Stolperstein geplaatst voor vermoorde David Wessel in Aarlanderveen

Nieuws
De Stolperstein.
De Stolperstein. (Foto: aangeleverd)

AARLANDERVEEN - Voor het woonpand Stationsstraat 2 in Aarlanderveen wordt op vrijdag 20 mei om 10.00 uur een Stolperstein geplaatst voor de in oktober 1942 vermoorde David Wessel. David was in 1941 vanuit Rotterdam naar het rustige en landelijke Aarlanderveen gekomen op uitnodiging van zijn twee dochters die daar al met hun gezinnen woonden. De steenlegging wordt bijgewoond door familieleden van Wessel die in het buitenland wonen.

David Wessel, die al enige jaren weduwnaar was, had zes kinderen die allemaal de oorlog overleefden. Zijn dochters in Aarlanderveen waren gemengd gehuwd. Hoewel ze vanaf 3 mei 1942 wel een ster moesten dragen, hoefden zij niet op transport. Tenminste, als ze zich aan de honderden regels hielden die de nazi’s de Nederlandse Joden hadden opgelegd. Op woensdag 30 september 1942 is het grootste deel van de Alphense Joden van huis opgehaald voor de zogenaamde ‘tewerkstelling in Duitsland’. Met twee militaire wagens is Wessel - een zieke, oude man van 68 - in Aarlanderveen van huis opgehaald. Aanvankelijk waren de Duitsers ook van plan zijn dochters en hun kinderen mee te nemen. Ze hadden er geen boodschap aan dat zij gemengd gehuwd waren en daardoor waren vrijgesteld van deportatie. Gelukkig kwam net op dat moment een vriendin binnen die de Duitsers in goed Duits te verstaan gaf dat ze een heel grote fout maakten door de twee vrouwen en hun kinderen ook mee te nemen.

Uiteindelijk vertrokken de vier soldaten en die ene politieman met Wessel in hun midden terug naar Alphen aan den Rijn. Twee dagen later ging hij in Westerbork met 628 anderen in een goederentrein en is een dag later meteen na aankomst in Auschwitz vermoord.

Stolpersteine zijn vierkanten betonnen blokjes van 10 bij 10 centimeter met een messing coating. Daarop staat de naam, het geboortejaar, datum en plaats van deportatie en datum en plaats van overlijden. De initiatiefnemer is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die inmiddels in heel Europa meer dan 75.000 stenen voor de huizen van de slachtoffers van de nazi’s heeft geplaatst.

In vier kernen van Alphen aan den Rijn worden in totaal 62 stenen gelegd; 54 in Alphen, 3 in Boskoop, 4 in Zwammerdam en 1 in Aarlanderveen. Na afloop van de plechtigheid waarin gememoreerd zal worden wie David Wessel nou eigenlijk was is er nog een kort samenzijn in ‘Het Oude Regthuis’.

David Wessel geschilderd door h. van driel.
David Wessel.