De Stolperstein.
De Stolperstein. (Foto: aangeleverd)

Stolperstein geplaatst voor vermoorde David Wessel in Aarlanderveen

Nieuws

AARLANDERVEEN - Voor het woonpand Stationsstraat 2 in Aarlanderveen wordt op vrijdag 20 mei om 10.00 uur een Stolperstein geplaatst voor de in oktober 1942 vermoorde David Wessel. David was in 1941 vanuit Rotterdam naar het rustige en landelijke Aarlanderveen gekomen op uitnodiging van zijn twee dochters die daar al met hun gezinnen woonden. De steenlegging wordt bijgewoond door familieleden van Wessel die in het buitenland wonen.

David Wessel, die al enige jaren weduwnaar was, had zes kinderen die allemaal de oorlog overleefden. Zijn dochters in Aarlanderveen waren gemengd gehuwd. Hoewel ze vanaf 3 mei 1942 wel een ster moesten dragen, hoefden zij niet op transport. Tenminste, als ze zich aan de honderden regels hielden die de nazi’s de Nederlandse Joden hadden opgelegd. Op woensdag 30 september 1942 is het grootste deel van de Alphense Joden van huis opgehaald voor de zogenaamde ‘tewerkstelling in Duitsland’. Met twee militaire wagens is Wessel - een zieke, oude man van 68 - in Aarlanderveen van huis opgehaald. Aanvankelijk waren de Duitsers ook van plan zijn dochters en hun kinderen mee te nemen. Ze hadden er geen boodschap aan dat zij gemengd gehuwd waren en daardoor waren vrijgesteld van deportatie. Gelukkig kwam net op dat moment een vriendin binnen die de Duitsers in goed Duits te verstaan gaf dat ze een heel grote fout maakten door de twee vrouwen en hun kinderen ook mee te nemen.

Uiteindelijk vertrokken de vier soldaten en die ene politieman met Wessel in hun midden terug naar Alphen aan den Rijn. Twee dagen later ging hij in Westerbork met 628 anderen in een goederentrein en is een dag later meteen na aankomst in Auschwitz vermoord.

Stolpersteine zijn vierkanten betonnen blokjes van 10 bij 10 centimeter met een messing coating. Daarop staat de naam, het geboortejaar, datum en plaats van deportatie en datum en plaats van overlijden. De initiatiefnemer is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die inmiddels in heel Europa meer dan 75.000 stenen voor de huizen van de slachtoffers van de nazi’s heeft geplaatst.

In vier kernen van Alphen aan den Rijn worden in totaal 62 stenen gelegd; 54 in Alphen, 3 in Boskoop, 4 in Zwammerdam en 1 in Aarlanderveen. Na afloop van de plechtigheid waarin gememoreerd zal worden wie David Wessel nou eigenlijk was is er nog een kort samenzijn in ‘Het Oude Regthuis’.

David Wessel geschilderd door h. van driel.
David Wessel.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief