Elsa Wienen-Niesing (60) doet mee aan Aardbeienfestival in Boskoop, op zondag 10 juli van 10:00 tot 17:00 uur.
Elsa Wienen-Niesing (60) doet mee aan Aardbeienfestival in Boskoop, op zondag 10 juli van 10:00 tot 17:00 uur. (Foto: Morvenna Goudkade)

Aardbeien en ambachten in ‘Jordaan van Boskoop’

Nieuws

BOSKOOP – Ze is een echte aardbeienkoningin. Elsa Wienen-Niesing (60) is al heel lang in de ban van de aardbei. De Boskoopse heeft een gigantische aardbei voor de deur, rijdt in een aardbeienauto en bezit een legendarische aardbeienverzameling. Logisch dat ze de inspiratiebron is van het Aardbeienfestival op zondag 10 juli.

Morvenna Goudkade 

Boskoopse Elsa, fleurig gekleed in rood-gestippelde jurk, woont in de Nieuwstraat, het kloppend hart van wat wel de Boskoopse Jordaan heet. Het buurtje, met ook Voorkade, Ridderbuurt, Galerij en Dwarsnieuwstraat, staat bekend als gemoedelijk en sociaal: hier is het ‘ons kent ons’. Vroeger was het een levendig dorpscentrum met winkeltjes en ambachten. En met aardbeien, want al staat in jubileumjaar Boskoop800 de appel ‘Schone van Boskoop’ centraal, de aardbei was een tijdlang ook zeer belangrijk. Rond 1850 floreerde de aardbeienteelt en vormde een welkome bijverdienste voor de kwekers. In die tijd voeren de aardbeienschuiten af en aan. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vonden de Boskoopse aardbeien gretig aftrek. Het zomerfruit werd dagelijks in alle vroegte geplukt en in aardbeienpotjes verpakt; de Boskoopse vrouwen waren er druk mee. In 1904 is de aardbeiencompagnie weer opgeheven, na een zeer succesvolle periode. 

Elsa, zelf kwekersdochter, weet nog dat haar vader ook aardbeienbedden had. Maar die waren voor eigen gebruik. “Hij bracht op een keer een kistje aardbeien mee voor ons gezin. Wat ziet dat er vrolijk uit, dacht ik. Ik kocht vervolgens placemats met aardbeien erop, leuk dat rood met groen.” Met een knipoog: “En toen is het uit de hand gelopen.”

‘De aardbei heeft veel betekend voor Boskoop’

Ze ging steeds meer aardbeienspulletjes kopen, vertelt ze. “Van koffiebekers tot kinderkleding, van alles en nog wat. Maar ik kreeg ook veel spullen cadeau. Mensen kwamen van alles brengen. Ik kon er niet meer mee stoppen.” Haar huis en tuin zijn nu één groot aardbeienparadijs. Voor haar huis heeft ze een grote stenen aardbei staan en nu is haar autootje ook gepimpt in aardbeienstijl. “Dat was ik al heel lang van plan. Maar met het aardbeienfestival op komst, dacht ik: nu of nooit.” Ze is er erg tevreden over, de print met kleine pitjes en het groene kroontje van de aardbei op het dak. 

Een tijdje geleden kreeg ze bezoek van wat buurtgenoten. “Ze wilden een aardbeienfestival houden en vroegen: mogen we bij jou beginnen? Prima natuurlijk, de aardbei heeft veel betekend voor Boskoop. Dus ik zei: ik doe mee.”

Het festival heeft als officiële naam Aardbei- en Ambachtsfestival, dus behalve aardbeien zijn er ook ambachten. En daar weet Desiree Niesing alles van. Ze is het achternichtje van Elsa en heeft zich opgeworpen om de ambachten te organiseren. “Wat er allemaal te zien zal zijn? Van leerlooier tot jammaker, van ijzersmid tot mandenvlechter en hoedenmaker. En nog veel meer. We hebben ook een ambachtelijk foodplein met aardbeienkraam, boerenijsverkoper, stroopwafelbakker, poffertjesbakker, noem maar op. Ook zijn er oud-Hollandse spelen voor de kinderen.” Ze is er zelf ook, zegt Desiree. “Met koffie en thee en zelfgemaakte aardbeienlekkernijen.” Superleuk, vindt Elsa. “Ik ga gezellig rondlopen en praatjes maken met alle mensen. Zo’n festival is een heel sociaal gebeuren.”

Ze wil wel op de foto met haar aardbei en aardbeienauto. “Dan pak ik meteen mijn aardbeientas en aardbeienservies. Leuk toch?”

Ze is zo gek van aardbeien, staan de zomerkoninkjes ook dagelijks op het menu? “Nee helemaal niet. Ik lust geen aardbeien. Vinden veel mensen vreemd, want het is hier een en al aardbei. Maar ik ben dus gek op aardbeien zonder dat ik ze eet.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief