Onder begeleiding van Romeinse legionairs wordt de opening verricht.
Onder begeleiding van Romeinse legionairs wordt de opening verricht. Foto: Archeon

Spetterende opening Via Albaniana in Museumpark Archeon

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- In Museumpark Archeon heeft op vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur de opening plaats van de speciale Romeinse weg, de Via Albaniana en de bijbehorende nieuwe tentoonstelling over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en in Europa. Onder begeleiding van Romeinse legionairs verrichten gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland, de burgemeester van Alphen aan den Rijn Liesbeth Spies, wethouder Kees van Velzen, ambassadeur Novello en de cultureel attaché van Italië in Nederland Paola Anna Cordone de opening. 

Voorafgaand aan de opening van de Via Albaniana geeft professor Herman Pleij een presentatie. De nieuwe weg wordt door de Romeinen en de genodigden met een speciale ceremonie door een Romeinse priesteres ingewijd. 

25 jaar Vrienden van Archeon

De vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) bestaat dit jaar 25 jaar en is een bloeiende vereniging van ruim 400 leden, waarvan bijna de helft als vrijwilliger actief is in het museumpark als archeotolk, gids, broeder, bijenhouder, boogschutter, of actief in de groengroep en bouwgroep, of werk verricht voor de vereniging zelf. “Museumpark Archeon is een van de bijzonderste openluchtparken van Europa.Als Vrienden Museumpark Archeon ondersteunen wij het park daarom met vrijwilligerswerk, donaties, legaten en enthousiasme. Wat we er voor terugkrijgen is een plek waar we onze passie voor geschiedenis en archeologie kwijt kunnen en tegelijk het behoud van dit cultureel erfgoed”, aldus de organisatie.

Via Albaniana 

De VvvA biedt in het kader van haar jubileum een geschenk aan Museumpark Archeon. Dat is de met eigen handen en op authentieke wijze aangelegde Romeinse weg, de Via Albaniana. Een grote groep vrijwilligers legde deze samen met medewerkers van Museumpark Archeon op de traditionele wijze aan zoals de Romeinen dat circa 2.000 jaar geleden ook deden.

Op dit moment worden opgravingen in Alphen aan den Rijn verricht

Romeinse wegen zijn volgens standaard principes aangelegd, waardoor zij snel konden worden gebouwd. Vaak denkt men dat Romeinse wegen altijd bekleed werden met grote platte dekstenen, maar de meeste wegen in het Romeinse Rijk bestonden uit lokaal gewonnen dikke lagen grind en kiezel. Ook in Nederland is dat het geval.

Een replica van de beroemde mijlpaal nabij forum Hadriani, gevonden bij Voorburg, en de tentoonstelling maken het geheel volgens Archeon compleet. 

Werelderfgoed

Op dit moment worden er opgravingen in Alphen aan den Rijn verricht naar de Romeinse weg. Hier zijn speciale wegpalen gevonden waarmee de wegen in de Romeinse tijd werden gemaakt. Dit maakt de Via Albaniana in Museumpark Archeon extra interessant.

Hier waren twee Castella, forten voor hulptroepen van het Romeinse Rijk

Onlangs is Neder-Germaanse Limes tot Unesco Werelderfgoed benoemd en deze Romeinse grens loopt dwars door Alphen aan den Rijn. Hier waren twee Castella, forten voor hulptroepen van het Romeinse Rijk, één in Alphen aan den Rijn en één op de plaats van Ipse de Bruggen waar nu NIGRVM PVLLVM is gevestigd. Daar zijn eveneens de wereldberoemde Zwammerdamschepen gevonden. De restauratie van de schepen is nu in Museumpark Archeon.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief