Kerkelijk- en gemeenschapscentrum De Bron bestaat een halve eeuw

Nieuws
Erna Teule en Riet van Dijk: ‘Het is ontzettend belangrijk wat hier in gebouw De Bron gebeurt, en dit nu al vijftig jaar.’
Erna Teule en Riet van Dijk: ‘Het is ontzettend belangrijk wat hier in gebouw De Bron gebeurt, en dit nu al vijftig jaar.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN –  Het is zaterdag 10 september 50 jaar geleden dat kerkelijk- en gemeenschapscentrum De Bron aan de Troubadourweg in gebruik is genomen. In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw zocht een aantal kerken een onderdak in de toen nieuwe wijk Ridderveld, waarna door intensieve samenwerking door een drietal kerken (rooms-katholiek, hervormd en gereformeerd) het kerkelijk- en gemeenschapscentrum De Bron is gerealiseerd.

Marieke Roggeveen

“De gezamenlijke bouw en het gezamenlijk gebruik van deze kerkgelegenheid is een belangrijke getuigenis en een oprecht zoeken naar de eenheid, die Christus voor Zijn Kerk wil.” Dat vertelde bisschop Simonis in de Leidse Courant tijdens de Eucharistieviering op zondag 10 september 1972, waarin ‘De Bron’ in Alphen Ridderveld werd ingewijd. “Deze samenwerking is uniek”, verklaart Erna Teule, lid van pastoraatgroep en parochiebestuur. “Er zijn weinig kerken waar protestanten en katholieken in één gebouw samenkomen. Verder neemt De Bron in de wijk ook een belangrijke plek in als gemeenschapscentrum. Niet alleen bij bijeenkomsten of feesten, maar ook als opvangplaats, zoals na de dodelijke schietpartij op 9 april 2011 in winkelcentrum De Ridderhof.”

Bloody Mary

Als geen ander weet Riet van Dijk, die al 49 jaar medewerkster en gastvrouw is in De Bron, wat zich in de afgelopen vijftig jaar heeft afgespeeld binnen de muren. “Wij hebben heel wat prominente personen mogen ontvangen. 

‘Er een goede onderlinge band ontstaan’

In de beginjaren waren hier nog weinig gebouwen en keken wij uit op een weiland met koeien. Bij meerdere bouwprojecten zijn eerste palen geslagen en hoogste punten gevierd met pannenbier. Eén keer zijn Prinses Beatrix en Prins Claus op werkbezoek geweest. Ik weet het nog goed: van tevoren was besproken dat Prins Claus een Bloody Mary zou drinken die ik hem zou aanbieden. Anderhalf uur heb ik hiermee klaargestaan... Uiteindelijk bleek er geen tijd te zijn voor een drankje. Ook minister Van Agt is hier geweest, Jos Brink heeft hier gepreekt, en verder waren er optredens van Johnny en Rijk, Pim Jacobs, Ome Willem, Pieter van Vollenhoven, Thijs van Leer, Caroline Kaart… En zo kan ik nog wel even doorgaan.” Van begin af aan nam De Bron een heel duidelijke plek in in Alphen-Noord in en werden er allerlei evenementen gehouden, zoals: Kerst-Inns, sinterklaasvieringen, vredesmarkten, kleding- en speelgoedbeurzen, braderieën, koffieconcerten… Naast kerkdiensten, trouwerijen en uitvaarten, biedt De Bron nu vooral ruimte voor verenigingen, bijeenkomsten, cursussen, congressen en feestjes.

Waardevol

Erna Teule kijkt met plezier terug op 50 jaar De Bron. “Door de unieke samenwerking tussen de R.K. Parochie en de Protestantse wijkgemeente Goede Bron is er een goede onderlinge band ontstaan. Wij organiseren gezamenlijke vieringen en activiteiten en houden rekening met elkaar. We hebben vaak zulke mooie voorbereidingen van onze gezamenlijke vieringen, dan leren we van elkaar en verrijken elkaar. Ik ervaar deze samenwerking als zeer waardevol. Het is ontzettend belangrijk wat hier in gebouw De Bron gebeurt, en dit nu al vijftig jaar.” De parochie, gesteund door het bisdom wil dit graag voortzetten tot 2030, in ieder geval. Ook Riet van Dijk kijkt met dankbaarheid terug. “Wij hebben een goede beheerder en een geweldig team en dit werk geeft mij veel voldoening, ik hoop er nog lang mee door te kunnen gaan!” Als slotakkoord vertelt Erna Teule dat het gouden jubileum van De Bron op meerdere momenten wordt herdacht. We gaan zeer zeker dankbaar stilstaan bij 50 jaar De Bron!”

De Bron neemt in de wijk ook een belangrijke plek in als gemeenschapscentrum.