Apotheek Allart: Vijf generaties familiegeschiedenis in Alphen

Nieuws
Dorine Hazelzet (links) was de eerste eigenaar van de apotheek die geen familie was van de Allarts. Rechts staat Marjanne Keizer.
Dorine Hazelzet (links) was de eerste eigenaar van de apotheek die geen familie was van de Allarts. Rechts staat Marjanne Keizer. Foto: Hans Willering

ALPHEN AAN DEN RIJN- Apotheek Allart is de oudste apotheek in Alphen aan den Rijn. De apotheek is al in 1804 opgezet door Jacobus Faas Allart I. Dat was het jaar dat Napoleon Bonaparte keizer werd van Frankrijk en kort voordat Willem I van Oranje koning werd van Nederland. Meer dan 200 jaar, tot op heden, bestaat deze apotheek onder dezelfde naam. En bijna 200 jaar is dit een belangrijk familiebedrijf geweest totdat in 1997 voor het eerst een niet-familielid eigenaar werd van de apotheek.

Hans Willering

Dorine Hazelzet was de eerste eigenaar van de apotheek die geen familie was van de Allarts. Zij nam het eigenaarschap over van Herman Allart, de vijfde generatie en de laatste familie-eigenaar van het bedrijf. Dorine zwaaide de scepter in de apotheek tot 2019.

In een café in Alphen vertelt Dorine over de geschiedenis van de apotheek. Dorine: “Herman vond mij heel dicht bij de familie staan en het daarom niet erg dat dat ik als niet-familie van de Allarts de zaak overnam.” Marjanne Keizer is werkzaam bij de apotheek als kwaliteitsfunctionaris en apothekersassistent: “Er verandert veel bij de apotheken. Er komen steeds meer eisen ten aanzien van de kwaliteit en veiligheid waar apotheken aan moeten voldoen.”

Apotheek Allart, gevestigd aan de Toussaintstraat in Alphen, begon aan het begin van de negentiende eeuw in een pand aan de Raadhuisstraat, toen nog in Aarlanderveen. Dorine: “Alphen was toen anders ingedeeld. De Raadhuisstraat viel onder Aarlanderveen, maar was dezelfde Raadhuisstraat als nu. De apotheek is daar gebleven tot de overgang in 1973 naar de huidige locatie.”

Tegenwoordig moeten apotheken aan hoge eisen voldoen. Dorine: “In de tijd van de oprichting waren die eisen nog niet zo streng. De wet- en regelgeving voor farmacie was toen net in opkomst.” De oprichter, Jacobus Allart I rondde in 1804 zijn apothekersopleiding af. Zijn zoon en opvolger, Jacobus Faas Allart II, slaagde in 1859 voor het examen Stedelijk Apotheker, een van de eerste officiële examens. Een apotheker moet nu een universitaire opleiding “Farmacie” voltooid hebben`. Marjanne houdt zich ook bezig met kwaliteitsaspecten: “Wij werken volgens een kwaliteitssysteem, HKZ, dat speciaal gericht is op de zorg zodat we aan alle kwaliteitseisen kunnen voldoen. Wij zijn ook gecertificeerd. Elk jaar krijgen we een externe audit en elke drie jaar een complete hercertificeringsaudit. Dan wordt de apotheek helemaal doorgelicht op alle kwaliteits- en veiligheidsnormen”. De apotheek is in 2003 een samenwerkingsverband aangegaan met andere apotheken in Alphen.

De apotheek controleert ook of alle medicijnen van een patiënt bij elkaar passen. Marjanne: “We hebben een systeem dat ons waarschuwt als dat niet het geval is, maar we moeten zelf ook alert zijn.” Dorine vult aan: “Tegenwoordig kunnen klanten ook online medicijnen bestellen. Als de eigen apotheek daar niet van op de hoogte is, dan is er ook geen totaal overzicht van. Dan kan de apotheek niet controleren of alle medicijnen wel bij elkaar passen.”

Apotheek Allart maakte veel van de medicijnen zelf in eigen beheer. Dorine: “Daar was veel vakkennis voor nodig, maar op die manier konden medicijnen voor specifieke patiënten worden vervaardigd. Er werd ook aan artsen geleverd. De apotheek had daarvoor een speciaal fabriekje opgericht”. Rond 1905 kwam er concurrentie van farmaceutische groothandelaren en begon Wilhelmus Cornelis Allart, de derde generatie Allart, naast de apotheek ook een drankenzaak om de inkomsten op peil te houden. Dorine: “De apotheek maakte ook andere producten zoals zalfjes en haarmiddelen. Dat wordt nu niet meer gedaan “.

Herman Allart is dit jaar overleden. Hij en de vier generaties voor hem hebben gezorgd voor een modern apothekersbedrijf dat gebouwd is op meer dan 200 jaar geschiedenis.