Het was gezellig druk op de jaarmarkt: tienduizenden bezoekers kwamen.
Het was gezellig druk op de jaarmarkt: tienduizenden bezoekers kwamen. (Foto: Writing4U.nl)

Alphense Jaarmarkt groot succes: zo was het evenement

Nieuws

ALPHEN - Kraampjes, allemaal kraampjes op de jaarmarkt, die woensdag 21 september zeer succesvol is verlopen. Zowel de verkopers als het publiek hadden er zin in. “Harde worsten hebben ze hier ook”, giechelden twee dames op middelbare leeftijd met elkaar. 

Joep Derksen

Jarenlang waren we het niet meer gewend, maar vanmiddag schuiven tienduizenden bezoekers schouder aan schouder naast en langs elkaar. Om te proeven van fudge lekkernijen of even flink in te slaan met riemen, schoenen, tassen, speelgoed of flink te graaien bij een van de snoepgoedkramen. De jaarmarkt begint om 09.00 uur in het Burgemeester Visserpark, met de traditionele kleedjesmarkt. Daar kunnen de bezoekers ook genieten van een mountainbike demonstratie van Nederlands Kampioen Patrick Smit. Veel kinderen gaan helemaal los bij de reuzestormbaan en uiten zich creatief bij kinderworkshops knutselen, schminken en glitters. Veel inwoners gaan op het Thorbeckeplein al met de voetjes van de vloer voor het evenement ‘Heel Alphen danst’. De Escape Caravan, waarbij je uit een sleurhut moet proberen te ontsnappen, is ook bijzonder in trek.

Genieten

Moeder Alie en zoon Jos komen uit Gouda en zijn speciaal in Alphen om de Jaarmarkt mee te maken. Jos: “We genieten er zeker van. Zo dadelijk gaan we nog een rondje maken en naar de muziek luisteren.” Bijna twaalf uur lang is er namelijk muziek te horen en zijn er optredens op het hoofdpodium op het Rijnplein. De seniore zeemanszangers ‘Kreunende Sluisdeuren’ bijten het spits af. De jongste jeugd verzamelt zich voor een ‘meet en greet’ met niemand minder dan Assepoester en geniet intens van de Goocheme Goochelshow. ‘S avonds is het helemaal gezellig, met optredens van onder meer de Havenzangers 2.0 en John de Bever.

‘Het is zo’n tijd geleden dat dit kon’ - Lonneke Wesseling

Het is welhaast onmogelijk om iemand te spreken, die niet geniet. Het weer is goed en wie geluk heeft, kan een tafeltje op een terrasje pakken. Lonneke Wesseling zit aan zo’n tafeltje. “Het is heel leuk om mensen te kijken. Het is zo’n tijd geleden dat dit kon. Mensen hebben dit gemist.” U ook? “Nou, niet echt.” Niet stoer doen he. “OK, ik heb het ook een beetje gemist.”

Sjoelen

Bij een kraam van De Koning Makelaars gaan de kinderen los op het oud-Nederlandse sjoelbakspel. Iedere deelnemer wint een prijs: een beker vol met snoepheerlijkheden. “We hebben driehonderd van deze prijsjes klaarstaan en ze gaan allemaal op!”, zegt Nancy Bakker lachend. “Het is gezellig. Terwijl de kinderen aan het sjoelen zijn, kunnen we de ouders aanspreken.” 

‘Dat je elkaar weer kunt zien en met elkaar kunt kletsen’

Er loopt tussen het publiek ook een aantal ‘vreemde vogels’. Een van hen is Sandro van der Stelt, verkleed als een arend, om het American Footballteam de Alphen Eagles te promoten. Jeroen Luiten voert namens het team het woord: “We proberen wat leden te werven, zodat we een team op kunnen bouwen en terug kunnen komen, waar we geweest zijn in de historie. Vroeger hebben we Europees gespeeld. We hopen mee te doen in de competitie. Nu hebben we tien mensen en we hebben zo’n veertig jongens nodig vanaf 17 jaar en ouder.” Van der Stelt vult aan: “Er is veel meer, dan de sport zelf. Het gaat ook om het teamverband en zorgen dat iedereen zich lekker in zijn vel voelt en samen gaan sporten. We hebben nu meerdere rookies, nieuwkomers. Mensen kunnen iedere dinsdag komen kijken op onze training.”

Helemaal toppie

Lia Groot woont in Alphen en geniet: “Ik ben helemaal blij dat het weer jaarmarkt is. Helemaal toppie. Ik heb de gezelligheid en de terrasjes gemist.

‘Vorig jaar kon ik geen salto’s maken’ - Michel (10)

Dat je elkaar weer kunt zien en met elkaar kunt kletsen. Ik heb mijn zes kleinkinderen meegenomen.” Haar oudste kleinzoon, Michel (10), is druk bezig met koprollen te tonen, hangend aan een groot elastiek waarbij hij kan springen op een trampoline. Enthousiast laat hij weten: “Vorig jaar kon ik geen salto’s maken, omdat er te weinig elastiek was. Dit is veel leuker.” Wat wil je nog meer zien op de jaarmarkt? “De Mediamarkt!”, zegt hij lachend.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Scholier naar Oude Raadshuis Nieuws 25 nov, 14:01
Afbeelding
Rampjaar 1672: expositie en verteltheater in de bibliotheek Cultuur 25 nov, 13:27
Afbeelding
Op-en-top kerst met Snowponies in Castellum Cultuur 25 nov, 12:44
Afbeelding
Meedenken over centrum Ter Aar Politiek 25 nov, 11:35
Afbeelding
Burgemeester Liesbeth Spies reikt eerste jeugdlintjes uit Nieuws 25 nov, 11:03
Afbeelding
Bridgen bij Boskoopse Bridge Club Nieuws 25 nov, 10:53
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief