandelen in Alphen aan den Rijn: er zijn er diverse wandelroutes te vinden die je door de natuur, langs het water of door het centrum van de stad voeren. Een van de bekendste routes is de Zegerplasroute, een 7,5 kilometer lange route rondom het meer de Zegerplas. Onderweg kom je langs mooie oevers en kun je genieten van het uitzicht over het water. Ook kun je kiezen voor de Rietveldse route route, een 14,5 kilometer lange wandeling door het polderlandschap van Alphen aan den Rijn.

Zegerplasroute vanuit Steekterpolder

7,3 kilometer

De wandelroute Rondje vanuit Steekterpolder is een prachtige wandeling van 7,3 kilometer waarbij je een rondje om de Zegerplas loopt. Geniet van het mooie uitzicht tijdens het wandelen. Onderweg kun je genieten van diverse horecagelegenheden en bezienswaardigheden. Zo kun je bijvoorbeeld naar restaurant Wet ‘n Wild gaan voor een lekkere lunch.

Restaurant Wet ‘n Wild Rondje vanuit Steekterpolder
De Zegerplasroute vanuit Steekterpolder

Rietveldse Molen route vanuit Alphen

14,4 kilometer

Het Rietveldse Molen rondje vanuit Alphen aan den Rijn is een mooie wandeling door het polderlandschap en brengt je langs oude molens. Je wandelt langs de Rietveldse wetering en de Rietveldse Molen. Geniet onderweg van het weidse uitzicht over de weilanden.

Rietvelsche wetering – Rietveldse Molen Rondje vanuit Alphen aan den RijnRietveldse Molen wandelroute vanuit Alphen.

Weilanden rondje vanuit Edelstenenbuurt

7,5 kilometer

Het Weilanden rondje vanuit de Edelstenenbuurt is een rustige wandeling van 7,5 kilometer door het polderlandschap. Je wandelt langs de rand van de stad en geniet van het uitzicht over de weilanden. Ideaal voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad!

Uitzicht weilanden Rondje vanuit EdelstenenbuurtWeilanden rondje vanuit Edelstenenbuurt

Boskoop wandelen

Ook in Boskoop kun je heerlijk uitwaaien en tot rust komen tijdens een wandeling. Wat dacht je bijvoorbeeld van de wandelroute Hefbrug Boskoop - Bedelaarsbos vanuit Boskoop? Bekijk de route en ontdek de prachtige natuur in en rondom Boskoop!

Lunchen Alphen aan den Rijn

Wandelen in Alphen aan den Rijn is pas compleet met een lekkere lunch. In Alphen aan den Rijn zijn er diverse leuke plekjes om te lunchen tijdens of na de wandeling. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Grandcafé De Zaak, waar je kunt genieten van een heerlijke lunch op het terras. Of breng een bezoek aan Knøss, gevestigd in het centrum van de stad.

Bezienswaardigheden Alphen aan den Rijn

Tijdens het wandelen in Alphen aan den Rijn kom je langs diverse bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Archeon, een openluchtmuseum waar je terug in de tijd gaat en de geschiedenis van Nederland ontdekt. Ook de molens van Alphen aan den Rijn zijn de moeite waard om te bekijken tijdens een wandeling.

Activiteiten Alphen aan den Rijn

Naast wandelen in Alphen aan den Rijn zijn er nog tal van andere activiteiten te ondernemen in en rondom Alphen aan den Rijn. Zo kun je bijvoorbeeld een kano of bootje huren en de omgeving vanaf het water verkennen. Ook kun je een bezoekje brengen aan vogelpark Avifauna of de golfbaan van Alphen aan den Rijn. Of maak een fietstocht door het Groene Hart en ontdek de prachtige natuur rondom Alphen aan den Rijn!

Wandelen met de hond Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn is een uitstekende plek om te gaan wandelen met je hond. Er zijn verschillende routes om uit te kiezen, waaronder het Zegerslootgebied, een prachtig natuurgebied met wandelpaden die geschikt zijn voor alle niveaus. Honden zijn hier toegestaan, zolang ze aan de lijn blijven. Een andere optie is het Bospark, waar je hond vrij kan rondlopen in het speciaal daarvoor aangewezen hondenlosloopgebied.

Vergeet niet om poepzakjes mee te nemen en ervoor te zorgen dat je hond goed gehydrateerd blijft tijdens de wandeling! Wandelen met je hond in Alphen aan den Rijn is een geweldige manier om samen quality time door te brengen in de natuur.